Ez lehet a magyar nyugdíjasok veszte: totális összeomlás jön

Ez lehet a magyar nyugdíjasok veszte: totális összeomlás jön

2016. augusztus 4. 11:44

A magyarok harmada biztos benne, hogy a nyugdíja mellett más jövedelemforrásra is lesz időskorában. Tehát úgy gondolják, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer a jelenlegi formájában fenntarthatatlan. Az viszont nem mindegy, hogy ez a bevétel időskori munkából, vagy megtakarításokból származik majd.

A lakosságnak csak a 3 százaléka gondolja úgy, hogy biztosan meg fog tudni élni a nyugdíjából. Az OTP Nyugdíjpénztár felmérése szerint viszont a válaszadók jelenleg a jövedelmük 77 százalékából tudnak megélni, de ennek az összegnek csak 66 százalékára számítanak nyugdíjas éveikben. Vagyis a lakosság jelentős része szerint a nyugdíja nem lesz elég a megélhetéshez.

A felméréseink azt bizonyítják, hogy a legtöbben már felismerték, hogy a jövőben kizárólag a nyugdíjuk nem lesz elegendő az időskori anyagi biztonság megteremtéséhez. A lakosság 64 százaléka úgy gondolja, hogy nyugdíjas korában is dolgozni kényszerül majd. Ez azonban azt eredményezheti, hogy a ma ismert békés nyugdíjas évek eltűnnek, és az emberek jelentős része élete utolsó időszakát is munkával töltheti 

- mondta Nagy Csaba ügyvezető igazgató.

A magyar lakosság pénzügyi ismereteivel nem igazán lehet dicsekedni, nemzetközi összehasonlításban mégsem kell szégyenkeznünk, mivel jellemzően ezen a téren másutt sem tájékozottabbak az emberek 

- mondta Ertl András a GfK Hungária ügyfélkapcsolati menedzsere.

Amiben viszont különbözünk más nemzetektől, akár régiós szinten is, hogy itthon a 15 és 69 év közöttiek 41 százalékának van bármilyen megtakarítása - derült ki a GfK felméréséből. A jelenlegi harmicasoknak mindössze 38 százaléka gondol a nyugdíjas éveire, tehát csak minden ötödik-hatodik ember.  Az ötvenes korosztályon viszont már jobban látszik az igyekezet, ebben a korcsoportban minden negyedik magyar már áldoz a gondtalan nyugdíjas életre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ertl szerint viszont érdemes minél korábban felismerni azt, hogy 5 százalékos hozam mellett egy befektetés 10 év alatt 1,6-szorosára hízik, 30 év alatt viszont 4,3-szorosára.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?