Berényi Miklós nyugdíjba megy? A Barátok közt nagy kérdése

Pénzcentrum
2014. június 11. 13:01

Az egyre javuló kilátások ellenére az emberek továbbra sem biztosak a nyugdíjukban - derült ki az Aegon nyugdíjfelméréséből. Bármilyen kézenfekvő is, ennek egyik legfontosabb oka, hogy egyszerűen nincs a magyar lakosságnak elegendő pénze arra, hogy nyugdíjra tegyen félre. Nagy kérdés, hogy Berényi Miklós mennyit tudna félretenni nyugdíjra, és mennyi nyugdíjat kap, amikor nyugdíjba megy.

A felmérés szerint a magyarok többségének (76 százalék) a saját anyagi helyzet a következő egy évben javulni fog, de biztos, hogy nem lesz rosszabb - derül ki a biztosító felméréséből. Ennek ellenére a nemzetközi összehasonlításban a nyugdíjra való felkészültségünk nagyon rossz szinten áll. Ennek több oka van, a legtöbben akkor tennének félre (többet) nyugdíjra, ha megemelnék a bérüket, viszont sokan adtak olyan választ, ami arra utal, hogy jobb tájékoztatást igényelne a lakosság.


Érdemes lehet bevezetni fix összegű - a lakéstakarékpénztárhoz hasonló - támogatást a nyugdíjmegtakarításoknál. Az előtakarékosságot az állam jelenleg adójóváírással támogatja, viszont a magyarok közel fele kevesli, illetve rossznak tartja az adójóváírások rendszerét. Ami lényeges változást hozna, ha változna ez a rendszer is.

"Ha a Barátok köztben lenne három nyugdíjról szóló rész, akkor megugrana az érdeklődés a nyugdíjak iránt" - mondta Zatykó Péter az Aegon Magyarország elnök-vezérigazgatója. Nagyon fontos lenne a tájékoztatás a nyugdíjakkal kapcsolatban, ennek szerepe felértékelődhet a közeljövőben, hiszen erre a lakosságnak is igénye van. Ebben sokat segíthet a tanácsadók munkája azzal, hogy eljuttatják a nyugdíjcélú megtakarítás fontosságát az embereknek.

Riasztó az a szám, ami az új belépőket jellemzi az önkéntes nyugdíjpénztártagok (ÖNYP) mindössze fele fizet be rendszeresen a pénztárba. Emellett az új belépők létszáma is igen alacsony, az elmúlt fél évben az Aegonnál mindössze kétszázan indítottak ÖNYP típusú nyugdíjmegtakarítást. Ezzel szemben a nyugdíjbiztosítások jól fogytak, év eleje óta nagyjából kétezer Nyugdíjbiztosítást adtak el a januári indulás óta. Lényeges azonban, hogy ezek a számok igen alacsonyak ahhoz képest, hogy mekkora nyugdíj-előtakarékoskodásra lenne szükség.

Az Aegonnál található nyugdíjbiztosítások esetén 80 százalékban a fix összegű megtakarítást választják a unit linked típus helyett. Várható azonban új nyugdíjbiztosítási termék megjelenése, ami a magyar lakosságra lesz szabva, a jegybank új szabályozása alapján. Az új termék várhatóan az ügyfelek életkorához igazítva ad megoldást a nyugdíjkérdésre.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Felvetődik a kérdés, hogy mennyi nyugdíjat kapnának a Barátok közt szereplői, mikor tudnak nyugdíjba menni úgy, hogy gondtalan nyugdíjas éveik legyenek. Vili bácsi mennyi nyugdíjat kap? Izgatottan várjuk a kérdésre a választ, a társadalmi hasznossága miatt talán ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk hamarosan.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?