Jómódban élhet nyugdíjasként Geszti Péter: elárulta, miből

2017. március 8. 14:08

Bár már sokan tudják, mennyire fontos lenne félretenni a nyugdíjas évekre, a magyaroknak csupán a 44 százaléka rendelkezik valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással. Átlagosan havi 198 600 forintból szeretnénk megélni idősebb korunkban, de a legtöbben csupán 100 ezer forintra számítanak majd az államtól.


A magyarok többsége pihenéssel és utazással szeretné tölteni a nyugdíjas éveit. Persze ezeket az álmokat nem feltétlen tarjuk reálisnak. A fiatalok valamivel bátrabban terveznek, és aktívabb nyugdíjas évekre készülnek- többek között ez derült ki a Groupama megbízásából az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. által készítette kutatásból. Geszti Péter, a fiatalokhoz hasonlóan aktív nyugdíjas éveket tervez.

Én arra készülök, hogy nem megyek nyugdíjba, engem a munka éltet és szórakoztat. Szerencsésnek érzem magam, hiszen olyan dolgokkal foglalkozom, amit nyugdíjasan is lehet majd csinálni. Remélem, a jogdíjakból majd ki tudom egészíteni a nyugdíjamat

- mondta el Geszti Péter a kutatást ismertető sajtótájékoztatón.

A reklámszakember elmondása szerint jövőjéről az édesanyja gondoskodott, hiszen már 15 éves korában azt tanította neki, hogy takarékoskodjon. Ez a hozzáállás és az előregondolkodás az egész családjára jellemző - tette hozzá Geszti Péter. Aki azt is elárulta, hogy a gyermekeinek is van otthon már perselyük, amibe gyűjtik a pénzt.

Mennyi nyugdíjra lenne szükségünk?

A kutatás szerint a magyarok 71 százaléka véli úgy, hogy nem lesz elég a nyugdíja a megélhetéshez sem, kétharmada pedig egyenesen igazságtalannak érzi, milyen kevés összegre számíthat az állami rendszerből ahhoz képest, amennyit be fog fizetni élete során.

Emiatt is van, hogy egyre kevesebben, a magyarok mindössze negyede (27%) várja a nyugdíjas éveket. Ezen belül az 50-es éveikben járók fele (48%), a 29 év alattiak pedig mindössze 15 százaléka gondol jó érzéssel előre erre az időszakra.

A megkérdezettek többsége 100-200 ezer forint közötti összegből szeretne megélni a nyugdíjas éveiben, de sokan vannak, akik 200 ezer forint feletti ellátásra vágynak így

átlagosan 198 600 forintot tartanák ideálisnak.

Ezzel szemben a legtöbbek várakozása szerint csupán 100 500 forintot fognak kapni nyugdíjasként az államtól. A válaszadók átlagosan 218.900 forintos utolsó havi jövedelemmel kalkulálnak,vagyis nyugdíjasként átlagosan 118.400 forint fog hiányozni az utolsó jövedelmükből.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hányan tesznek félre?

Bár a magyarok 60 százaléka már tudja, hogy fontos lenne a takarékoskodás, mégis a 18-59 év közötti korosztálynak mindössze 44 százaléka kezdett el már most félretenni a nyugdíjas éveire, 21 százalék pedig tervezi, hogy megtakarításba kezd majd. Vagyis az emberek 31 százaléka még csak nem is tervezi, hogy takarékoskodni fog.

{{EMBED:infogram_nyugdijcelu_takarekoskodas_tervezett_formai_szazalek}}

Áltagosan 36 évesen kezdünk el takarékoskodni és 11 800 forintot teszünk féle havonta a nyugdíjas éveinkre.

Édesanyám hetente 5 forintot tett félre a nővéremnek, amikor szüksége volt rá, akkor már ott volt neki a segítség - ekkor döbbentem rá, hogy mennyire fontos a takarékoskodás

Mesélte Geszti Péter, aki korábbi nyilatkozataiban arról is beszámolt, hogy ő maga is számos megtakarítással rendelkezik, a reklámszaember szerint ugyanis kemény idők jönnek majd.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Marjai János


NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm