19 °C Budapest
Százezreket vesztenek el a nyugdíjasok: nem a szerencsén múlik

Százezreket vesztenek el a nyugdíjasok: nem a szerencsén múlik

Pénzcentrum
2015. február 11. 06:00

Napokig otthon sírt az idős asszony, aki százezer forintot veszített el, amit a napokban szerencsés körülmények között visszakapott, azonban nem mindenkinek lehet ekkora mázlija. Ha bankban tartjuk a pénzünket nagyobb biztonságban lehetnek megtakarított forintjaink, ráadásul az átutalási díjak is kedvezőbbek lehetnek, ha a megfelelő helyre tesszük a pénzünket. Mégis melyik a nekünk megfelelő pénzintézetet?

Egy hét elteltével jelentkezett az elvesztett 100 ezer forintjáért egy szentesi nyugdíjas. Közvetlenül azelőtt vette ki a bankból az összeget, mielőtt elvesztette, ezért volt ilyen sok pénz nála. A bolt, ahol elvesztette, rendelkezik biztonsági kamerával, aminek a felvételén látszik, hogy eleve külön tárolta ezt az összeget, mivel a boltban vásárolt holmit egy másik pénztárcából fizette. Amikor megkérdezték, hogy miért nem kereste hamarabb a pénzt, azt válaszolta: "otthon sírtam" - írja a Délmagyar.hu.

Kattints! Most megtudhatod, mikor érkezik a februári nyugdíj

Pedig ma már a legtöbb bank kínál olyan számlacsomagokat, amivel az átutalás vagy a kártyás fizetés olcsó vagy akár ingyenes, ráadásul így megúszható, hogy a trükkös tolvajok célpontjává váljunk. A Pénzcentrum összeszedte, melyik banknál találják a nyugdíjasok a legjobb ajánlatokat.

Mennyit kell fizetni a számlavezetésért?

A BankRáció.hu összehasonlítójában havi 115 ezer forint nyugdíjjal, öt tranzakcióval, két készpénzfelvétellel (ami ingyenes) és havi öt kártyás fizetéssel, netbank használatával számoltunk, de nem kértünk SMS értesítést a banktól. Ez alapján arra jutottunk, hogy a két legkedvezőbb ajánlatot a Sberbank és a Raiffeisen nyújtja, igaz mindkét esetben figyelni kell arra, hogy minden hónapban legyen a számlánkon minimum négy tranzakció és ezek értéke elérje az 50 ezer forintot. Lényeges, hogy csak ennek a két csomagnak a költségei maradnak 10 ezer forint alatt az első két évben.


A K&H ajánlatában a legkedvezőbb a Minimum számlacsomag ezekkel a beállításokkal, ami meglepő, mivel a banknak van kifejezetten nyugdíjasoknak szóló ajánlata, azonban ez közel másfélszer annyi költséggel jár. Az AXA ajánlatát érdemes még megemlíteni, ugyanis a számlaszerződést egy év után felmondva ötezer forintos visszatérítéssel élhetünk, a táblázatban szereplő éves díjat pedig a harmadik hónap végén történő ötezer forintos jóváírással érhetjük el.

Nem mindig a nyugdíjas számla a legjobb választás

Ahogy a K&H-nál említettük, nem a nyugdíjas számlacsomag a legkedvezőbb választás, de a bankok többsége már nem is ajánl olyan számlacsomagot, ami kifejezetten nyugdíjasoknak szólna. Ez alól kivétel az FHB Nyugdíjas számlája és az MKB Praktika Fix szolgáltatáscsomagja, de látható, hogy ez utóbbi neve sem utal arra, hogy időseknek szóló számlával van dolgunk.

Ez azt jelenti, hogy jelenleg három banknál találhatunk nyugdíjas számlacsomagot, a többi pénzintézet az alapvető számlacsomagokkal nyújt szolgáltatásokat az idősebb ügyfeleinek. Érdekes, hogy a három legkedvezőbb számla között nem találunk kifejezetten nyugdíjasoknak szóló csomagot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Így választhatod ki a neked megfelelő számlát

  • Aki a készpénzhasználatot részesíti előnyben, neki kiemelten érdemes élni a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétellel, ami mindegyik hazai banknál elérhető
  • Aki viszont nem szeret a bankjegyekkel és érmékkel babrálni, annak olyan számlacsomagot érdemes választania, ahol a netbankos tranzakciók kedvezményesek, vagy akár ingyenesek 

Többen kérik bankszámlára a nyugdíjukat

2013 óta már többen kérik bankszámlára a nyugdíjukat, mint ahány idős a postástól kapja azt. Tavaly év közepén pedig már százezerrel több nyugdíjas kérte átutalással a járandósságát, mint ahányan a postástól várták azt.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30