1 °C Budapest

Ezt fogadta meg a legtöbb magyar 2019-re

2019. január 3. 15:30

Az emberek ötöde  tenne 2019-re újévi fogadalmat: a legtöbben pénzügyekkel, valamint életmódváltással kapcsolatos célokat fogalmaznak meg, ezt követik a karrier célok - derül ki a Budapest Bank megbízásából készített kutatásból. 2018-hoz képest 10 százalékkal többen szeretnének pénzt megtakarítani idén.

A Budapest Bank kutatásából kiderül, hogy a megkérdezettek 21 százaléka tervezi, hogy megfogad valamit a 2019-es évre, 35 százalék még bizonytalan. A fogadalomtételben a kor tűnik leginkább meghatározónak: a fiatalabb korosztály, a 18-29 évesek hajlamosabbak inkább arra, hogy újévi fogadalmakat tegyenek. A leggyakoribb tíz magunknak tett ígéret fele pénzzel kapcsolatos, három pedig az egészséges életmódot célozza. Az újévi fogadalmat tenni tervezők 34 százalék-a többet szeretne sportolni, 32 százalékuk több pénzt tenne félre valamilyen célra (tavaly ez a szám 22 százalék volt), 31 százalékuk pedig általánosságban jobban szeretne spórolni. A 2019-es újévi fogadalmat tevők harmada tervezi, hogy többet fog megtakarítani. Közülük 48 százalék általános tartalékot szeretne képezni váratlan helyzetekre, 38 százalék utazna, és 37 százalék ingatlant vásárolna vagy újítana fel.

Az újévi ígéretet felsorolók 75 százaléka úgy véli, valószínűleg betartja majd, amit megfogadott, 24 százalék kifejezetten biztos benne. Ha csak a pénzügyi fogadalmakat vizsgáljuk, 20 százalék biztos benne, hogy betartja az ígéretét. A legbiztosabbak magukban a dohányzásról való leszokást tervezők: 30 százalék szerint neki biztosan menni fog, ami nagyon erőteljes elhatározásra utal. Érdekes, hogy a megkérdezettek 45 százalék-a négy vagy több fogadalmat is tervez tenni. A mennyiség csökkentheti a sikeresség valószínűségét; 37 százalék vallja, hogy van olyan fogalma, amelynek teljesítésében nem bízik.

2018-ra tett újévi fogadalmak

A tavalyi évkezdetkor megfogadott 10 leggyakoribb cél fele is pénzügyi vonatkozású volt, de 2018-ban felkerült még a tízes listára két másik vállalás, hogy többet tesznek a munkahelyi előrejutásért, valamint hogy elkezdenek valami újat tanulni. 2018-ra az emberek 30 százaléka egy fogadalmat, 31 százalék négy vagy több újévi fogalmamat tett. 40 százalék azt vallja, sikerült betartania legalább egy 2018-ra tett fogadalmat, 42 százaléknak csak részben sikerült. Csak a pénzügyelet tekintve még jobb az arány: 45 százalék tartott be legalább egy fogadalmat. Ugyanakkor 39 százaléknak egyetlen újévi fogadalmát sem sikerült betartania tavaly. A kudarc okai között élen szerepel a kitartás elégtelensége (30 százalék), az anyagiak hiánya (20 százalék), és a váratlan helyzetek kizökkentő hatása (19 százalék). A legrosszabb eredmény a káros szenvedélyek elhagyásánál mérhető: a tavaly újévi fogadalmat tevők mintegy kétharmada (69 százalék) a dohányzásról való leszokást nem tudta megvalósítani.

Évkezdettől függetlenül is teszünk fogadalmat

Aválaszadók 16 százaléka gyakran, 55 százalék pedig alkalmanként tesz fogadalmat évközben. A legtöbben (32 százalék) azt fogadták már meg életük során, hogy kevesebbet költenek haszontalan dolgokra, 24 százalék ígérte már meg magának, hogy jobban fog spórolni, és ugyancsak 24 százalék azt, hogy elkezd félretenni egy új célra.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem