Íme a trükk: így veheted meg a nyugdíjadhoz hiányzó éveket

2016. február 23. 05:50

Nincs munkád? Attól tartasz, hogy így már nyugdíjad sem lehet? Pedig akkor sincs minden veszve, ha nincs meg a nyugdíjhoz szükséges szolgálati időd. Mutatjuk, hogyan és milyen feltételekkel vásárolhatod meg magadnak a hiányzó éveket.

Az elmúlt hetekben rohamosan terjedt az interneten az a hír, miszerint szolgálati éveket vásárolhatunk a nyugdíjunkhoz, annak érdekében, hogy nyugdíjasként jobban élhessünk. A Pénzcentrum most utánajárt a híreszteléseknek és kiderült egy eddig nem egyértelmű, ám fontos részlet:

Magasabb összegű nyugdíj céljából nem vehető igénybe a szolgáltatás

- válaszolta kérdésünkre az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF).

Tehát csak azért, hogy nyugdíjasként jobban élhessünk, nincs lehetőségünk megállapodást kötni a nyugdíjbiztosítási szervekkel szolgálati idő szerzésének céljából.

Akkor kinek jó ez?

A megállapodásnak az a célja, hogy azok, akiknek nincsen biztosítási jogviszonyuk, vagy azok, akik a nyugdíjhoz nem akartak vagy nem tudtak elég szolgálati időt szerezni, azoknak is legyen lehetőségük az öregségi nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati idő megszerzésére. Ez alapvetően két esetben fordulhat elő:

  • Ha valaki nem dolgozik, vagy a munkahelyéről fizetés nélküli szabadságot kér, mert pl. házastársával külföldön él, és ott sem dolgozik, de nem szeretné, hogy megszakadjon a folyamatos szolgálati ideje, akkor a nyugdíjbiztosítási szerveknél megállapodást köthet és meghatározott összeg fizetése esetén szolgálati időt szerezhet, amelyet majd a nyugdíja megállapításakor figyelembe vesznek.
  • Vagy, amikor valaki már nyugdíjkorú, beadja a nyugdíjkérelmét és a nyugdíjbiztosítási szervek megállapítják, hogy a nyugdíjbiztosítási nyilvántartás szerint nincs meg a minimálisan előírt 15 év szolgálati ideje a résznyugdíjhoz, vagy 20 év szolgálati idő a teljes nyugdíjhoz és ehhez legfeljebb 5 év hiányzik.
Ebben az esetben egy összegben lehet megvásárolni a hiányzó szolgálati időt.

Kik köthetnek ilyen megállapodást?

Ilyen megállapodást az a belföldi nagykorú természetes személy köthet, aki

  • Nem kap saját jogon nyugdíjat.
  • Nem áll biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban, (pl. nincsen munkaviszonya)
  • vagy a biztosítás nem terjed ki rá,
  • esetleg szünetel a biztosítása.

A fenti feltételek mellett, azonban fontos tudni, hogy

Biztosítottnak minősül a személy akkor is, ha a jogviszonya az Európai Unió tagállamában, az Európai Gazdasági Térség valamelyik államában, vagy olyan államban áll fenn, amely Magyarországgal szociálpolitikai vagy szociális biztonsági egyezményt kötött és ez az egyezmény hatályban van.

- tette hozzá az ONYF.

Hogyan vágjunk bele?

Amennyiben van magyar lakcímünk, akkor a lakóhelyünk szerinti fővárosi és megyei kormányhivatalok nyugdíjbiztosítási szakterületén, valamint minden megye székhelyén van lehetőségünk a megállapodás megkötésére.

Ha nincs magyar lakcímünk, akkor a megállapodást az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Nyugdíjfolyósító Igazgatóságán köthetjük meg.

A megállapodást egyébként saját részre, de akár egy kedvezményezett számára is megköthetjük.

Mennyibe kerül?

Ha a megállapodást a szolgálati idő vagy nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából kötjük, akkor:

Ezért legalább a megállapodás megkötésének napján érvényes minimálbér 34 százalékát kell fizetünk, azaz 2016-ban havonta 37 740 forintot. Ezt pedig minden hónap 12. napjáig kell befizetnünk, amíg nem szűnik meg a megállapodás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ilyen típusú megállapodás esetén a későbbi nyugdíj-megállapításkor nem csak a megszerzett szolgálati időt, hanem a járulékfizetés alapjául szolgáló összeget is figyelembe veszik, azaz a nyugellátás összegének kiszámításakor beszámítják ezt keresetként is

Abban az esetben pedig, ha az öregségi teljes, illetve öregségi résznyugdíjra jogosultsághoz szükséges szolgálati idő szerzése céljából kötjük a megállapodást, akkor:

A megvásárolható szolgálati idő napokban meghatározott számát a nyugdíjigény tárgyában hozott első fokú határozat tartalmazza. Ettől eltérő szolgálati időre megállapodást kötni nem lehet

- mondta el megkeresésünkre az ONYF.

Ebben az esetben a fizetendő nyugdíjjárulék alapja a szolgálati időként elismerhető napok és a megállapodás napján érvényes minimálbér harmincad részének szorzata, a fizetendő nyugdíjjárulék mértéke 34 százalék.

Vagyis annál többet kell fizetnünk, minél több szolgálati nap megvásárlására van szükségünk. Akár már a résznyugdíjhoz szükséges szolgálati idő megvásárlásával is jól járhatunk, hiszen a nyugdíjas státuszhoz többféle jog és kedvezmény is tartozik, mint például az ingyenes orvosi ellátás.

Fontos azonban, hogy ezt egy összegben kell kifizetnünk, a megállapodás megkötését követő 15 napon belül.

De megállapodást köthetünk még az alábbi esetekben is:

  • Felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében 1997. december 31-ét követően folytatott tanulmányok idejének szolgálati időként történő elismerése érdekében.
  • Az 1998. évre, a gyermekgondozási segély idejével megegyező otthoni gondozás idejére.

Sokan költenek erre?

Szolgálati idő vásárlására 1992. március elseje óta van lehetőség, azóta évente átlagosan 500-1000 ember él ezzel a lehetőséggel.

Fontos megjegyezni, hogy a megállapodás megkötése önkéntes, a mindenkor aktuális havi befizetés, illetve az egyösszegű teljesítés elmulasztása a megállapodás megszűnését vonja maga után.

- egészítette ki válaszát az ONYF.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem