11 °C Budapest

Így fizetjük meg az ingyenes készpénzfelvételt? Kinek fog fájni?

Pénzcentrum
2013. december 17. 10:34

A napokban számoltunk be arról, hogy a Citibank több ügyfél bankszámlaszerződését is felmondta, és ajánlott helyette egy másik, jóval drágább számlát. A Pénzcentrum.hu információi szerint nem csak a folyószámlák estek áldozatul a bank "felülvizsgálatának", hanem a hitelkártyák is. Egyik olvasónk eddig kimondottan "jó ügyfélnek" számított, néhány hete emelték meg  hitelkártya-keretét, mára mégis felmondták a szerződését. Annak ellenére, hogy a lehető legkörültekintőbben használta kártyáját és soha nem volt semmilyen hátraléka. Mi lehetett a gond?

Az elmúlt napok egyik érdekes pénzügyi híre volt, hogy aCitibank számos lakossági ügyfele bankszámláját mondja fel, és ajánl helyetette egy nem éppen olcsót. Az Index pénteken arról számolt be, hogy a felmondott számlák között többféle típus is van. Ezek helyett az új "nullaforintos" számlára térhetnek át a Citi ügyfelei, amelyben ugyan több dolog (a készpénzfelvétel, a netbank használata, stb.) valóban ingyenes, ám a számlavezetési díj havonta közel 4 000 forint. Kivéve kétmilliós egyenleg felett, ilyen vastag bankszámlája azonban kevés ügyfélnek van.


Szakértők szerint a tranzakciós illeték emelése, illetve az ingyenes készpénzfelvétel februári bevezetése miatt több banknál is változtatásokra készülnek. A kormány lépései miatt ugyanis egy jelentős szegmens van a bankok ügyfelei között, akiken hónapról hónapra pénzt vesztenek a pénzintézetek.

A Citibankot is megkérdeztük a felmondás okairól, hivatalosan annyit közöltek, hogy ez része a bank szokásos felülvizsgálati gyakorlatának.

Pénzcentrum vélemény
Feltételezhető, hogy a bank próbálja csökkenteni a költségeit, méghozzá azokon az ügyfeleken, akik nem hoznak elég bevételt. Ilyenek lehetnek a régi ingyenes folyószámlacsomaggal rendelkezők, azok a hitelkártya tulajdonosok, akik még a tranzakciós illeték bevezetése előtt kerültek a bankhoz és mindig időben, késedelem nélkül rendezik a tartozásukat.

Ez utóbbi ügyfélkör lehet a leginkább problémás, hiszen rendszeresen használja kártyáját, a tranzakciós illetéket mégsem fizeti meg. A bank régi ügyfeleire ezt jófejségből nem hárította át. Ráadásul a hitelkártyák esetén nincs se kamat, se egyéb díj, ha minden hónapban kifizetik a keletkezett tartozást, csak pontokat gyűjt az ügyfél.

A bank tehát egyszer kifizeti a tranzakciós adót, amihez még jön a vásárlások után járó pontok és még a pénzét is használják. Ezt gyakorlatilag ingyen vagy egy olyan éves díjért, ami nem fedezheti ezeket a költségeket. Mivel se betét, se hitel, se folyószámla oldalon nem hoz annyit az ügyfél, hogy ez megtérüljön, felmondja a szerződést. És talán nem véletlen, hogy pont az ingyenes készpénzfelvétel bevezetése előtt teszi ezt meg.

Ahogy az ingyenes készpénzfelvételről szóló cikkeinkben már többször kifejtettük, véleményünk szerint a díjmentes ATM használatnak (azaz a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételnek) meglesznek a költségei. Ha pedig ezeket a költségeket a bankok nem tudják közvetlenül áthárítani, gyakorlatilag bármilyen más szolgáltatás elkezdhet drágulni vagy - mint jelen esetben - több lehetőség is megszűnhet.


A hitelkártyákat is felmondhatják

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Pénzcentrum.hu információi szerint nem csak a folyószámlák estek áldozatul a bank "felülvizsgálatának", hanem a hitelkártyák is. Egyik olvasónk eddig kimondottan "jó ügyfélnek" számított, néhány hete emelték meg hitelkártya-keretét, mára mégis felmondták a szerződését. Annak ellenére, hogy a lehető legkörültekintőbben használta kártyáját és soha nem volt semmilyen hátraléka. Mi lehetett a gond? A Citibank azzal magyarázza a lépését, hogy ez része a szokásos ügyfélkör-felülvizsgálatnak.

Olvasónk levele:

Tisztelt Cím!

A Citibank nemcsak a folyószámlákat mondja fel, hanem a hitelkártyát is. Egy hónapja emelték meg a hitelkeretemet -kérésem nélkül-, most pedig felmondták. Csak találgattam, hogy miért, hiszen indokolás nélkül mondák fel.Nem alvó kártya volt, hanem rendszeresen használt. Csak annyi baja lehetett a banknak, hogy mindig időben fizettem, így mindig csak kaptam a pénzt a vásárlások után, és soha nem számíthatott fel díjakat késedelemért. ( és persze a régi tranzakciós illetékmentes időszaki feltételek)
Mindenesetre éredekes, hogy egyik hónapban hitelkeretet emel, a másikban felmondja a szerződést a bank.

Tisztelettel: ****** *****

A Citibank válasza:

Egy-egy esetleges hitelkártya szerződés megszüntetése nem áll kapcsolatban a folyószámla ügyfélkör felülvizsgálatával. Amint utaltunk rá előző állásfoglalásunkban, a hitelkártya ügyfélbázisunkat is, csakúgy mint minden ügyfélszegmensünket folyamatosan felülvizsgáljuk, és ez időnként egyedi esetekben a hitelkártya-szerződés bank általi felmondásához vezethet, a vonatkozó jogszabályok és az ügyfél által aláírt szerződési feltételek betartása mellett.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem