18 °C Budapest
Mi lesz a nyugdíjpénztárakkal? Ettől tartanak a legtöbben

Mi lesz a nyugdíjpénztárakkal? Ettől tartanak a legtöbben

2015. december 3. 09:00

Folyamatosan aggódnak a nyugdíjpénztárak tagjai a nyugdíjrendszer jövőjével kapcsolatban, és hogy mi lesz az önkéntes pénztárakban gyűlő befizetésekkel - írja a Népszava.

Mint hétfőn kiderült, a parlamentnek benyújtott, az adó- és nyugdíjszabályokat is érintő pénzügyi csomag a pénztárak működését is módosítaná, ha kötelezővé tenné számukra a nyugdíjkorhatár elérése után a havi járadékok formájában történő kifizetések felajánlását.

A kormány szerint előnyös lenne az embereknek, ha a pénztár ebben a formában fizetné vissza a megtakarított pénzt. A pénztárak eddig is felkínálták ezt az opciót, pedig nem volt nekik kötelező. Bár a törvényjavaslat továbbra is megengedi, hogy a korhatár betöltése után az illető egy összegben is felvehesse a megtakarítást, sokan amiatt aggódnak, hogy a későbbiekben esetleg elveszik ezt a lehetőséget.

Bár az Önkéntes Pénztárak Szövetségének elnöke nem tart további szigorításoktól, Hegyesiné Orsós Éva, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke szerint nem indokolatlan az aggodalom. Ugyanis véleménye szerint a 3 ezer milliárd forintos kötelező nyugdíjpénztári megtakarítások államosításakor is az volt az egyik kormányzati magyarázat, hogy a vagyon azokból a járulékokból halmozódott fel, amit a munkáltatók az állami nyugdíjkassza helyett ebbe a magánpénztári rendszerbe utaltak. Szerinte a kormány ez esetben is bármikor hivatkozhat arra, hogy a pénznek az adórendszerben lenne a helye, ami miatt félnek az emberek ezzel a megtakarítási lehetőséggel élni.

Az egyösszegű kifizetések letiltásának félelmét pénzügyi szakértők szerint az is erősíti, hogy az állami nyugdíjrendszerben sincs erre lehetőség. Ma az önkéntes nyugdíjpénztárakban gyűjtött pénzüket szinte kizárólag egyben veszik ki az emberek. Évente 50 milliárd forintot fizetnek ki a pénztárak, ennek elenyésző részét utalják havi járadékként. Ha az állam csak ezt a lehetőséget hagyná meg a pénztártagoknak, vélhetően még kevesebben élnének ezzel a megtakarítási lehetőséggel, márpedig a nyugdíjpénztárak taglétszáma a hírek szerint így is folyamatosan csökken.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18