Magas a magyar nyugdíj összege, csak megélni nehéz belőle

Magas a magyar nyugdíj összege, csak megélni nehéz belőle

2014. november 5. 14:31

Az utóbbi években véghezvitt szigorítások a nyugdíjrendszerben beértek, a friss adatok alapján sikerült a férfiak esetében a korcentrumot a kötelező korhatár fölé emelni, bár a nők kedvezményes nyugdíjazása ezt a hatást részben ellensúlyozta. Tavaly nyugdíjra és egyéb ellátásokra összesen a GDP közel 12 százalékát fizette ki az ország. A fenntarthatóságot nehezíti hosszabb távon a társadalom öregedése és az alacsony születésszám. Elgondolkodtató, hogy a KSH adatai szerint az EU-s átlagnál a keresetekhez képest magasabb nyugdíjat ad a rendszer, azonban a nyugdíjak vásárlóértéke merőben elmarad a nemzetközi összehasonlításokhoz képest.

A magyar és a nemzetközi nyugdíjrendszerek szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír, hogy miként alakul a demográfiai helyzet, az egyik meghatározó trend a várható élettartam fokozatos növekedése. A KSH statisztikái alapján 1995-2012 között Magyarországon a 65 éves korban várható élettartam a férfiaknál 12,2 évről 14,3 évre nőtt, míg a nők esetében 16 évről 18,1 évre. Mivel az eurózóna átlagához képest nagymértékben le vagyunk maradva, arra lehet számítani, hogy folytatódik a tendencia. Ez maga után vonja azt a következtetést is, hogy a nyugdíjak átlagos kifizetési ideje is megnő.

Körbenézve az Európai Unióban azt vehetjük észre, hogy nem állunk túl fényesen, a nyugdíjban várható élettartam a nők esetében csak Romániában és Bulgáriában rosszabb, míg a férfiaknál a letteket, a bolgárokat és a litvánokat előzzük meg. Az olyan országokhoz képest, mint Franciaország, Spanyolországé és Olaszország, a hátrányunk több mint három év. Egyes mediterrán országokban egy nő átlagos várható élettartam 65 éves korban már 22 év felett van.

 

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?