2020. október 28. szerda Simon, Szimonetta

Ezt nem lehet letagadni: 1 millió szegény országa vagyunk

 • NapiCsárt
 • 2019. május 9. csütörtök 16:32

Úgy, ahogy átlagosan az EU-ban is, Magyarországon is évről-évre kevesebb az anyagilag súlyon deprivált ember. Ennek ellenére - a hivatalosan elérhető adatok szerint (nem minden tagország szolgáltatott ilyet) - hazánk az 5. legrosszabb helyet foglalja el az összesített listán, ami azt jelenti, hogy a folyamatos csökkenés ellenére a magyar lakosságnak még mindig több mint 10 százaléka él kimondottan rossz körülmények között. Ez pedig majd egy millió embert jelent.

2018-ban az EU teljes lakosságának 6,2 százaléka élt súlyos anyagi depriváltságban - derült ki az Eurostat jelentéséből. A súlyos depriváltság fogalmát jelent esetben olyan emberekre használja a hivatalos statisztika, akik nem engedhetnek meg maguknak legalább négyet az alábbi, a legtöbb ember számára kívánatos vagy a megfelelő életvezetéshez szükséges tételek közül:

 • számlák időben történő kifizetése;
 • saját otthonunk megfelelő hőmérsékleten tartása;
 • megbirkózás valamilyen hirtelen jött kiadással;
 • hús (vagy hal, vagy a vegetáriánus helyettesítő termék) rendszeres fogyasztása;
 • egy hét nyaralás a saját lakhelyétől távol;
 • televízió;
 • mosógép;
 • autó;
 • telefon.

Bár a súlyosan depriváltak mennyisége még mindig nagyon magas az EU-ban, jó hír, hogy 2012 óta folyamatosan csökken a számuk. Hat év alatt 3,7 százalékkal lettek kevesebben összességében.

Rossz a helyzet, de legalább nem egyre rosszabb

Ha az egész EU-t vizsgáljuk Magyarország az 5. legrosszabb helyen állt 2018-ban, ami azt jelenti, hogy 

a hazai lakosság 10,1 százaléka számított súlyosan anyagilag depriváltnak. Ez majd 1 millió embert jelent.

A súlyos depriváltsági lista élén egyébként Bulgária végzett, ott a lakosság 20,9 százalékát érinti az erős nélkülözés, de Romániában (16,8 %) és Görögországban (16,7 %) sem sokkal jobb a helyzet. Összehasonlításképp Ausztriában például csupán a lakosság 2,8 százaléka súlyosan deprivált, míg az EU-átlag 6,2 százalék.

Javuló tendencia

Magyarországon az elmúlt nyolc évben 2013-ban érte el a csúcsot a súlyos anyagi gondokkal küzdők száma, akkor 27,8 százalék volt az arányuk, ami majd 3 millió embert jelentett alig néhány évvel ezelőtt. Azóta viszont folyamatosan, és mondhatni rohamosan csökken a számuk. 

Az 5 évvel ezelőtti csúcsról például 2018-ra 17,7 százalékkal esett a kimondottan rossz anyagi körülmények között élők száma. Ami ha a teljes lakosság számát vesszük alapul, megközelítőleg 1,7 millió embert jelent. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó