2020. augusztus 12. szerda Klára

Hetente több ezer forintot takaríthatsz meg: mutatjuk, hogy csináld!


A január sok szempontból az év egyik legnehezebb időszaka: a decemberi túlköltekezés után sokan küzdenek anyagi gondokkal. Ráadásul ez a számot vetés időszaka is: sokan az év ezen időszakában mérlegelik, mit értek el tavaly, és fogalmazzák meg az idei évvel kapcsolatos vágyaikat, céljaikat. Sokan fogadják meg, hogy rendbe teszik az anyagi helyzetüket, hogy elkezdenek félretenni pénzt, vagy növelik a megtakarításaikat. Tippeket adunk, hogyan tudunk megcsípni némi pénzt a mindennapok során, hiszen ne feledjük, sok kicsi sokra megy, havi néhány ezer forint is számít.

A január nagyon megterhelő a családok számára: a legtöbben próbálják összeszedni magukat a decemberi költekezés után. Ez a számot vetés időszaka is: rendszerint az év első hónapjában átgondolják az emberek, milyen évük volt tavaly, mit értek el, és megfogalmazzák az idei céljaikat. Sokan tesznek újévi fogadalmakat is, sokan elhatározzák például, hogy az idei évben több pénzt fognak félretenni. 

A Business Insider tippeket ad, hogyan spórolhatunk a mindennapokban kisebb összegeket - hiszen sok kicsi sokra megy. Mutatjuk, mik azok a trükkök, melyekkel hetente te is több ezer forintot takaríthatsz meg.

1. Pékség? Ebédmenü? Kávé? Tedd inkább félre, amit ezekre költenél!

Sokan a munkába menet ugranak be egy pékségbe, vesznek reggelit, egy kávét, és sokan vannak, akik a munkahelyhez közeli étteremben ebédelnek. 150 forintos kakaóscsiga, 250-300 forintos presszó kávé, 1000-1300 forintos ebédmenü: ha összeadjuk, máris ott tartunk, hogy több mint 1500 forintot költöttünk egyetlen nap alatt. Ha viszont inkább készítünk otthon szendvicset, és ha van, a céges kávét isszuk, és viszünk magunknak otthon főzött ebédet is, máris spóroltunk hetente 7500 forintot, havi szinten 30 ezret. 

2. Tartsd be a 48 órás szabályt!

Szuper akció a kedvenc üzletedben! Már csak 3 nap! Ahelyett, hogy engednél a csábításnak, vásárlás előtt várj 24-48 órát, így elejét veheted az impulzusvásárlásnak.  Könnyen lehet, hogy másnap már úgy fogod érezni, valójában nincs is szükséged arra a termékre, amit a webshopban vagy az üzletben láttál.

3. Felejtsd el az autót!

Autóval közlekedni nap mint nap luxus. Anyagilag sokkal jobban járunk, ha a tömegközlekedést választjuk, vagy még jobb, ha a jó idő beálltával biciklire pattanunk! Utóbbi korántsem csak a pénztárcánknak kedvez, de egészségesebb is, mintha buszoznánk vagy metróznánk.

4. Automatikusan tegyél félre!

A megtakarítás legegyszerűbb módja, hogy ha megjön a fizetésed, akkor azonnal félrerakod. Utalj át egy bizonyos összeget egy megtakarítási számlára, így az összeget már biztosan nem fogod elkölteni.

5. Válts bankot!

Tudatos pénzügyi döntésekkel a banki költségeken akár több tízezer forint is megspórolható: érdemes megtalálni a legolcsóbb és a leginkább megfelelő bankszámla-konstrukciót. Ebben segítségedre lehet a Pénzcentrum Kalkulátora, amelynek segítségével megtalálhatod a számodra legoptimálisabb számlacsomagot is. 

6. Vezess kiadási naplót!

Rengeteg applikáció áll ma már rendelkezésre, amelyek segítségével minden kiadást vezethetsz. Néhány hét után látni fogod, mi az, amin meg tudsz fogni valamennyi pénzt. 

7. Spórolj együtt a családdal, barátaiddal

Ha a havi nagybevásárlást tervezitek, érdemes összefogni a barátokkal, a család többi tagjával, ezzel máris megoszlik például a házhoz szállítás összege, vagy akár nagyobb összeg esetén ingyenes fizetni sem kell érte, valamint kapóra jöhetnek az egyet fizet, kettőt kap akciók is!

Hétvégére szervezhettek közös főzést is, több fogást, nagy mennyiségben készíthettek, így a hozzávalók beszerezésének költségét is el tudjátok osztani, a munkából is mindenki kiveheti a részét,  ráadásul kiváló közös program is.

8. Tervezd meg, mit eszel!

A 7-es ponthoz kapcsolódóan nagyjából tervezd el, melyik nap mit eszel, és hétfőre, keddre már a hétvégén megfőzheted az ebédedet! Ha pedig már elvitted magaddal a főtt kaját, kevesebb az esély, hogy elcsábulj a közeli étterem menüje iránt.

9. Csökkentsd a rezsit!

Mielőtt elmész otthonról, húzz kia  konnektorból mindent, amit tudsz, ezzel csökkentheted a villanyszámládat! Néhány trükkel pedig pedig anélkül varázsolhatsz meleget az otthonodba, hogy az a rezsin meglátszódna.

10. Vátsd ki a meglévő hiteleidet!

Sokan vannak, akik bizonyos kiadásokat csak hitelből tudnak finanszírozni, viszont sokat spórolhatunk és jobban átláthatjuk pénzügyeinket, ha úgynevezett hitelkiváltó kölcsönt választunk. A kölcsön célja, hogy több, esetlegesen eltérő típusú, különböző hitelintézetnél meglévő kölcsöneinket "egyesítsük" egyetlen hiteltartozásba. Ez egyrészt jóval átláthatóbbá teszi pénzügyeinket, hiszen nem kell több különböző hitel törlesztését észben tartanunk, hanem elegendő mindössze egyét, ráadásul anyagilag is jobban járhatunk, amennyiben egy új, alacsony kamatozású hitelre cseréljük le régi, alighanem drágább kölcsöneinket. A váltással rengeteget spórolhatsz, abban pedig, hogy megtaláld a számodra legkedvezőbb konstrukciót, segít a Pénzcentrum Hitelkiváltás kalkulátora!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.