11 °C Budapest

Kevés magyar él ezzel a rezsitrükkel, pedig százezreket lehet spórolni vele évente

2020. február 12. 14:02

A megújuló energiaforrások használata a múlt évtizedben folyamatosan terjed hazánkban és Európa szerte. Nem csak fenntarthatóság szempontjából előnyös ez a fűtési-hűtési forma, hanem jelentős összegeket lehet megtakarítani a használatával. Magyarországon amíg 2008-ban a hűtési-fűtési rendszereknek még csak közel 12 százalékát működtették megújuló energiaforrásból, addig 2018-ban már nagyjából 18 százalékát. Az EU-s átlag magasabb: 21 százalék.

Az Eurostat 2018-as adatai szerint a megújuló energiaforrások 21 százalékát adják a hűtésre-fűtésre használt energiának az Európai Unióban. Ez a szám számottevően emelkedett, amióta gyűjtik az adatokat: 2004-ben ez az arány még csak 12 százalék volt.

Az Unió országai közül a svédek toronymagasan vezetnek a megújuló energiaforrások használatában: náluk 65 százalékban ilyen forrásokat használnak hűtésre-fűtésre. Őket a lettek követik 56 százalékkal, a finnek a harmadikak 55-tel, és tőlük is csak egy százalékkal maradnak el az észtek. Dániában és Litvániában már 47-46 százalékot tesz ki a megújuló energiaforrás használat. Ez azonban még mindig több mint az EU-s átlag (21%) duplája. 

Érdekes, hogy a statisztikát, nem hazánk vagy például a románok húzzák le legjobban, hanem Hollandia (6%), Írország (6%), és Belgium (8%). De a sereghajtó országok között van Luxemburg (9%) és a szlovákok is (11%). Magyarország a középmezőnyt erősíti a maga 18 százalékával. Viszont előttünk végeztek olyan szomszédos országok, mint Románia (25%), Szlovénia (32%) Ausztria (34%) és Horvátország (37%) is. 

Az igazsághoz persze fontos azt is megjegyezni, hogy megújuló energiának számít például a tűzifa is, aminek az óriási mértékű felhasználása bizony igencsak megdobja a "zöld energia" statisztikákat. Így például lehet, hogy Hollandiában a fűtés-hűtés 5 százaléka például napelemből és/vagy geotermikus energiából van, míg mondjuk Magyarországon ugyanez mondjuk 2 vagy 3 százalék, és a többi 16-ot mondjuk a biomassza - amibe a fafűtés is beletartozik - hozza. Erre vonatkozó adatok ebből az EU-s jelentésből nem derültek ki. 

Bár a megújuló energia alkalmazásában még mindig a biomassza felhasználása tölti be a vezető szerepet a szakértők szerint, mégis egyre több napelemes rendszer kerül kiépítésre hazánkban. A napelemek támogatásával üzemeltetett tisztán elektromos és hőszivattyús berendezések olcsó, majdnem független rendszer kiépítését teszik lehetővé. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hazánkban 10 évre visszamenőlegesen visszanézve az adatokat tapasztalható növekedés a megújuló energiaforrások használatában, viszont ez nem egyenes vonalú. Míg 2008-ban az arány még 12 százalék volt, 2018-ban 18 százalékra nőtt. Viszont a legmagasabb például 2013-ban volt 23,7 százalék. 

Elkerülhetetlen a megújulás

A 2021-ben életbe lépő új energetikai követelmények óriási kihívás elé állítják majd az építőipart és a magánépítkezőket is. Kevesebb, mint másfél év múlva már csak olyan lakás kaphat használatbavételi engedélyt, amelynek energiaigénye közel nulla, és primer energiaszükséglete (fűtés és melegvíz-előállítás) legalább 25 százalékban megújuló energiaforrásból biztosított, tehát elvárás lesz a legalább BB energetikai minősítés is. 

Ráadásul a felújításoknál és korszerűsítéseknél is figyelembe kell venni ezeket az előírásokat. Azon kívül, hogy a rendszerek kiépítése számottevő plusz költséget jelent mind a tervezés, mind a kivitelezés során, teljesen új szemléletet is kíván.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem