2020. december 5. szombat Vilma

Ezt fogadta meg a legtöbb magyar 2019-re


Az emberek ötöde  tenne 2019-re újévi fogadalmat: a legtöbben pénzügyekkel, valamint életmódváltással kapcsolatos célokat fogalmaznak meg, ezt követik a karrier célok - derül ki a Budapest Bank megbízásából készített kutatásból. 2018-hoz képest 10 százalékkal többen szeretnének pénzt megtakarítani idén.

A Budapest Bank kutatásából kiderül, hogy a megkérdezettek 21 százaléka tervezi, hogy megfogad valamit a 2019-es évre, 35 százalék még bizonytalan. A fogadalomtételben a kor tűnik leginkább meghatározónak: a fiatalabb korosztály, a 18-29 évesek hajlamosabbak inkább arra, hogy újévi fogadalmakat tegyenek. A leggyakoribb tíz magunknak tett ígéret fele pénzzel kapcsolatos, három pedig az egészséges életmódot célozza. Az újévi fogadalmat tenni tervezők 34 százalék-a többet szeretne sportolni, 32 százalékuk több pénzt tenne félre valamilyen célra (tavaly ez a szám 22 százalék volt), 31 százalékuk pedig általánosságban jobban szeretne spórolni. A 2019-es újévi fogadalmat tevők harmada tervezi, hogy többet fog megtakarítani. Közülük 48 százalék általános tartalékot szeretne képezni váratlan helyzetekre, 38 százalék utazna, és 37 százalék ingatlant vásárolna vagy újítana fel.

Az újévi ígéretet felsorolók 75 százaléka úgy véli, valószínűleg betartja majd, amit megfogadott, 24 százalék kifejezetten biztos benne. Ha csak a pénzügyi fogadalmakat vizsgáljuk, 20 százalék biztos benne, hogy betartja az ígéretét. A legbiztosabbak magukban a dohányzásról való leszokást tervezők: 30 százalék szerint neki biztosan menni fog, ami nagyon erőteljes elhatározásra utal. Érdekes, hogy a megkérdezettek 45 százalék-a négy vagy több fogadalmat is tervez tenni. A mennyiség csökkentheti a sikeresség valószínűségét; 37 százalék vallja, hogy van olyan fogalma, amelynek teljesítésében nem bízik.

2018-ra tett újévi fogadalmak

A tavalyi évkezdetkor megfogadott 10 leggyakoribb cél fele is pénzügyi vonatkozású volt, de 2018-ban felkerült még a tízes listára két másik vállalás, hogy többet tesznek a munkahelyi előrejutásért, valamint hogy elkezdenek valami újat tanulni. 2018-ra az emberek 30 százaléka egy fogadalmat, 31 százalék négy vagy több újévi fogalmamat tett. 40 százalék azt vallja, sikerült betartania legalább egy 2018-ra tett fogadalmat, 42 százaléknak csak részben sikerült. Csak a pénzügyelet tekintve még jobb az arány: 45 százalék tartott be legalább egy fogadalmat. Ugyanakkor 39 százaléknak egyetlen újévi fogadalmát sem sikerült betartania tavaly. A kudarc okai között élen szerepel a kitartás elégtelensége (30 százalék), az anyagiak hiánya (20 százalék), és a váratlan helyzetek kizökkentő hatása (19 százalék). A legrosszabb eredmény a káros szenvedélyek elhagyásánál mérhető: a tavaly újévi fogadalmat tevők mintegy kétharmada (69 százalék) a dohányzásról való leszokást nem tudta megvalósítani.

Évkezdettől függetlenül is teszünk fogadalmat

Aválaszadók 16 százaléka gyakran, 55 százalék pedig alkalmanként tesz fogadalmat évközben. A legtöbben (32 százalék) azt fogadták már meg életük során, hogy kevesebbet költenek haszontalan dolgokra, 24 százalék ígérte már meg magának, hogy jobban fog spórolni, és ugyancsak 24 százalék azt, hogy elkezd félretenni egy új célra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk