15 °C Budapest
Így hamarabb mehetsz nyugdíjba: mutatjuk a részleteket

Így hamarabb mehetsz nyugdíjba: mutatjuk a részleteket

2016. április 11. 11:30

2016-ban is folytatódik a "nagymama nyugdíjprogram", vagyis a nők már 40 év munka után nyugdíjba vonulhatnak. A feltételek szigorúak, mégis egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel.


A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tavaly összesen 2,7 millió főnek folyósított valamilyen nyugdíjat, ellátás, járadékot, vagy egyéb járandóságot. Az ellátottak átlagosan 106 462 forintot kaptak, a nyugdíjaknak pedig a 99 százalékát belföldre utalták. Összesen 31 762 főnek küldik külföldre az ellátást, ennek pedig a 85 százaléka öregségi nyugdíj - világít rá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Nyugdíjak és egyéb ellátások c. friss kiadványa.

A legtöbben persze az öregségi nyugdíjasok vannak, ők az összes ellátottnak a 74 százalékát teszik ki. A második helyre pedig a megváltozott munkaképességűek kerültek, ilyen ellátást több mint 400 ezren kapnak.

A 2014-es adatokat nézve pedig jelentősen, közel 1,2 szeresére nőtt a "nők 40" -ben részesülők száma.

Az ellátottaknak több mint nyolctizede 60 éves vagy annál idősebb. A fiatalabb korosztály jellemzően a megromlott egészségügyi állapota miatt részesül valamilyen ellátásban. Az 1950 -es években született nőknél a 40 év jogosultági idő alapján járó nyugdíj aránya a kiemelkedő.

A legfrissebb adatok szerint eddig már 150 ezer nő vonult nyugdíjba 40 év munkaviszony után. A korkedvezményes nyugdíj igénybevételéhez azonban több feltételnek is eleget kell tenni:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Feltételek:

 • 40 évi jogosultsági idő
 • nem áll biztosítással járó jogviszonyban
 • 32 év kereső tevékenységgel járó biztosítás (kivételes esetekben ez csökkenthető)

Érdemes azonban tudni, hogy az az időszak, ami az általános szabályok szerint nem minősül szolgálati időnek, az a kedvezmény igénybevétele során sem minősülhet jogosultsági időnek.

A kötelezettség:

 • nem vállal munkát
 • cserébe a teljes öregségi nyugdíját megkapja

Mi számít bele a 40 évbe?

 • kereső tevékenységgel járó biztosítási jogviszony - bejelentett munka
 • gyermeknevelés
 • a prémiumévek programban való részvétel időtartama függetlenül attól, hogy a résztvevőt munkavégzésre kötelezték vagy sem (a nyugdíjkorhatárhoz közel álló közalkalmazottak, közszférában dolgozókat érintő védelmi program)
 • az alkalmi munkavállalás
 • az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozók - például idénymunka
 • szakmunkás vagy szakközépiskolai tanuló kötelező nyári gyakorlata
 • a mezőgazdasági termelőszövetkezeti tagként egyébként szolgálati időnek minősülő időtartam
 • a korkedvezményre jogosító munkavégzés időtartama az öregségi nyugdíjjogosultságra vonatkozó általános szabályok szerint

Mi NEM számít bele?

 • a munkanélküli ellátás folyósításának időtartama
 • a biztosítási jogviszony megszűnését követően folyósított táppénz ideje
 • az amúgy szolgálati időként elismerhető tanulmányi idő
 • a még 1998. január 1-jét megelőzően - nem gyermekgondozás, vagy -ápolás miatt igénybevett - fizetés nélküli szabadság szolgálati időnek minősülő első 30 napja

A kormányrendelet szerint a lakóhely szerint illetékes Kormányhivatal Nyugdíjbiztosító Igazgatóságához kell benyújtani a "nők negyven éves nyugdíja" iránti igényt.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?