22 °C Budapest
Senior man putting coins, money into a piggy bank. Saving Money after retirement, preparing for retirement. Financial education and financial literacy for seniors.

Öregségi nyugdíj: fontos döntést kell meghozniuk az időseknek, a 13. havi nyugdíj és a nyugdíjemelés a tét

2024. április 20. 14:03

A nyugdíjba vonulás ideális időpontjának megválasztása számos tényezőtől függ, köztük a nyugdíj összegétől is, amely változhat attól függően, hogy mikor történik a nyugdíjba vonulás - írja az ado.hu.

A nyugdíjtörvény értelmében az öregségi teljes nyugdíjra jogosultak azok, akik betöltötték a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, és rendelkeznek legalább húsz év szolgálati idővel. 2024-ben az 1959-ben születettek érik el a nyugdíjkorhatárt, ami 65 évet jelent. A 40-es jogosultsági idővel rendelkező nők már 2024-től dönthetnek a nyugdíjba vonulásról.

Az időpontok közötti különbség a következő: Ha valaki 2023-ban megy nyugdíjba, a nyugdíj összege a 2023-as szabályok szerint kerül kiszámításra, és már részesül a 2024. januári nyugdíjemelésben (6 százalék), valamint a tizenharmadik havi nyugdíjban, ami 2024-ben esedékes. Ha a nyugdíjba vonulás 2024-től történik, akkor a nyugdíjat a 2024. évi szabályok szerint számolják ki, és az éves januári rendszeres nyugdíjemelést először 2025-ben kapják meg. Az első tizenharmadik havi nyugdíjat 2025-ben vehetik majd fel.

A 2024. évi nyugdíjszámítási szabályokban új elem lesz a valorizációs szorzószámok meghatározása, amelyek az előző év kereseti szintjéhez viszonyítják a korábbi évek kereseti adatait. Ezek a szorzók jelentős hatással lehetnek a nyugdíj összegére. A valorizációs szorzószámok idei közzétételének köszönhetően már most tudni lehet, hogy mennyi lesz a 2024-ben megállapított nyugdíj összege.

Ha valaki mégis 2023-ban dönt a korábbi évre vonatkozó nyugdíj mellett, lehetőség van hat hónapra visszamenőlegesen igényelni a nyugdíjat, ha már megfelelnek a jogosultsági feltételek. Ez a lehetőség legkésőbb 2024. júniusáig érvényes azokra a nyugdíjakat tekintve, amelyek 2023-ban indultak. Ekkor visszamenőlegesen fizetik ki a nyugdíj összegét. Fontos figyelembe venni azt is, hogy mikor éri el a megszerzett szolgálati idő a következő teljes évet, mert ez befolyásolja a nyugdíj összegét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha a lehetőségek engedik, nem szükséges azonnal a nyugdíjkorhatár betöltését követően nyugdíjba vonulni. Ha a továbbfoglalkoztatás lehetséges, a nyugdíj összegét kedvezően befolyásolhatja a nyugdíj megállapítása nélküli további munkavégzés. Az öregségi nyugdíjra jogosultak, akik legalább húsz év szolgálati idővel rendelkeznek, és a nyugdíjkorhatár betöltése után legalább 30 napot dolgoznak, nyugdíjnövelést kapnak. A növekedés mértéke 30 naponta az öregségi nyugdíj 0,5 százaléka. Ez lehetővé teszi, hogy az öregségi nyugdíj összege meghaladja a havi átlagkeresetet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem