32 °C Budapest
Ez lehet a magyar nyugdíjasok veszte: totális összeomlás jön

Ez lehet a magyar nyugdíjasok veszte: totális összeomlás jön

2016. augusztus 4. 11:44

A magyarok harmada biztos benne, hogy a nyugdíja mellett más jövedelemforrásra is lesz időskorában. Tehát úgy gondolják, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer a jelenlegi formájában fenntarthatatlan. Az viszont nem mindegy, hogy ez a bevétel időskori munkából, vagy megtakarításokból származik majd.

A lakosságnak csak a 3 százaléka gondolja úgy, hogy biztosan meg fog tudni élni a nyugdíjából. Az OTP Nyugdíjpénztár felmérése szerint viszont a válaszadók jelenleg a jövedelmük 77 százalékából tudnak megélni, de ennek az összegnek csak 66 százalékára számítanak nyugdíjas éveikben. Vagyis a lakosság jelentős része szerint a nyugdíja nem lesz elég a megélhetéshez.

A felméréseink azt bizonyítják, hogy a legtöbben már felismerték, hogy a jövőben kizárólag a nyugdíjuk nem lesz elegendő az időskori anyagi biztonság megteremtéséhez. A lakosság 64 százaléka úgy gondolja, hogy nyugdíjas korában is dolgozni kényszerül majd. Ez azonban azt eredményezheti, hogy a ma ismert békés nyugdíjas évek eltűnnek, és az emberek jelentős része élete utolsó időszakát is munkával töltheti 

- mondta Nagy Csaba ügyvezető igazgató.

A magyar lakosság pénzügyi ismereteivel nem igazán lehet dicsekedni, nemzetközi összehasonlításban mégsem kell szégyenkeznünk, mivel jellemzően ezen a téren másutt sem tájékozottabbak az emberek 

- mondta Ertl András a GfK Hungária ügyfélkapcsolati menedzsere.

Amiben viszont különbözünk más nemzetektől, akár régiós szinten is, hogy itthon a 15 és 69 év közöttiek 41 százalékának van bármilyen megtakarítása - derült ki a GfK felméréséből. A jelenlegi harmicasoknak mindössze 38 százaléka gondol a nyugdíjas éveire, tehát csak minden ötödik-hatodik ember.  Az ötvenes korosztályon viszont már jobban látszik az igyekezet, ebben a korcsoportban minden negyedik magyar már áldoz a gondtalan nyugdíjas életre.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ertl szerint viszont érdemes minél korábban felismerni azt, hogy 5 százalékos hozam mellett egy befektetés 10 év alatt 1,6-szorosára hízik, 30 év alatt viszont 4,3-szorosára.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?