Graduation Cap And Diploma On Table With Books

Csúnya átveréssel gyártották a nyelvvizsgákat: egy évtized után buktak csak le

2021. szeptember 7. 08:32

Összesen 122 nyelvvizsgacsalót ítélt el a bíróság. Az ATV tudósítása szerint hétfőn megtelt a Budapest Környéki Törvényszék nagy tárgyalóterme, a bírónő pedig fél órán keresztül sorolta a neveket a 122 vádlottat érintő ügyben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

122 nyelvvizsgacsalót ítélt el egyelőre nem jogerősen a bíróság. A csatorna tudósítása szerint hétfőn megtelt a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalóterme, a bírónő pedig fél órán keresztül sorolta a neveket a 122 vádlottat érintő ügyben. Ugyanakkor közülük az ítélethirdetésre személyesen csak tizennyolcan mentek el.

Az elsőrendű vádlottat halmazati büntetésül két év szabadságvesztésre, 200 napi tétel pénzbüntetésre, és a nyelvvizsgáztatástól, mint foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra ítéli, valamint 27 millió 580 ezer forint összegben vagyonelkobzást rendel el vele szemben. A vádlottnak börtönbe nem kell mennie, a bíróság azt három év próbaidőre felfüggesztette. A 122 vádlottban közös, hogy mindannyian részesei voltak a 2002-től 2013-ig működő nyelvvizsga-maffiának. 

A tarifák változóak voltak, 100 és 900 ezer forint között kellett fizetni. Jellemző módszer volt, hogy akkor találkoztak, amikor összejött egy nagyobb létszámú vizsgázó csapat: ilyenkor átadták a megoldásokat, vagy a vizsgázókat külön terembe ültették, és lediktálták nekik a helyes válaszokat. Az is előfordult, hogy dublőr ment a vizsgázó helyett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 24. vasárnap
Salamon
42. hét
Október 24.
Az ENSZ világnapja
Október 24.
A magyar operett napja
Október 24.
Az origami világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 23. 19:19