8 °C Budapest
an elderly poor man walks with a cane down the street in dirty clothes, bottom view

Láthatáron a nyugdíjkrízis: rengeteg magyar kerülhet bajba idős korára

2021. május 27. 15:42

A koronavírus-járvány kétségkívül kihívás elé állította a magyarokat, jelentős hatást gyakorol a mindennapokra, így a pénzügyekre és megtakarításokra is. A 2020-as OTP Öngondoskodási Index azt mutatja, hogy a lakosság közel felének, azaz 48%-ának kellett hozzányúlnia korábbi megtakarításaihoz a járvány miatt. Biztató azonban, hogy a megpróbáltatásokkal teli időszak ellenére az öngondoskodás nem veszít fontosságából, sőt, az OTP Nyugdíjpénztár 2020-as eredményei szerint a hazai lakosság egyre fiatalabban ismeri fel a nyugdíjcélú megtakarítás szükségességét.

A koronavírus-járvány rég nem látott bizonytalanságot hozott az emberek életébe, nem volt ez másképp a pénzügyek területén sem. A magyar lakosság csaknem fele (48%) kénytelen volt használni korábban félretett pénzét az OTP Öngondoskodási Index szerint. A kiszámíthatatlanság azonban volt, akikben tovább növelte a tudatosságot, a megkérdezettek 9%-a ugyanis elkezdett többet félretenni a korábbi megtakarításaihoz képest.

Azt, hogy itthon egyre meghatározóbb kérdés a nyugdíjcélú öngondoskodás, az is bizonyítja, hogy az ilyen jellegű megtakarítások még a kihívásokkal teli tavalyi évben sem veszítettek fontosságukból. Az Indexkutatásból az is kiderül, hogy 2019 ugyanezen időszakához képest nem csökkent azok aránya, akik sikerrel valósították meg időskorukra vonatkozó megtakarításuk anyagi tervét. A válaszadók közül az aktív keresők 20%-a mondta azt, hogy rendelkezik olyan megtakarítással, amit a nyugdíjas éveire gyűjt és majd csak akkor szeretne felélni. Ez az arány legutóbb 2011-ben volt ilyen magas.

Ezt bizonyítják az OTP Nyugdíjpénztár eredményei is, hiszen 2020-ban az újonnan csatlakozó tagokkal együtt már 238 000-en döntöttek a nyugdíjcélú megtakarítás mellett. A pénztárhoz mintegy 25 milliárd forintnyi befizetés érkezett, amelynek háromnegyed része egyéni befizetésekből folyt be. Az öngondoskodás tehát egyre fontosabb a hazai lakosság körében, az utóbbi néhány évben ráadásul a fiatalok között is egyre többen vannak azok, akik szeretnének biztos hátteret teremteni maguknak nyugdíjas éveikre.

Nagyon fontosnak tartjuk és örömmel látjuk, hogy a pénzügyi tudatosság és az időskorra való anyagi tervezés egyre jelentősebb szereppel bír a hazai lakosság körében. Ezt támasztja alá többek között az egyéni befizetések aránya is, ez ugyanis az összes befizetés 76%-át tette ki 2020-ban

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– mondta Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. – „Bizakodva figyeljük, hogy az időskori öngondoskodás már a fiatalabb korosztály célkitűzései között is egyre nagyobb arányban kap helyet, az utóbbi években megfigyeltük, hogy az újonnan csatlakozó pénztártagok többsége a 35 év alatti korosztály képviselője. Ez minket is arra sarkall, hogy a fiatalabb generáció igényeit is figyelembe véve fejlesszük szolgáltatásainkat, az ő érdekeiket tartottuk szem előtt, amikor lehetővé tettük a teljeskörű digitális ügyintézést.”

Az OTP Nyugdíjpénztár elemzése alapján 2020-ban a pénztárhoz csatlakozó 13 000 új tag több mint negyede volt a 25-32 éves korosztály képviselője, közülük is a 27 évesek létszáma volt a legmagasabb, csaknem 500-an döntöttek az öngondoskodás ezen formája mellett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem