2020. október 23. péntek Gyöngyi

Ez történt a lakástakarékokkal kivéreztetésük óta


Váratlanul, de nem minden előzmény nélkül, szinte fénysebességgel szüntették meg a lakástakarékok állami támogatását 2018 őszén. Az Index annak járt utána, milyen formában folytatták tevékenységüket a piac akkori szereplői. 

A maximum évi 72 ezerforintos állami támogatás nyújtó lakástakarékok konstrukcióját egyik pillanatról a másikra szüntették meg, a véghajrában a magyar lakosságnak 2 napja maradt szerződést kötni. A piac akkori szereplői, a Fundamenta, az OTP, az Erste és az Aegon eltérően reagáltak:

  • az Aegon már egy kicsit korábban feladta, mérethatékonysági kérdések miatt már 2018 szeptemberében felfüggesztette az értékesítését,
  • az Erste még jobban belehúzott, vagyis már folyamatban volt az "előremenekülése", az Aegon ügyfeleinek átvétele,
  • az OTP próbálkozott a támogatás nélküli termékkel, de nem volt elégedett a számokkal, és mivel neki megvoltak a saját hitelcsatornái, végül tavaly novembertől ő is felfüggesztette az új szerződéskötést,
  • a Fundamenta pedig új lakásszámla termékekkel folytatta az értékesítést, és új tevékenységekbe is belekezdett (állampapír-eladás, ingatlan-közvetítés, szolár-közvetítés).
Piacon maradt a Fundamenta mintegy 800 ezer szerződéssel, az OTP mintegy 600 ezer szerződéssel, az Erste mintegy 200 ezer szerződéssel, de az új ügyfelekért ma már csak a Fundamenta és az Erste vetélkedik.

 

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Durvul a járványhelyzet: sorra mondják le a karácsonyi vásárokat is
Megkerestük az fővárosi és a vidéki önkormányzatokat, hogy megtudjuk, a koronavírus dacára megtartják-e a karácsonyi szabadtéri rendezvényeiket.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó