16 °C Budapest

Súlyos pénzügyi tévhitek élnek a magyar fejekben: ezeket inkább felejtsd el

2021. február 12. 16:48

Az adósság mindig rossz, nyugdíjasként pedig elegendő kevesebb pénz is, hiszen nem fogunk annyit költeni, mint aktív éveinkben - ilyen, és ehhez hasonló, idejétmúlt tévhitek élnek a magyar fejekben. Ha követjük a régi szabályokat, akár gátat is vethetünk saját gyarapodásunknak. Mutatjuk, mire kell figyelni!

Pénzkezeléssel kapcsolatban valószínűleg sok szabályt és tanácsot hallottál már. Régi alapvetések élnek a fejekben, olyanok, mint hogy mindig költs kevesebbet, mint amennyit keresel, és tarts egy megadott költségvetést. Oké, ezek viszonylag alap dolgok, de sok más tévhit van, amelyek felett mostanra eljárt az idő.

A CNN most szakértők segítségével szedett össze négy olyan pénzügyi tévhitet, amelyek sok ember életét határozzák meg, ám gyakran többet ártanak, mint amennyit használnak.

Tévhit 1: Minden adósság rossz

Gyakran mondják, hogy minden áron el kell kerülni az adósságokat, hiteleket. Ám mostanra ez megváltozott, hiszen vannak olyan hitelek, amelyek alacsony kamatozásúakellenben elősegítik vagyonunk építését. Ilyen például egy lakáshitel, vagy a diákhitel, amelynek segítségével a későbbiekben jobb álláshoz, több fizetéshez juthatunk.

Az is igaz, hogy a "rossz adósságok", mint például a magas kamatozású hitelkártyák gyorsan pénzügyi gödörbe lökhetnek minket.

A hitelkártya-adósság az egyik legveszélyesebb dolog... Sokkal rosszabb, mint rosszul befektetni vagy a matracba gyűjteni a pénzt

- mondta Michael Resnick, a GCG Financial vezető vagyonkezelési tanácsadója. Az is fontos, hogy még a "jó adósságok" esetében se menjünk túl messzire, annyi törlesztőt vállaljunk be, amit még biztonsággal ki tudunk fizetni.

Tévhit 2: A lakásbérlés pénzkidobás

Sokan vallják, hogy inkább fizetik a saját lakásuk törlesztőjét, minthogy ingatlant béreljenek valaki mástól. Azonban pénzügyi szempontból nem mindig van értelme saját ingatlant birtokolni!

A lakásvásárlás hosszú távon nagyszerű befektetés lehet, de nem feltétlenül mindenkinek megfelelő. Hiszen az ügylet rengeteg olyan költséget is tartogat a jelzáloghitelen felül, amelyekkel sokan nem számolnak: ilyen a biztosítás, a közös költség, az ingatlanadó

- mondta Trina Patel, az Albert pénzügyi tanácsadója. Így szerinte azok számára, akik csak néhány évre terveznek egy lakásban, házban élni, a bérlés jobban megéri.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tévhit 3: Kevesebb pénzt költesz, ha nyugdíjas leszel

Vélhetően mindenkinek van egy listája arról, mi minden fog megvalósítani, ha majd nyugdíjba megy, és nem kell a munkával foglalkoznia. Ez mind szép és jó, de valószínűleg pénzbe fog kerülni... Az általános ökölszabály az, hogy legfeljebb a fizetésed 80 százalékának megfelelő nyugdíjjal számolj idős korodra. Igen ám, de sokak számára a nyugdíjas élet még drágább is lehet annál, mint amikor még aktívan dolgoztak.

Több olyan ügyfelünk van, akik több pénzt költenek nyugdíjasként, mert végre van idejük utazni, vagy új házat akarnak vásárolni, segíteni az unokáknak

- mondta Chad Chase, a Garrett Investment Advisors ügyfélszolgálati igazgatója.

Tévhit 4: Nem szabad a pénzről beszélni

Egyesek számára a pénzügyek tabunak számítanak. De ha őszintén beszélünk a pénzről a partnerünkkel, hozzájárulhat a kiadási és megtakarítási elvek megalapozásához.Ha gyerekeitek is vannak, őket is vond be, minél korábban tanítsd meg őket a pénz kezelésére - mondta Patel.

A munkatársakkal és barátokkal folytatott pénzügyi beszélgetések szintén hasznosak lehetnek. Ha például megbeszélitek, ki mennyit keres (vagy egy tartományt, ha nem akartok pontos számokat mondani), az segíthet azonosítani a fizetési eltéréseket, alapot szolgáltathatnak egy későbbi fizetésemelés igényléséhez. A költségvetés-tervezésről és a megtakarítási tippekről való beszélgetés pedig segíthet abban, hogy a folyamat kevésbé tűnjön félelmetesnek. Sok mindent megtudhatunk egymástól, ha elkezdünk beszélni a pénzről - jelentette ki Patel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 10:11
Miután Gáspár Győző 2022-ben hűségesküt tett a Fidesznek, 14 év idén ősztől, kihagyás után megint le...
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem