0 °C Budapest

Jobb, ha így teszel félre a gyerek iskolai kiadásaira

2015. szeptember 8. 12:06

Ahhoz, hogy egy család kijöjjön a szülők havi fizetéséből, előre meg kell tervezni a várható kiadásokat. Sokan például nem számolnak olyan kisebb-nagyobb összegekkel, amiket rendszeresen ki kell adni, például az osztálypénz, a tisztasági csomag vagy az olyan ünnepek, amikor kisebb-nagyobb ajándékokat szokás adni a pedagógusoknak.

Szeptember 1-jére, az iskolakezdésre minden család megvásárolta a szükséges tanszereket, iskolatáskát, ünneplő ruhát. Azonban az év hátralévő részében is számos állandó, vagy előre tervezhető kiadással kell számolniuk a családoknak. Ezeket gyűjtötte össze a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője.

Havonta kell fizetni az ebédpénzt, ami 6 - 12 ezer forint körül van egy gyerek részére, ha napi háromszor étkezik az iskolában. Emellett a legtöbb szülő ad zsebpénzt, vagy a zsebpénz mellett külön büfépénzt is a gyerekének. Összege családonként változó, van, ahol hetente, kéthetente, máshol havonta egy összegben kapja meg a gyerek a pénzt. Nagy általánosságban körülbelül havi kétezer forinttal kell számolni az alsósok esetében is, ha már kapnak zsebpénzt, a felső határt a családok pénztárcája szabja meg. Emellett ott vannak még a különböző edzések díjai is, ami általában 6-8 ezer forint havonta sportágtól, foglalkozástól függően. Az eddigieket összeszámolva, legalább 14 ezer forintot a gyerekre költenek a szülők havonta.

Ezek mellett a kiadások mellett azonban vannak kisebb-nagyobb költségek is, amelyek sokszor rejtve maradnak vagy elfelejtődnek, amikor a család a költségvetését tervezi. Például ott van az osztálypénz, amit általában egy-egy szülő gyűjt a különböző iskolai kiadásokra. Összege szintén változó, de legalább havi 500-1000 forint szokott lenni iskolától függően, ahogy a szülők megszavazzák. Szintén közös szavazástól függ, hogy ebbe az úgynevezett tisztasági csomag is beletartozik-e, vagy a szülők emellett még küldenek be WC-papírt, kéztörlőt, szalvétát, zsebkendőt is az iskolába. Ezeket ugyan az iskola fenntartója állja, azonban a legtöbb helyen kevésnek bizonyul például a zsebkendő influenza járvány idején, és a szülőktől is kérnek. Amennyiben tisztasági csomagra is szükség van, az átlagosan havi 1500-2000 forint plusz kiadás a családoknak.

Ahol kisebb összeget kell osztálypénznek befizetni, ott külön kell általában fizetni a különböző közös programok költségeit, mint a színház-, múzeumlátogatás vagy az osztálykirándulás. Alkalmanként minimum 600-2000 forintot is elkérhetnek az iskolák a külön programokra. Szintén szoktak az iskolák hozzájárulást kérni a szülőktől, ha valami extra programot szerveznek, például Márton napi összejövetelt, családi klubdélutánt vagy egészségnapot. Ezeknél a programoknál a családokra bízzák, ki mivel járul hozzá az eseményhez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Érdemes előre számolni az olyan alkalmakkal is, mint a karácsony, a ballagás vagy a pedagógus nap, amikor virággal, édességgel, apróbb ajándékkal szoktak kedveskedni a pedagógusoknak. Ha ezt nem az osztálypénzből fedezik, akkor egy szál virág, egy bonbon is legalább 1500 forintba belekerül pedagógusonként.

Amikor a család az éves költségeket tervezi, ahol vannak iskoláskorú gyermekek, érdemes minden apró, előre tervezhető kiadást számba venni, és egy havi átlagot számolva, a fenti lista alapján körülbelül akár havi 10-17 ezer forintot félretenni gyermekenként. Így nem érheti váratlanul a szülőket, amikor megjelenik egy-egy bejegyzés az üzenőfüzetben, miszerint kirándulásra, programra kérnek 1-2000 forintot az osztályfőnökök, vagy jelzik a szülői munkaközösség tagjai, hogy épp teremdíszítésre, pedagógusnapra gyűjtenek - tanácsolta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 29. 16:06