16 °C Budapest

Jobb, ha így teszel félre a gyerek iskolai kiadásaira

2015. szeptember 8. 12:06

Ahhoz, hogy egy család kijöjjön a szülők havi fizetéséből, előre meg kell tervezni a várható kiadásokat. Sokan például nem számolnak olyan kisebb-nagyobb összegekkel, amiket rendszeresen ki kell adni, például az osztálypénz, a tisztasági csomag vagy az olyan ünnepek, amikor kisebb-nagyobb ajándékokat szokás adni a pedagógusoknak.

Szeptember 1-jére, az iskolakezdésre minden család megvásárolta a szükséges tanszereket, iskolatáskát, ünneplő ruhát. Azonban az év hátralévő részében is számos állandó, vagy előre tervezhető kiadással kell számolniuk a családoknak. Ezeket gyűjtötte össze a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője.

Havonta kell fizetni az ebédpénzt, ami 6 - 12 ezer forint körül van egy gyerek részére, ha napi háromszor étkezik az iskolában. Emellett a legtöbb szülő ad zsebpénzt, vagy a zsebpénz mellett külön büfépénzt is a gyerekének. Összege családonként változó, van, ahol hetente, kéthetente, máshol havonta egy összegben kapja meg a gyerek a pénzt. Nagy általánosságban körülbelül havi kétezer forinttal kell számolni az alsósok esetében is, ha már kapnak zsebpénzt, a felső határt a családok pénztárcája szabja meg. Emellett ott vannak még a különböző edzések díjai is, ami általában 6-8 ezer forint havonta sportágtól, foglalkozástól függően. Az eddigieket összeszámolva, legalább 14 ezer forintot a gyerekre költenek a szülők havonta.

Ezek mellett a kiadások mellett azonban vannak kisebb-nagyobb költségek is, amelyek sokszor rejtve maradnak vagy elfelejtődnek, amikor a család a költségvetését tervezi. Például ott van az osztálypénz, amit általában egy-egy szülő gyűjt a különböző iskolai kiadásokra. Összege szintén változó, de legalább havi 500-1000 forint szokott lenni iskolától függően, ahogy a szülők megszavazzák. Szintén közös szavazástól függ, hogy ebbe az úgynevezett tisztasági csomag is beletartozik-e, vagy a szülők emellett még küldenek be WC-papírt, kéztörlőt, szalvétát, zsebkendőt is az iskolába. Ezeket ugyan az iskola fenntartója állja, azonban a legtöbb helyen kevésnek bizonyul például a zsebkendő influenza járvány idején, és a szülőktől is kérnek. Amennyiben tisztasági csomagra is szükség van, az átlagosan havi 1500-2000 forint plusz kiadás a családoknak.

Ahol kisebb összeget kell osztálypénznek befizetni, ott külön kell általában fizetni a különböző közös programok költségeit, mint a színház-, múzeumlátogatás vagy az osztálykirándulás. Alkalmanként minimum 600-2000 forintot is elkérhetnek az iskolák a külön programokra. Szintén szoktak az iskolák hozzájárulást kérni a szülőktől, ha valami extra programot szerveznek, például Márton napi összejövetelt, családi klubdélutánt vagy egészségnapot. Ezeknél a programoknál a családokra bízzák, ki mivel járul hozzá az eseményhez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Érdemes előre számolni az olyan alkalmakkal is, mint a karácsony, a ballagás vagy a pedagógus nap, amikor virággal, édességgel, apróbb ajándékkal szoktak kedveskedni a pedagógusoknak. Ha ezt nem az osztálypénzből fedezik, akkor egy szál virág, egy bonbon is legalább 1500 forintba belekerül pedagógusonként.

Amikor a család az éves költségeket tervezi, ahol vannak iskoláskorú gyermekek, érdemes minden apró, előre tervezhető kiadást számba venni, és egy havi átlagot számolva, a fenti lista alapján körülbelül akár havi 10-17 ezer forintot félretenni gyermekenként. Így nem érheti váratlanul a szülőket, amikor megjelenik egy-egy bejegyzés az üzenőfüzetben, miszerint kirándulásra, programra kérnek 1-2000 forintot az osztályfőnökök, vagy jelzik a szülői munkaközösség tagjai, hogy épp teremdíszítésre, pedagógusnapra gyűjtenek - tanácsolta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem