15 °C Budapest

Te gazdagnak számítasz? Mutatjuk, kik a legvagyonosabbak Magyarországon

2016. október 24. 12:35

Látszólag nincs kevés vagyona a magyar háztartásoknak, de mivel ennek jó része a lakóingatlanban áll, ezért ezt aligha érezzük így. De hogyan oszlik meg pontosan a háztartások vagyona Magyarországon?


Kik a magyar gazdagok?

A háztartási vagyon mértéke jól követi az egyes országok GDP-alakulását, de meglehetősen késve. Ez igaz Magyarország esetében is: gazdasági leszakadásunk következtében a magyar egy főre jutó GDP már kisebb, mint a szlovák és a lengyel, de a háztartási vagyon nagyságát tekintve még mindig jobban állunk, mint ők. Ennek a háztartási vagyonnak az eloszlását vizsgálta a héten megjelent Társadalmi Riport 2016 kiadványban Kolosi Tamás és Fábián Zoltán, Vagyoneloszlás Magyarországon című tanulmányukban.

A magyar háztartási vagyon még a csehnél is magasabb, amit elsősorban az magyarázhat, hogy a lakástulajdonnak igen magas az aránya. Ez ugyan nehezen mobilizálható vagyonelem - főleg, ha a lakhatást kifejezetten saját tulajdonú ingatlanban képzeli el a társadalom domináns része - de ettől még a háztartási vagyon részét képezi.

A Credit Suisse elemzői szerint a globális középosztályhoz a vásárlóerő-paritáson 50 ezer és 500 ezer dollár (14,1-141,5 millió forint) közötti vagyonnal rendelkezők tartoznak. Ez Nyugat-Európában és az angolszász országokban a lakosság 60-70%-a, a visegrádi négyek országaiban 25-35%, hazánkban pedig 39%.

Ugyanakkor ez az átlagos vagyoni helyzet egyáltalán nem jelent általános gazdagságot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tanulmány szerzői úgy becsülik, hogy a háztartások felének lényegében teljesen vagyontalan, kis értékű, nem mobilizálható lakása és némi készpénze, bankbetétje lehet csak.

A másik 40-45% vagyoni helyzete viszont megfelel a globális középréteg vagyoni szintjének. Értékesebb ingatlannal, megtakarításokkal, kisebb vállalkozói vagyonnal rendelkeznek. Végül pedig 5%-ra tehető a vásárlóerő-paritáson számolt, 70 millió forint feletti vagyonnal rendelkezők köre.

A felső 5% nagyjából 200 ezer háztartást jelent. Privátbanki és egyéb adatok alapján az feltételezhető, hogy ennek a rétegnek a háromnegyedének 70 és 150 millió közötti vagyona lehet. Az ennél is gazdagabbak fele 150 és 300 millió forint közötti, másik fele pedig 300 millió feletti vagyont tudhatnak magukénak. A két csoport nagyjából 25 ezer háztartást jelenthet.

Forrás: Portfolio

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Holdblog  |  2024. március 28. 06:02
Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gá...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm