2 °C Budapest
Egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve a magyar gyerekek: mit tehetnek a szülők?

Egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve a magyar gyerekek: mit tehetnek a szülők?

2021. augusztus 24. 13:04

Álhírek, online zaklatás, hamis profil mögé bújt csaló – csak néhány azok közül a veszélyek közül, amik az internetezőkre leselkednek az online térben. Ezek felismerése és kivédése céljából afriss videósorozat most újabb részekkel bővült. A bármely korosztály számára érdekes edukációs tartalmak abban is segítik a szülőket, tanárokat, hogy párbeszédre ösztönözzék a gyermekeket a digitális eszközhasználattal kapcsolatban. A szolgáltató a tanuláshoz szükséges digitális eszközök terén is készül a tanévkezdésre.

Az elmúlt másfél év a járványhelyzet miatt rengeteg kihívást hozott az oktatásban, és továbbra is kétséges, hogy örökre elfelejthetjük-e a távoktatást, és visszatérhet-e a jelenléti képzés, valamint a digitális eszközök egészséges egyensúlya az iskolákba. Amellett, hogy a távoktatás a gyerekek digitális készségeire kétségkívül pozitív hatást gyakorolt, jelentősen megnövekedett az online térben töltött idő – azaz olyan tevékenységeket (például szabadidős beszélgetések, közös játékok) is a neten végeztek a gyerekek, amit addig személyesen tettek. Ez viszont biztonsági szempontból komoly aggodalmakat okozhat a szülőknek.

Egy, a hazai körülményekhez hasonló helyzetet átélt Nagy-Britanniában végzett, frissen publikált kutatás szerint a szigetországban élő szülőknek a járványhelyzet alatt több gondot okozott ellenőrizniük gyermekük képernyő előtt töltött idejét, és a korábbinál szinte minden tekintetben jobban aggódtak a gyerekek online tevékenysége miatt. A szülők több mint fele leginkább attól tartott, hogy gyermeke olyan tartalmat lát, ami arra készteti, hogy kárt tegyen magában (54%), de ugyanennyien nyugtalankodtak amiatt is, hogy gyermekük online zaklatás áldozata lehet. Emellett hasonló arányban fejezték ki aggodalmukat aziránt is, hogy gyermekük túl sok időt tölt a neten (53%), valamint hogy személyes adatokat ad meg illetékteleneknek (50%).

Kellő tudatossággal kiküszöbölhetők a veszélyek

A Telenor digitális oktatási programja, a HiperSuli révén elkötelezett a gyermekek online védelme iránt, és fontos célkitűzése a digitális tudatosság terjesztése a szülők körében is. Ezért tavaly TudatosNet néven videósorozatot indított, amely információt és gyakorlati tanácsokat ad olyan témák, mint például az online zaklatás, a feltört közösségimédia-profil, vagy az álhírek kapcsán felmerülő kérdésekre.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ahogy a digitális eszközök és alkalmazások népszerűsége nő, egyre több online veszélynek vannak kitéve a gyanútlan gyerekek. Ez a videósorozat abban segít, hogy a fiatalok ismerjék a digitális jelenlét kockázatait és felismerjék, ha egy-egy csábító szituáció kárt okozhat nekik. A gyűjteményt ugyanúgy javasoljuk a szülőknek, tanároknak is arra a célra, hogy közösen beszéljék át a gyerekekkel, milyen óvintézkedéseket érdemes betartani a gondtalan netezés érdekében, vagy hogy miért szolgálja az ő érdeküket az egyes programok szülői felügyelet funkciója

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– mondta Koren Balázs, a Telenor HiperSuli program szakmai vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm