Hivatalos: ennyivel emelkedik novembertől a nyugdíj

2020. október 22. 07:39

A tegnap megjelent Magyar Közlönyben található rendelet alapján 1,2 százalékos lesz a nyugdíjemelés, amely viszont csak azoknak jár, akik már tavaly is nyugdíjasok voltak. Mivel a kompenzáció mértéke meghaladja az 1 százalékpontot, novembertől már az emelt nyugdíjat kapják a jogosultak.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében 1,2 százalékkal emelik novemberben a nyugdíjakat. Ez nem éri el még a lapunk által előre jelzett 1,5 százalékot sem, tehát a legtöbben maximum 1-2 ezer forintra számíthatnak havonta.

A január-októberi időszakra vonatkozó összegeket viszont egyösszegben fogják folyósítani, így nem csak emelt nyugdíjt, hanem kiegészítés is érkezik novemberben. Kérdés, hogy ez visszamenőleg mennyit ér azoknak a nyugdíjasoknak a számára, akiket a leginkább megviselt anyagilag a járvány. 

A Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint az átlagnyugdíj 142,1 ezer forint Magyarországon, vagyis az 1,2%-os emelés 1705 forintot jelent majd. A visszamenőleg járó kiegészítés januárt-október hónapokra 17050 forint. Viszont a 2,05 millió magyar nyugdíjas közel 60 százalékának, vagy 1,21 millió főnek nem éri el a havi ellátása ezt az összeget, a 142,1 ezer forintot. Közülük is 73,5 ezer magyar nyugdíjas még 60 ezer forintra sem jogosult havonta - ők 720 forintnál is kevesebb emelést, és 7200 forintnál kevesebb kiegészítést kapnak novemberben.

Farkas András nyugdíjszakértő nagy hibának tartja a nyugdíjemelésben azt, hogy akinek alacsony a nyugdíja, néhány száz forintot kap, míg a magasabb nyugdíjjal rendelkezők akár több tízezer forintot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
70 ezer forint alatti nyugdíjat kap körülbelül 70-75 ezer ember. Igaz, hogy ezek között olyan ember is van, akik több országból szereztek nyugdíjjogosultságot, és az Európai Unió megállapítási procedúrája alapján Magyarországon csak résznyugdíjat kap

- mondta korábban a szakember. A nyugdíjasok idén még nyugdíjprémiumra sem számíthatnak a járvány miatt, hiszen az akkor járna, ha a gazdasági növekedés meghaladná a prognosztizált szintet, viszont 2020-ban eleve inkább recesszióra számítanak a szakértők. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem