10 °C Budapest
Nyugdíj: sokan még mindig csak az államtól vagy a gyerekeiktől várják a pénzt

Nyugdíj: sokan még mindig csak az államtól vagy a gyerekeiktől várják a pénzt

2016. december 18. 11:26

A magyar felnőtteknek 36 százaléka tudatosan takarékoskodik a nyugdíjas éveire, 19 százalékuk viszont abban bízik, hogy a gyermekeik majd segítenek nekik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egyre jobban foglalkoztatják a magyarokat a nyugdíjas évek finanszírozási kérdései: az NN Biztosító felnőtt lakosság körében végzett, reprezentatív felmérésének eredménye szerint a lakosság 36 százaléka már készít valamilyen tudatos pénzügyi tervet az időskori éveire vonatkozóan, és ennek érdekében a havi jövedelmének legalább 10 százalékát félre is teszi. 

A kutatás szerint a megkérdezettek 29 százaléka ugyanakkor egyelőre a túlélésre rendezkedett be, vagyis örül, ha a napi kiadásait fedezni tudják a bevételei, illetve képes gondoskodni a családjáról. Ez az álláspont viszont elsősorban a fiatalabb korosztályra jellemző: a 40 év alattiak nagyjából egyharmada vélekedik így.

A válaszadók 19 százaléka bízik abban, hogy a gyermekei is segítenek majd idősebb korában, ám ezzel együtt, ha tud, akkor takarékoskodik, és 14 százalék azoknak az aránya, akik még mindig bíznak az állami ellátórendszerben.

Figyelemre méltó viszont, hogy az ingatlanjuk, egyéb nagyobb értékük eladásával nagyon kevesen számolnak a nyugdíjas évek finanszírozása kapcsán, arányuk mindössze 6 százalékot tesz ki. A saját ingatlan eladására egyébként a fiatal korosztály a leginkább nyitott, a kor előrehaladtával viszont nő a ragaszkodás a jelenlegi lakáshoz.

A nyugdíjas évekkel kapcsolatos felelősségérzet növekedését jelzi az is, hogy a válaszadók többsége - 68 százaléka - valamilyen formában befektetné a pénzét, ha váratlanul ötmillió forinthoz jutna: ezen belül 18 százalék az összeg felét kifejezetten nyugdíjcélra tenné félre. 

Szintén biztató jel a nyugdíjcélú megtakarítások jövőbeni alakulása szempontjából, hogy a megkérdezettek közel kétharmada - 62 százaléka - tud a nyugdíjbiztosításhoz kapcsolódó adójóváírásról is, sőt, a 40 év felettieknél a 75 százalékot is meghaladja ez az arány.

Ugyanakkor a nyugdíjbiztosításra igénybe vehető adójóváírás maximumával - amely évi 130 ezer forint - csak az arról tudó 36 százalék van pontosan tisztában, és azt is csak a megkérdezettek egyharmada tudja, hogy lejáratkor, azaz a szerződés megkötésekor érvényes öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor kaphatja kézhez a nyugdíjbiztosításban felgyűlt megtakarításait.

A felmérésünk eredményei alapján fokozatosan nő azoknak az aránya Magyarországon, akik tudatosan készülnek a nyugdíjas éveikre. Az is látszik ugyanakkor, hogy még bőven lehet javítani az arányokon, és a nyugdíjbiztosításhoz kapcsolódó lehetőségekkel sincs még a többség tisztában" 

- mondta Csanda Gergely, az NN Biztosító kommunikációs vezetője.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18