12 °C Budapest

Támadnak a hamis tízezresek: így védekezz!

Pénzcentrum
2012. október 2. 05:34

Az elmúlt napokban több alkalommal is hamis tízezresek bukkantak fel Magyarországon: a hamisítók hamar lebuktak, érdekes tény ugyanakkor, hogy még mindig a tízezres címlet a bűnözők kedvence. Nemrég zárult a nyomozás az elmúlt évek legprofibb pénzhamisító bandájának ügyében is.

Hamis tízezer forintossal akartak fagylaltot venni vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírmadán - közölte a megyei főkapitányság szóvivője hétfőn. Fedor Rita elmondta: az árus észrevette, hogy hamis a bankjegy, és ezt közölte a három vásárlóval, akik erre elmenekültek a helyszínről.

A kereskedő értesítette a rendőröket, akik aztán a három menekülőt - egy 16, egy 19 és egy 20 éves baktalórántházi fiatalt - rövid időn belül elfogták. Az egyiknek a ruhájából a rendőri intézkedés során további három hamis tízezres került elő. Az ügyben pénzhamisítás miatt indult nyomozás, és kezdeményezik az őrizetbe vett fiatalok előzetes letartóztatását.

A múlt héten Pusztadoboson és Kántorjánosiban is hamis öt-, illetve tízezer forintos bankjegyekkel fizetett három baktalórántházi férfi, aki szintén lebukott. Hogy van-e összefüggés a két eset között, azt még nem lehet tudni.

Így csinálják a profik

A napokban zárult le a nyomozás az utóbbi évek egyik legnagyobb pénzhamisítási ügyében. A bűnözők nem csak forintot, hanem okiratokat is hamisítottak: a felhasználókat is meggyanúsították.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Felderítő Főosztály Pénz és Bankkártyahamisítás Elleni Osztálya nyomozást folytatott bűnszövetségben elkövetett pénzhamisítás bűntette és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Az ügy három magyar állampolgárságú gyanúsítottját két évvel ezelőtt fogták el a nyomozók Budapest területén. Mind elfogásukkor, mind a náluk megtartott házkutatásoknál pénzhamisítást, illetve okirat-hamisítást alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le.

Fotó: police.hu

A nyomozás adatai szerint a hamis bankjegyeket az egyik gyanúsított vidéki házában nyomdatechnikai úton állították elő, ahol a rendőrök megtalálták és lefoglalták a hamisításhoz használt eszközöket, nyomdai gépeket, és a gyártáshoz előkészített A4-es papírlapokat, amelyek már tartalmazták a 10.000 Ft-os bankjegy vízjel és biztonsági szál imitációját is.

A vizsgálat szerint a gyanúsítottak 2009. év vége óta állítottak elő, illetve hoztak forgalomba hamis 10.000 Ft-os bankjegyeket, amelyekből a Magyar Nemzeti Bank több, mint 36 millió forint értékben vont ki a forgalomból.

Fotó: police.hu


A gyanúsítottak által előállított bankjegyek, amelyek az ország egész területén nagy számban forgalomba kerültek, az utóbbi időszak egyik legjobb Forintbankjegy-hamisítványának tekinthetők, és a biztonsági elemek jó minőségű imitációjának köszönhetően az állampolgárok megtévesztésére határozottan alkalmasak voltak.

Fotó: police.hu


Az elkövetők a pénzhamisítás mellett több rendbeli közokirat-hamisítást is elkövettek oly módon, hogy hamis nyelvvizsga bizonyítványokat, érettségi bizonyítványokat, valamint diplomákat készítettek. A nyomozás a napokban zárult, a rendőrség megküldte az eljárás iratait vádemelési javaslattal a Budakörnyéki Ügyészség részére.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tízezres a hamisítók kedvence

2012 első félévében megállt a forintbankjegy-hamisítványok számának a tavalyi év második felében kezdődött enyhe emelkedése, és az elmúlt 3 hónapban ismét kismértékű csökkenés vette kezdetét - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi adataiból. Az év első hat hónapjában 1762 darab hamis forintbankjegyet vontak ki a forgalomból. A hamisítás mértéke a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában átlagosnak tekinthető.


A forintbankjegyek hamisítása továbbra is túlnyomórészt a magasabb címletekre, a 10 000 és 20 000 forintos bankjegyekre irányul. A hamisítványok minőségére jellemző, hogy bár rátekintésre gyakran megtévesztőnek bizonyulnak, ugyanakkor egyszerű érzékszervi vizsgálatokkal (tapintással, fény felé tartva vagy mozgatással) és/vagy a kombinált UV-A- és UV-C lámpa alatti ellenőrzéssel kiszűrhetők.

Mit tegyünk, ha hamis bankjeggyel találkozunk?

A bankjegyek a hamisítás elleni védelem biztosítása érdekében több biztonsági elemet tartalmaznak. Ezek egyes fajtái szabad szemmel jól láthatók és felismerhetők, míg más típusai speciális segédeszköz alkalmazásával azonosíthatók. A bankjegyek tartalmaznak olyan hasonló megjelenésű biztonsági elemeket, amelyek minden címleten megtalálhatóak, és olyanokat is, amelyek csak egyes címleteken kerültek alkalmazásra.

A motívumok UV-A fényben zöld színben világítanak, UV-C fényben viszont piros színűre változnak (Forrás: MNB)


A hamis bankjegy és érme fizetésül nem fogadható el. Az olyan bankjegyet és érmét, amelynek valódiságával kapcsolatban a legcsekélyebb kétség is felmerül, szakértői vizsgálatra valamely hitelintézetnek, a postának vagy a Magyar Nemzeti Banknak kell átadni.

Büntetőjogi szempontból a pénzhamisítás és a hamis pénz forgalomba hozatala bűncselekménynek - bűntettnek - minősül. De az is bűncselekményt - vétséget - követ el, és így büntethetővé válik, aki jóhiszeműen jut hozzá a hamis pénzhez, azonban amikor utólag észleli annak hamis voltát, annak tudatában, tehát szándékosan forgalomba hozza azt.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MEDIA1  |  2024. április 15. 18:58
Starcz Ákos, a kormányközelből bekebelezett Index.hu Zrt. vezérigazgatóját felkérték a szintén kormá...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem