7 °C Budapest

Könnyedén elbukhatod a nyugdíjad: a szabály, amit sokan nem ismernek

Pénzcentrum
2017. március 13. 05:42

A dolgozni kívánó, de jelenleg munkát nem találó nyugdíjasok száma elérheti akár a százezres nagyságrendet is. Hiába türelmesek, precízek és megbízhatóak a szenior munkavállalók, nem mindenhol látják őket szívesen. A magasan képzett és szakmával rendelkező nyugdíjasok munkába állására pedig nagy szükség lenne. Mutatjuk, ehhez milyen feltételeknek kellene teljesülniük.

A kormány részben a nyugdíjasok foglalkoztatásával szeretné enyhíteni az országos munkaerőhiányt

 - járta be a közelmúltban a sajtót Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kijelentése.

Ennek apropóján megnéztük, jelenleg milyen lehetőségei vannak a nyugdíjas munkavállalóknak. És azt is megpróbáltuk kideríteni, milyen módszerekkel, eszközökkel lehetne javítani az idősebb korosztály helyzetét a munkaerőpiacon.

A KSH munkaerőfelmérés-felvétele alapján a magánháztartásokban élő 65-69 éves korosztály 94 százaléka, vagyis összesen 552 800 fő nem dolgozott a tavalyi év negyedik negyedévében. Persze az elöregedő társadalmunk miatt ez az arány jelentősen megváltozhat az elkövetkezendő években. Egyes becslések szerint ugyanis

2030-ra az összes unióbeli és magyar munkavállaló 30 százalékát az idősödő, 55-64 éves korosztály teszi majd ki.

Ráadásul, ha a magyar adatokat az uniós átlaghoz viszonyítjuk, akkor jól látszik, hogy bőven van még hova fejlődnünk. Nemzetközi összehasonlításban ugyanis a nyugdíj előtt állók aktivitási rátájában jelentős lemaradás figyelhető meg: a 60-64 évesek esetében például a magyar arány 21 százalékos, míg az uniós országokban ez 40 százalék.

Nem mindegy, mennyit keresünk

Jelenleg az öregségi nyugdíjban részesülők a versenyszférában korlátozás nélkül folytathatnak keresőtevékenységet. Nekik nyugdíjjárulékot is kell fizetniük. Ez azonban egyben azt is jelenti, hogy az ezen időszak alatt fizetendő nyugdíjjárulék havi összegének 0,5 százalékával meg kell emelni a nyugdíj összegét.

Tehát a nyugdíj melletti munkavégzéssel tovább növelhető a havi ellátás összege.

Ugyanakkor a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesülő személy ellátását szüneteltetni kell, ha a keresőtevékenységből származó éves jövedelme az adott év első napján érvényes minimálbér havi összegének tizennyolcszorosát meghaladja. 2017-ben a bruttó minimálbér 127 500 forint, ennek a 18-szorosa összesen 2 295 000 forint.

Ez azt jelenti, hogy aki havonta több mint (bruttó) 191 ezer forintot keres, annak le kell mondania mellette a nyugdíjáról.

Ugyanis, ha a kereset meghaladja az éves keretösszeget, a következő hónap 1. napjától a tárgyév végéig, de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárig az ellátás folyósítását szüneteltetni kell. A keretösszeg elérésig azonban az ellátás korlátozás nélkül felvehető.

De egyelőre szüneteltetni kell a nyugdíjfolyósítását annak is, aki közalkalmazotti, vagy köztisztviselői jogviszonyban vállal munkát a nyugdíj mellett.

Milyen munkát vállalhatnának a nyugdíjasok?

A munkáltatók és a fiatalabb munkavállalók sem fogadják mindig tárt karokkal az idősebb munkavállalókat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Feszültséget okozhat a generációk között, hogy az aktív munkavállalók közül sokan azt gondolják, hogy az idősebbek az ő munkájukat veszik el. Éppen ezért szövetségünk is olyan munkákat segít találni a dolgozni vágyó nyugdíjasoknak, amelyeket már hosszú ideje nem tudnak betölteni és sok emberre van szükség

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) elnöke.

A nyugdíjasok minden olyan munkát kiválóan el tudnak végezni, amelyhez nem kell testi erő. Jelenleg is dolgoznak nyugdíjasok közétkeztetésben, iskolai konyhán, míg mások fénymásolni segítenek, de olyanok is vannak, akik borítékolnak vagy éppen a gyümölcs feldolgozásban segítenek - egészítette ki válaszát Némethné Jankovics Györgyi.

De a munkáltatói oldal változására is szükség van. Hiszen általánosságban elmondható, hogy a munkáltatók többsége inkább a fiatalabb munkaerőt alkalmazna, mert sokan azt gondolják, hogy a fiatalok sokkal rugalmasabbak, terhelhetőbbek és még olcsóbbak is. Pedig a tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyugdíjas munkavállalók:

  • lojálisabbak,
  • türelmesebbek,
  • jobb a monotonitás tűrő képességük,
  • precízebbek,
  • sok esetben megbízhatóbbak,
  • és általában van szaktudásuk és tapasztalatuk is.
A mérési eredményeink azt mutatják, hogy a szenior munkavállalók sok esetben - különösen monoton feladatok esetében - jobban teljesítenek, mint a fiatalabb munkatársaik. A nyugdíjasokat ma leginkább olyan területeken foglalkoztatnak, ahol jellemzően diák munkaerőt alkalmaznak vagy alkalmaztak korábban

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Rudi Péter, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének kommunikációs vezetője.

Milyen változtatásokra lenne még szükség?

A dolgozni vágyó nyugdíjasok visszacsábítása a munkaerőpiacra valóban hozzájárulhat a munkaerőhiány enyhítéséhez. Farkas András nyugdíjszakértő szerint ehhez azonban több feltételnek is teljesülnie kellene:

  • A közszférában hatályban lévő nyugdíjas-foglalkoztatási tilalom eltörlésére vagy lényeges enyhítésére lenne szükség. Ennek kapcsán a 2013-ban bevezetett nyugdíjfolyósítási szüneteltetés szabályának hatályon kívül helyezésére is.
  • A nyugdíjast alkalmazni kívánó munkáltatók kedvezményeinek növelése is fontos lenne, jelenleg ugyanis csak a szocho kedvezmény jár az 55 év feletti munkavállalót alkalmazók részére, az is csak 100 ezer forint bruttó bér erejéig.
  • A nyugdíj mellett munkát végzők közteherinek jelentős enyhítésre is szükség lenne. Jelenleg csak a pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a munkaerőpiaci járulék fizetése alól mentesül a nyugdíjas munkavállaló.
  • Ezek mellett pedig a korhatár betöltése előtti nyugdíj vagy korhatár előtti ellátás melletti munkavégzésre vonatkozó éves összeghatár eltörlése is fontos lenne. De nem ártana a nyugdíj melletti munkával szerzett kereset alapján elérhető nyugdíjnövelés mértékének emelése sem.

Némethné Jankovics Györgyi szerint a nyugdíjasok foglalkoztatása kiváló ötlet, amennyiben csak egy lehetőségről lenne szó. A NYOSZ elnöke szerint a nyugdíjas munkavállalást egy szövetkezeti formában lehetne megoldani, akárcsak a diákmunkákat.

A jegybank elemzőinek javaslata szerint pedig az aktivitási ráta növelését érdemes összekötni különböző nyugdíjösztönzőkkel. Ilyen ösztönző intézkedés lehet például, ha a nyugdíj alapját jelentő nettó átlagkereset jelenleginél nagyobb százaléka határozza meg az öregségi nyugdíj mértékét 40 év szolgálati idő felett. Jelenleg az öregségi nyugdíj mértéke 40 év szolgálati idő után az átlagbér 80 százaléka, amely 40 év felett évente 2 százalékponttal növekszik. Szerintük ezt a rátát érdemes tovább emelni.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm