2020. október 28. szerda Simon, Szimonetta

Ezt rontja el a legtöbb magyar: ilyen egyszerűen ürülhet ki a családi kassza


Az, hogy hogyan spórolhatunk a legtöbbet és milyen módon kezeljük a megtakarításainkat, sokszor bonyolult feladatnak bizonyul. Pont ezért készítettünk egy lépésről-lépésre útmutatót, amivel sikerre viheted rövid- és hosszú távú céljaid.

Egy korábbi kutatából kiderült, hogy a megkérdezettek 58 százaléka tud havi szinten félretenni valamekkora összeget, viszont a magyar háztartásoknak csak 20-30 százalékára jellemző, hogy a készpénzállomány növelése helyett inkább befekteti a pénzét. Sajnos lakosság túlnyomó többsége, 70-80 százaléka egyáltalán nem tudja, mit kezdhetne a pénzével, ezért a következő pontokban összeszedtük, mit érdemes szem előtt tartani, ha úgy döntünk, nem őrizgetjük tovább otthon a pénzünket.

Add össze a kiadásaid

Ahhoz, hogy spórolni tudj, tudnod kell, hogy mennyit költesz. Ez az jelenti, hogy mindent össze kell adnod, amit az elmúlt hónapban megvásároltál, de hozzá kell számolnod a számláid vagy hiteled összegét is. Ne feledkezz meg a csekkek mellett a telefonra SMS-ben érkező vásárlási üzenetekről és az e-mailben kapott számlákról sem. 

Írj egy költségvetési listát

Ha már megvan, hogy mennyit költöttél az adott hónapban, láthatod azt is, hogy mennyi pénzed maradt. Ezután meg tudsz határozni egy költségkeretet, amibe minden hónapban bele kell, hogy férj a kiadásokat illetően. 

Készíts megtakarítási tervet

Kezdj el félretenni: kezdheted kisebb összegekkel is de, ha nagyobb céljaid vannak érdemes a jövedelmed legalább 10-15 százalékát letenni. Ha a költségeid olyan magasak, hogy erre képtelen vagy, itt az ideje átgondolni, hogy mire, mennyit szánsz egy hónapban. Vedd sorra azokat a dolgokat, amikből le lehet faragni egy kicsit, mint például a szórakozás vagy a bevásárlás. 

Tűzd ki a terveid!

Döntsd el, hogy rövid vagy hosszú távú célra akarsz félretenni. Esküvőt szeretnél? Nyaralást tervezel? Esetleg takarékoskodnál idős korodra? Ha kitaláltad mire teszel félre, számold ki, hogy mennyi pénzre lenne szükséged, valamint mennyi időre, hogy ezt összegyűjtsd. 

Néhány példa a rövid és hosszú távú célokra

  • Rövid távú cél (1-3 év) lehet egy sürgősségi alap a váratlan költségekre vagy, ha megszorulnál. Egy külföldi vagy belföldi nyaralásra félretett összeg, de az autó karbantartására szánt megtakarítás is.
  • Hosszú távú cél (4+ év) lehet egy lakásfelújítás, lakásvásárlás. Vagy a jövőt érintő történésekre való felkészülés, mint például egy gyerek oktatása vagy saját idős korunkra való előtakarékosság.

A terveidnek megfelelő megtakarítási formát válaszd. Ha rövid távú céljaid vannak, érdemes megnézned, hogy milyen állampapírok vagy megtakarítási számlák felelnek meg a terveidnek, mivel ezek bármikor mozgósítható tartalékot jelenthetnek neked. Ha hosszú távú terveid vannak, mint például lakásvásárlás vagy a gyermekeid oktatása akkor nézz utána a különböző lakás előtakarékossági számláknak vagy a gyermekek életkezdését segítő megtakarítási formáknak. Ha hosszú távú terveid vannak, akkor számolnod kell azzal is, hogy a hozzáférhetőség az ilyen esetében kötöttebb, de az elérhető hozamok viszont magasabbak. 

Nem árt szemmel tartani a pénzügyeinket

Ha megvan a tökéletes forma, ellenőrizd időnként, hogy áll a megtakarításod. Nézz rá havonta, hogy a kívánt összeget levonták-e bankkártyádról és azt is, hogy az utalás megérkezett-e a megtakarítási számládra. Ez nem csak azért fontos, mert követni tudod a pénzmozgást, de azért is mert, ha valamilyen hibát veszel észre, utána tudsz járni még időben. Pont ezért, szerződéskötésnél érdemes kérni azt az opciót, hogy a szolgáltató minden alkalommal küldjön SMS-t, ha számlamozgás történik.

 

 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó