2018. december 15. szombat Valér

Közös kassza, külön kassza? Családi viszály, válás jöhet, ha rosszul döntesz


A jól működő párkapcsolat egyik alapja, hogy a felek képesek legyenek pénzügyeikről közösen szabályozott stratégiát kialakítani. Ennek persze számtalan féle formája lehet, az egyetlen lényeg az, hogy a pár tagjai kommunikáljanak egymással, és a lehető leghamarabb egyezzenek meg a legfontosabb irányokat illetően. Ha azonban mindez elmarad, akkor könnyen bukta lehet a vállalkozás vége, ami az egymástól való elhidegüléshez vezethet. Pszichológus segítségével elemeztük, mit tehetnek a párok annak érdekében, hogy minden flottul menjen köztük az anyagiak terén, valamint megvizsgáltunk különböző pénzkezelési stratégiákat is.

Amíg az ember egyedül vagy laza párkapcsolatban él, ahol az anyagi döntéseket kizárólag önállóan hozza meg, akkor a képlet egyszerű - minden megkeresett pénz az illetőt illeti meg, azért kizárólag ő egymaga vállal felelősséget. Ahogy azonban egy kapcsolat halad előre, közös otthon, esetleg családalapítás, máris megváltozik az eddig egyszerűnek hitt képlet, felmerül ugyanis a kérdés: miként bánjuk az immáron közösnek számító pénzzel?

Több általánosan használt pszichológia felosztás szerint is a pénzügyek kérdése komoly alapját képzik egy párkapcsolatnak 

- mondta el a Pénzcentrumnak Bogár Zsuzsa pszichológus, párkapcsolati tanácsadó. Mindez pedig azt jelenti, hogy egy párnak mindképpen rendelkeznie kell olyan pénzügyi stratégiával, aminek az alapjait a felek közösen fektetik le.

Egy párkapcsolatban akkor van baj, ha nincs kimondva valami, ilyenkor ugyanis mindenki elméleteket kezd gyártani. Ez pedig a pénzügyekkel kapcsolatban is jellemző: vajon a másik költene ennyit erre vagy arra; vajon mire kell neki ennyi pénz...

- mesélte a szakértő, aki szerint mindezt csak megfelelő kommunikációval lehet elkerülni. 

Minden kapcsolat alapja, hogy csapatszellemben tudjanak a felek gondolkodni, és létrehozzanak egymás között valamiféle szövetséget. Legyen szó akár a legszorosabb értelemben vett közös vagy külön kasszáról, a cél, hogy ezt a csapat pénzének tekintsék a felek, amiért közösen vállalnak felelősséget

- hívta fel a figyelmet Bogár Zsuzsa, aki persze hozzátette, hogy a közös anyagiakról való gondolkozás nem egyszerű feladat, ráadásul nem is megy egyik napról a másikra. 

Egy párkapcsolatban a felek teljesen más anyagi mintákat hozhatnak magukkal saját gyerekkorukból. Lehet, hogy a pár egyik tagja korábban olyan környezetben nőtt fel, ahol a család nagyon fogta a pénzt, és minden kiadásra nagyon odafigyeltek, míg a pár másik tagjának az életében nem volt soha téma az anyagiak kérdése, mert mindig volt annyi, hogy futotta mindenre. Egy ilyen alaphelyzetben nagyon körültekintően kell eljárnia a feleknek ahhoz, hogy pénzügyeiket illetően egy új, közös stratégiát tudjanak meghonosítani közös életükben

- emelte ki a pszichológus. Mindez pedig csak úgy sikerülhet, hogyha a pár tagjai kellő nyitottsággal állnak közös ügyükhöz, és nem hallgatnak el semmit a másik elől, hanem törekednek arra, hogy őszintén képviseljék álláspontjukat.

Adtam már ki olyan feladatot egy nálam tanácsadáson lévő párnak, hogy mindketten írják fel azt az összeget egy papírlapra, amiről úgy gondolkodnak, hogy a másik bevonása nélkül elkölthetnek. A számok, amiket felírtak a papírra egyáltalán nem egyeztek, nagy volt köztük a különbség. Ilyenkor elindult egy közös kommunikáció, hogy miért van ez az eltérés, valamint hogy miként lehetne mindezt összhangba hozni

- mesélte a szakember, aki azt is hangsúlyozta, hogy amikor egy pár esetében csapatról, és a számukra ideális "közös kassza" létrehozásáról beszél, akkor ezalatt nem feltétlenül ért fizikálisan is közös kasszát, azaz például egyetlen bankszámlát, amire mindkettőjük fizetése érkezik. A pszichológus szerint ugyanis a közös kasszát érdemes inkább egy olyan fogalomként kezelni, amiben a felek közös megállapodással lefektettek olyan szabályokat, amikkel pénzügyeiket együtt kezelik. 

Ezek tehát simán jelenthetnek külön vezetett számlákat is, úgy, hogy közben a pár tagjai megegyeznek arról, hogy mely kiadásaikat fedezik közösen és melyek maradnak meg egyéni szinten. 

Úgy gondolom nincs egy aranyszabály, amit mindenkinek alkalmaznia kell, és az majd jól is fog működni. Olyan szabályokat kell közösen kialakítani, ami a pár tagjainak megfelelnek és működtethetők. Hogy ez a valóságban majd közös banki számlákat vagy különállókat fog eredményezni az már másodlagos

- mondta el Bogár Zsuzsa. A szakpszichológus azt is kiemelte, hogy nem mindenki nyílik meg könnyen, ha az anyagiakhoz való viszonyulását firtatják. Ha egy párkapcsolatban például az egyik vagy mindkettő fél ilyen, akkor a szakember szerint jó megoldás lehet, ha valamilyen szimbólumokon keresztül próbálják megközelíteni a problémát a pár tagjai:

saját praxisomban is szoktam használni egy népszerű társasjáték esztétikus szimbólumkártyáit azzal a céllal, hogy a hozzám érkezők válasszanak ezek közül a kártyák közül olyanokat, amik a leginkább jellemzik a pénzhez való viszonyukat. Így sokan meg tudnak nyílni és mesélni az anyagiakhoz fűződő viszonyukról, amikről maguktól csak úgy nem beszélnének

- mondta el e pszichológus, aki nem győzte hangsúlyozni, hogy egy párkapcsolatban a legfontosabb sarokpontokat (ezek közé tartozik az anyagiakhoz való hozzáállás is) már a kapcsolat vagy a nagyobb fordulópontok (házasság, gyermekvállalás) kezdetén érdemes átbeszélni, 

sokszor ugyanis azt látjuk a terápiákon, hogy akik mindezt nem végzik el, nagyon könnyen belekerülhetnek olyan körbe, amiben aztán eltávolodnak egymástól

- jegyezte meg a szakember.

Sokan a közös-közös kasszára esküsznek

Korábban a Pénzcentrumon már bemutattunk négy lehetséges, pénzügyi szakemberek által használt párkapcsolati kasszakezelési módszert. Akkori összeállításunkból kiviláglott, hogy addig, amíg valaki meg nem ismerte mások rendszerét, csak azt tudta elképzelni jónak, amit ő maga használt. Gyorsan kiderült azonban, minden rendszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai. 

A totális összevezetés stratégiájában például nem árt, ha felek megközelítőleg ugyanakkora bevétellel rendelkeznek, és nagyon is hasonlóan gondolkoznak a pénzügyekről. Hátránya azonban, hogy a szakértők szerint a legnagyobb egyetértés mellett is vannak olyan élethelyzetek, amikor az egyik fél valamire jóval többet költene, mint a másik, külön számlával, kompromisszumok nélkül nyilván egyszerűbb lenne meghozni ezeket a döntéseket.

Az egyenlőség és függetlenség stratégiájának központi eleme, hogy a pénzügyek lehetőség szerint minél ritkábban képezzék a mindennapi beszélgetések tárgyát, ebből az következik, hogy a közös megtakarítási döntések kvázi automatikusan működnek, miközben mindkét fél fenntart külön számlát, amit minden hónap elején a feljegyzett kiadások mértékében kiegyenlítenek. Mindennek hátulütője lehet azonban, ha a pár tagjai különbözően szocializálódtak az anyagiak terén. Azaz, ha az egyik fél túlköltekezik, és minderről nem kommunikál a másik felé megfelelően, akkor könnyen konfliktusba torkolhat a rendszer, amikor kiderül, hogy a pár egyik tagjai szinte teljesen le van gatyásodva. 

Korábbi cikkünkben beszámoltunk az arany háromszög stratégiájáról is, ami egy pár számára 3 bankszámlát jelent, két sajátot és egy közöset. A közös számlához mindkét félnek van hozzáférése, és ez a számla szolgál a közös javak finanszírozására az otthoni bevásárlástól kezdve a nyaralás finanszírozásáig. A feleknek igazából csak abban kell megegyezniük, hogy fizetésükből egyenlő összeget raknak a közös számlára vagy nagyobb fizetésbeli különbség esetén arányosítják a közösbe való beszállásukat. A stratégia hátulütője lehet, ha ez egyik fél tartósan kiesik a keresők táborából, sőt a három számla fenntartása értelemszerűen nagyobb költségekkel jár, mint egynek a fenntartása.

A Pénzcentrum Kalkulátorával sok készpénz használat mellett, 200 000 forint havi jövedelem átutalással néztük meg, milyen számla ajánlataik vannak ma a magyar bankoknak. Ilyen opciókkal az első éves díjak szerint a Gránit Bank egyik ajánlata nyert, ami összesen 2 160 forintba kerül az első 12 hónapban, ezt az ajánlatot követi a Sberbank egyik számlája, ami 5 390 forint az első évben. Ezek mellett érdemes még megemlíteni a Cib Bank, a Raiffesein Bank és a Budapest Bank egy-egy ajánlatát is, sorrendben 9 319, 9 456, illetve 9 920 forintos díjakkal.

Negyedik stratégiaként jelent meg a totális szétválasztás, ám totális összevezetés koncepciója, ami a gyakorlatban bár két külön számlát jelent, elméleti síkon a felek erről egy nagy, közös egészként gondolkodnak. Ahol nincs szó havi kiegyenlítésekről, egymásnak utálgatásról és a többi, hiszen a pár tagja az oszthatatlan háztartás részének tekintették a pénzüket. A rendszernek azonban teljesen transzparensnek kell lennie, hiszen ha extrém módon különböznek a felek kiadási szokásai vagy nincs meg a bizalom a felek között, akkor könnyen konfliktushoz vezethet, hogy ki mikor és mennyi fizetett úgymond a "közösbe".

Szavazás

A különböző stratégiák bemutatása után mi is kíváncsiak voltunk arra, hogy olvasóink miként vélekednek a pénzügyek kezeléséről. Ezért megkérdeztük őket, hogy közös kassza, külön kassza vagy mindkettő, azaz vegyes felállásra esküsznek.

A szavazatokból kiderült, hogy legtöbben a teljesen közös, azaz egy számlás rendszerre esküsznek. Erre az olvasók majdnem fele, 47 százaléka voksolt. Őket követték a vegyes rendszer mellett érvelők, akik szerint a kiadások egy részét érdemes közösen kezelt számlákról kezelni, ám az e fellett fennmaradó részekről a felek saját belátásuk szerint akárhogy dönthetnek, erre az opcióra a válaszadók 28 százaléka szavazott. Tőlük ugyanakkor nem sokkal maradtak le (25%) azok, akik a külön kasszára esküsznek, azaz párjukkal úgy döntöttek, hogy mindenki intézze csak a saját kiadásainak részét a saját pénzéből. 

Tippek, hogy az anyagiak ne jelentsenek bajt

Bogár Zsuzsával való beszélgetésünkből kiderült, hogy az anyagiak miatt fellobbant feszültségek a legtöbb esetben soha nem magáról a pénzről szólnak egy párkapcsolatban. Ezek inkább valamiféle vészjelzőként funkcionálnak, hogy valahol valami baj van. A pénzügyi viták hátterében sokszor húzódik meg a dominancia kérdése, nevezetesen, hogy kinek van döntéshozatali jogköre a kapcsolatban, ki mit kompenzál például a pénzzel és a többi. Éppen ezért ha azt tapasztaljuk, hogy a mindennapi életünk során egyre többször kerülünk konfliktusba a párunkkal az anyagiak miatt, ne legyünk restek átgondolni, vajon tényleg csak a pénzről van-e szó.

Azért hogy ilyen esetekben könnyebb legyen a valós problémák felfedése és a konfliktus megoldása, a pszichológus a következő tipptárat állította össze a Pénzcentrumnak:

  • törekedni kell a párok közti szövetség érzés kialakítására, úgy hogy közben a felek megszüntetik az egymással való versengést és játszmákat;
  • a kommunikáció megléte, bármi gondolat vagy kérdés felmerül a pár egyik tagjában azt ossza meg a másikkal, merjünk beszélgetni;
  • ne gyártsunk elméleteket, hogy mi van a másik fejében, inkább beszéljük át a problémákat, alakítsunk ki saját családszabályokat, amik bár építkeznek a magunkkal hozottakkal, de nem függnek tőlük;
  • a legfontosabb párkapcsolati sarokpontokat mindig időben, a kapcsolat legelején fektessék le a felek, hogy később ezek hiánya miatt elkerülhető legyen az egymástól való eltávolodás.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 16 358 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 12,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cofidis 16 654 forintos törlesztőt (THM 12,90%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Provident, a Cetelem, valamint a Erste konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ezt sok szülő elrontja: pedig ilyen egyszerű sikeres felnőttet nevelni
Ma már a kompetencia sokkal fontosabb, mint a végzettség.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk