0 °C Budapest

Fellángolt a vita: mennyi jattot illik adni a futárnak a járvány idején?

2020. április 22. 16:00

Rendkívüli időket élünk, a kijárási korlátozások miatt felértékelődött azoknak a munkája, akik házhoz viszik a megrendelt termékeket. Ha ők is home office-ba mennének, akkor aztán tényleg megállna az élet: a futárok munkáját meg kell becsülni, de sokan elfelejtik, hogy például az előre kifizetett szállítási díjból nem részesülnek a sofőrök. Úgyhogy, ha támogatni szeretnéd a kiszállítókat, akik hetek óta maximumon pörögnek, akkor ajánlott borravalót adni. De mennyit illik? Hogyan? Etikett szakértők válaszolták meg a kérdéseket.

Több mint egy hónapja tart a homeoffice-korszak Magyarországon: aki teheti, nem is igen mozdul ki otthonról. Az étkezést, bevásárlást és az egyéb shoppingolást pedig igyekeznek az emberek online, kiszállítással elintézni - a hetekben folyamatosan a karácsonyi szint környékén pörög a csomagküldés, kiszállítás. Mindez rendben is van, kevesebben mennek boltba, így lassulhat a járvány terjedése. De sokan nem gondolnak bele abba, hogy így másnak kell kockáztatnia az egészségét, és kivinnie házhoz a megrendelt cuccokat: ami újra felszínre hoz egy régi dilemmát, a borravaló kérdését. Hiszen a futármunka napjainkban igencsak felértékelődött.

A kiszállítók most méginkább megkönnyítik az életedet, hiszen gyakorlatilag helyetted sodorják potenciális veszélybe magukat a járványhelyzetben. Ilyenkor azért illik kimutatni a megbecsülést, hiszen te is kihasználod azt a kényelmi és egészségügyi előnyt, amit a kiszállítási szolgáltatás nyújt

- mondta Diane Gottsman etikett szakértő a HuffPostnak. Hozzátette, nyilván sokan vannak, akik nehéz anyagi helyzetbe kerültek a válság és a korlátozások miatt, így érthető módon nem tudnak borravalót adni - de akik megtehetik, azoknak Gottsman azt javasolja, adjanak jattot.

Egy másik etikett szakértő, Thomas P. Farley ennek kapcsán arról beszélt, hogy az sem baj, ha nem teheted meg, hogy borravalót adj a futárnak: "nem muszáj csak pénzben gondolkodni, máshogyan is ki lehet fejezni a megbecsülést, például egy pozitív véleményezéssel a honlapon." Hozzátette, ha érintésmentesen szeretnél rendelni, akkor sem kell lemondani a borravalóról: a rendkívüli helyzetben nem illetlenség például egy új, tiszta borítékot kiragasztani a pénzt az ajtóra (vagy eldugni valahol a bejárati ajtó környékén, és szólni a futárnak, hogy hol találja).

Ennyit lehet keresni most futárként

Mint említettük, a vészterhes időkben a futárszakma is felértékelődött. Ahogy arról korábban a Pénzcentrum beszámolt, Magyarország szinte összes nagyvárosában toboroz ételfutárokat a Netpincér Go. A hivatalos ajánlat szerint a leendő dolgozó szinte teljes mértékben magának oszthatja be az idejét, ám mindezt saját járművel kell megoldania. Az állásajánlat szerint 2 550 forint nettót is meg lehet keresni óránként, ami 40 órás munkahetekkel számolva 408 000 forintot jelentene, borravaló nélkül (!) havonta. Igaz, az embernek egyéni vállalkozónak kell lennie, azaz minden kötelező járulékot magának kellene fizetnie. Mutatjuk az összes részeltet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?