Vége a jó világnak: súlyos pénzeket a fizethetnek a magyar fiatalok, ha 2022-ben diplomát akarnak

Vége a jó világnak: súlyos pénzeket a fizethetnek a magyar fiatalok, ha 2022-ben diplomát akarnak

2022. május 5. 14:03

A 2020-as amnesztia után a kormány tavaly tavasszal is úgy döntött, hogy az augusztus 31-ig államvizsgázóknak nem kötelező az államilag elismert nyelvvizsga, ezzel pedig a pandémia első két évében közel 140 ezren kapták meg a diplomájukat a papír nélkül. Idén viszont már nem lesz nyelvvizsga-amnesztia: aki 2022-ben szeretné megkapni a diplomáját, annak bizony szükséges nyelvvizsgát is leraknia. A Pénzcentrum a legnagyobb hazai intézeteket kérdezte az idei várakozásokról, és mint kiderült, több esetben nem vetette vissza a jelentkezési kedvet a könnyítés. Megtudtuk azt is, hogy mennyibe kerülnek most a nyelvvizsgák, illetve az azokra felkészítő tanfolyamok.

Hiába számított rá sok diák, idén már nem lesz nyelvvizsga-amnesztia, így aki diplomát szeretne szerezni, annak bizony nyelvvizsgáznia is kell. Sok nyelvoktatói intézet tartott attól, hogy nagy kiesés lesz, hiszen az elmúlt két évben nem kellett vizsgázni, most ismét várhatják a jelentkezőket. Az Oktatási Hivatal adatai alapján a vizsgára jelentkezők száma a járványhelyzetben vélhetően átmenetileg csökkent, a vizsgák sikeressége viszont az elmúlt években nagymértékben javult. 2017 óta közel kétszeresére nőtt azok száma is, akik a nyelvvizsgával egyenértékű érettségi vizsgát tettek.

Mint azt az Oktatási Hivatal a Pénzcentrum kérdésére elárulta, jelenleg kilenc akkreditált nyelvvizsgaközpontban lehet online módon vizsgát tenni. A Cambridge Assessment English, és a Goethe Institut nemzetközi nyelvvizsgák egyenértékűnek számítanak az államilag elismert magyar nyelvvizsgákkal, ez is segíti a fiatalok bizonyítványszerzését.

Az állam minden 35 év alatti fiatalnak utólag megtéríti egy sikeres nyelvvizsga díját, már több mint 130 ezer kérelmező kapott így támogatást. Adataik alapján 2021-ben 85 504 ember futott neki a nyelvvizsgának, ebből 62 216-an, tehát 73 százalékuk sikeresen le is vizsgázott. A legalább középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsgával egyenértékű érettségi vizsgák száma 2021-ben 21 110 volt

- sorolta az OH. Azt pedig a nagy hazai nyevvizsga intézetektől tudtuk meg, hogyaz ő diákjaik, vizsgázóik azok, akik külföldön való továbbtanulás miatt vágnak bele a nyelvvizsgába, így őket nem érintette annyira a nyelvvizsga-amnesztia.

Hasonló helyzetben van a British Council Hungary is, akik kérdésünkre elmondták, hogy vizsgázóik többsége belföldön és külföldön egyaránt használja az IELTS és Cambridge nyelvizsgát, ezért ők nem számítanak jelentős vizsgázószám változásra, azonban a nyelvvizsga-amnesztia eltörlése valószínűleg pozitívan fogja befolyásolni a tanfolyamaikat.

Mivel a külföldi egyetemek kritériumai nem változtak, így nem tapasztalták a vizsgázók számának drasztikus csökkenését sem. Az intézet kiemelte, hogy vizsgázóik többsége azért választja a Cambridge, vagy az IELTS vizsgákat, hogy külföldi továbbtanuláshoz, vagy munkakereséshez is tudja majd használni a bizonyítványt.

Míg korábban nagyobb számban terveztek angol nyelvterületű országban továbbtanulni, esetleg munkát vállalni a jelentkezők, az utóbbi időben egyre többen szeretnének Európán belül továbbtanulni, vagy dolgozni

-emelte ki a British Council Hungary munkatársa, Sipos Kinga, aki hozzátette, hogy intézetükben a Cambridge Assessment English vizsgák esetén a legnépszerűbb szint a C1 komplex vizsga, illetve az IELTS  szintfelmérő vizsga. Az IELTS nyelvi felkészítő 88 800 forint, míg a komplex nyelvvizsga 67 000 forint, a Cambridge felkészítő pedig 115 200 forint, a vizsga C1 szintre pedig 64 000 forintba kerül.

Az angol mellett ezek a slágerek

Nem mindenki angolból vizsgázik, ám a korábbi adatok azt mutatják, hogy azért még mindig ez a nyelv a legnépszerűbb idegennyelv nálunk. Ezt követi a német, a francia és a spanyol, amelynek nagyobb intézetei szintén megtalálhatóak nálunk is.

A német nyelvből vizsgáztató Goethe Intézet elmondta, hogy idén náluk jelentősen többen jelentkeztek nyelvvizsgázni, mintegy 30 százalékkal magasabb a szám, mint az előző évben. A koronavírus alatt ők egy Blended Learning tanfolyamot kínáltak hibrid tanulási formával, amelyben 50 százalék volt a Goethe Intézet által kifejlesztett online tananyag, és 50 százalék volt a csoportos találkozó.

Megszerették a hallgatóink ezt a tanulási formát, így továbbra is a portfólionkban marad. A jelenléti tanfolyamaink létszáma is gyorsan telik. Június 20-tól induló tanfolyamainkon ezt a két típust egészítjük ki az érettségire, és a Goethe vizsgára felkészítő tanfolyammal, valamint a társalgási kurzussal. Akik inkább csak online tanulnának, számukra marad a lassabb tempójú német csoportos online tanfolyam, ahol 2-3 online találkozás van a csoporttal, a többi tanulás pedig a platformon történik

- fejtette ki lapunknak a Bártfay Réka, a Goethe Intézet munkatársa, aki hozzátette, hogy a vizsgázószám az elmúlt időszakban a felére csökkent, hiszen a koronavírus miatti higiéniai korlátozások nem tették lehetővé azt, hogy egyszerre több ember vizsgázzon. Azonban most egyre többen jelentkeznek vizsgázni B2 és C1 szinten is.

Jelenleg a nyelvi felkészítő 43 000 forintba kerül. Idén már egyre többen vizsgáznak, a héten is volt egy vizsgánk, ahol nagyjából 200-an vizsgáztak B1 és C1 szinten

- tudtuk meg Bártfay Rékától, akit arról is kérdeztünk, hogy sok diák készül-e német nyelvterületen tanulni.

Az utóbbi időben sok kérdést kaptunk a németországi továbbtanulásról, amiről a tudnivalókat össze is gyűjtöttük honlapunkon. Mivel a Goethe vizsgák 2021. októbere óta egyenértékűek a Magyarországon akkreditált nyelvvizsgákkal, ráadásul nemzetközileg is elismertek vizsgázóink olyan bizonyítványhoz jutnak, amely a legtöbb helyen előnyhöz juttatja őket. A B2 és B1 vizsga moduláris, így lehet csak egy-egy részre készülni, és bukás esetén is csak egy részt kell ismételni. A 2021 októbere után szerzett Goethe nyelvvizsga-bizonyítvány felhasználható lesz az egyetemi felvételi eljárásokhoz, illetve minden magyarországi diploma megszerzéséhez is egyaránt

- fejtette ki.

Spanyolból is sokan nyelvvizsgáznak, a Cervantes Intézettől, Marta Garcia Tarodo kérdésünkre elmondta, hogy arra számítanak, hogy az amnesztia megszűnése az érdeklődők, és a vizsgára jelentkezők számának enyhe növekedését fogja jelenteni, de nem gondolják azt, hogy ez a szám a regisztrálók számának exponenciális növekedését hozná majd.

Nem hisszük, hogy a tanulók “kiestek” volna. A mi esetünkben nem tapasztaltunk csökkenést a tanúsítási rendszerünkbe (DELE és SIELE) beiratkozottak számában, mivel a jelentkezők nagyon különböző emberek, nagyon eltérő személyes és szakmai háttérrel és más motivációkkal. Számos jelentkezőnek van szüksége spanyol nyelvtudása akkreditálására munkavállalás céljából, külföldi egyetemeken való ösztöndíjpályázathoz vagy személyes okokból. A jelentkezők másik nagy része középiskolás diák

- emelte ki Marta Garcia Tarodo, aki hozzátette, hogy kétségtelenül növekedni fog a jelentkezés, mivel az utóbbi években a tendencia felfelé mutat, és még a bezártság, valamint a COVID-járvány sem okozta a jelentkezők éves számának jelentős csökkenését. Az intézetet arról is megkérdeztük, hogy náluk melyek a legnépszerűbb szintek, amelyeken vizsgáznak a hallgatók.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hagyományosan a B2 és C1 szintek a legnépszerűbbek, és egyértelműen nagy növekedést tapasztaltunk, különösen a C1 szint esetében. A közelmúltban azonban nem csak a beiratkozottak számát, hanem a növekedés sebességét tekintve is meglepő emelkedést tapasztaltunk, mind az A2 és B1 felvételi szinteken az iskolásoknak (11-17 évesek), mind az általános szinteken, amit más országok oktatási követelményeinek tulajdonítottunk

- emelte ki Marta Garcia Tarodo. A nyelvi felkészítő tanfolyamaiknak két változata van, az egyik online, a másik pedig az AVE tanulási platformon keresztül zajlik. A B2 nyelvvizsga ára 23 000 forint, míg a C1 25 500 forint. Mint Marta elárulta, idén eddig figyelembe véve, hogy május az év első vizsgája, 200 jelentkezőjük van. Az elmúlt években a jelentkezők száma évente 250 és 350 között mozgott, és a jelentkezők száma minden évben növekszik.

A spanyol egyetemeken a DELE vagy SIELE B2 felvételi követelmény, a spanyolországi MIR-re készülő orvostanhallgatók számára a DELE/SIELE C1 követelmény. Számtalan spanyol és külföldi egyetem kezd nagyobb hangsúlyt fektetni a második vagy akár harmadik nyelvvizsga-bizonyítványok meglétére A2-től B1-ig terjedő szinten. Sok egyetemen a doktoranduszoknak legalább A2-es nyelvvizsga-bizonyítvánnyal kell rendelkezniük ahhoz, hogy doktori képzésre jelentkezhessenek. Egyre több európai egyetemen (Németország, Hollandia, Ausztria stb.) fontos a nyelvtudás és a nyelvvizsga, különösen a gazdasággal kapcsolatos szakterületeken

- tette hozzá a Cervantes Intézet.

A Francia Intézet megkeresésünkre kiemelte, hogy a francia, mint harmadik idegennyelv Magyarországon kevésbé volt érintett az amnesztia kapcsán mivel a középiskolások, és egyetemi hallgatók itthon elsőként inkább angol vagy német nyelvből szereznek vizsgát. A magyarországi DELF DALF nyelvvizsgaközpontokat jobban érintették a koronavírus járvánnyal kapcsolatos egészségügyi intézkedések és bezárások.

Ennek következményeként nálunk 2020 március és december között egyáltalán nem volt vizsgáztatás. 2021 óta folyamatosan emelkedik a jelentkezők száma, nekik a nyelvvizsgára a magyarországi vagy külföldi továbbtanuláshoz, vagy egyéb szakmai szempont miatt van szükségük

- mondta Koleszár Olga, a Francia Intézet nyelviskola referense, aki hozzátette, hogy az amnesztia helyett sokkal inkább a járvánnyal kapcsolatos lezárások voltak meghatározók intézetükben.

A Francia Intézet és a magyarországi 5 Alliance francaise egyesület közösen döntöttek arról, hogy a biztonsági szempontok fontosabbak a gazdasági szempontoknál és 2020. március és december között minden vizsgaidőszakot töröltünk. Mivel ennél a vizsgatipusnál egyelőre nincs online verzió, 2020-ban egyáltalán nem tudtunk nyelvvizsgát szervezni

- fejtette ki Koleszár Olga. Náluk 2021 óta folyamatosan emelkedik a vizsgára jelentkezők száma, és arra számítanak hogy ez a tendencia jellemző marad 2022-ben is. A DELF és DALF nyelvvizsgák közül a legnépszerűbbek a B2-es és C1-es vizsgák, a junior és az általános változatok tekintetében egyaránt, ahol a 40 tanórás felkészítő tanfolyam jelenleg 60 000 forintba kerül.

Az intézetben megszerezhető nyelvvizsgák mindegyike komplex nyelvvizsga, amely a 4 fő nyelvi kompetenciát méri. A DELF és a DALF esetében nincs lehetőség vizsgarészenként megszerezni a minősítést, vagyis a vizsgabizonyítványt. Jelenleg egy középfokú B2-es nyelvvizsga 33 000 Ft, a felsőfok (C1 szint) 37 000 Ft

- mondta az árszabásról Koleszár Olga. Kiemelte, hogy idén már hozzájuk is többen jelentkeztek vizsgázni, mint megtudtuk a 2021—es évvel összehasonlításban jelenleg 15 százalékos növekedés figyelhető meg, év végéig pedig nagyjából 18-20 százalékos emelkedésre számít az intézet.

A Francia Intézet vizsgaközpontjában Magyarországon jelenleg kétféle bizonyítvány szerezhető meg, a DELF/DALF nyelvvizsga A1-től C2 szintig, általános és junior verzióval, illetve a TCF (Test de connaissance du français), ami az aktuális nyelvi szintet mérő vizsga. A B2 és C1 szintek (DELF, DALF és TCF) lehetővé teszik, hogy a diákok további nyelvvizsga nélkül lépjenek be egy franciaországi egyetemre. Azok a diákok, akik Franciaországban szeretnék folytatni tanulmányaikat, választhatnak a kétféle vizsga közül. A DELF B2 a legnépszerűbb változat a jelentkezők körében, mivel ez egy élethosszig érvényes, és világszerte elismert diploma, amíg a TCF két évig érvényes minősítést ad.

Tapasztalataink szerint folyamatosan nő a külföldön tanulni/dolgozni készülő fiatalok száma. A franciaországi továbbtanulással kapcsolatos információs ügynökség, a Campus France iroda nyilvántartása szerint 2019-ben 569 magyar hallgató kezdte meg vagy folytatta felsőfokú tanulmányait francia nyelvterületen. Franciaország jelenleg a 7. helyen áll a magyar diákok által választott országok rangsorában

- tette hozzá Koleszár Olga.

Így alakultak a számok az amnesztia alatt

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Osztályának (NYAK) adatai alapján a magyarok mennyire szerepelnek jól a nyelvvizsgán, és melyik nyelv a legnépszerűbb, valamint utánajártunk annak is, hogy a pandémia óta hogyan alakultak a nyelvvizsgázók száma. Nálunk a legtöbben angol nyelvből vizsgáznak, majd németből, spanyolból és franciából.

A nyelvvizsga ammnesztia ellenére 2021-ben összesen 67 006 fő vizsgázott angolból, ebből 49 573 magyar sikeresen vizsgázott. Németből 14 142 vizsgáztak, 9 629-en sikeresen, franciából 926-an futottak neki a vizsgának, 614-en sikeresen le is tették azt, míg spanyolból 1 047-en mentek ki vizsgázni, és 736-an sikeresen szerepeltek. 2020-ban 65 558-an vizsgáztak angolból, 46 160-an sikeresen, franciából 979-en vizsgáztak, itt 646-an raktak sikeres vizsgát. Németből 15 416-an vizsgáztak, és 9 745-en sikeresen szerepeltek, míg spanyolból 975-en próbálták meg a vizsgát és 670 főnek sikerült is ez.

2019-ben 94 148-an vizsgáztak angolból, ebből 64 054-en sikeresen. Németből 21 926-an vizsgáztak,13 405-en sikeresen. Franciából 1 403-an mentek vizsgázni, 856-an sikeresen, míg spanyolból 1 254-en vizsgáztak, ebből 845-en sikeresen. Angolból érdekes megfigyelni, hogy a nyelvvizsga amnesztia előtt 2019-ben 94 148-an mentek ki vizsgázni, ami aztán csökkenni kezdett: 2020-ra 65 558-an, 2021-re pedig 67 006 fő indult el az angol nyelvizsgára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm