1 °C Budapest

Értékes érme lapulhat a zsebedben: nem is gondolnád, pedig milliókat érhet

2019. január 14. 14:33

2013 májusában egy hibás olasz euró kétcentest több mint kétmillió forintnak megfelelő összegért árvereztek el. Összesen 7 ezret darabot vertek ebből a tételből, és eddig csupán pár tucatot találtak meg belőle, a többi feltehetően valahol Európában porosodik egy fiók alján. Lehet, hogy pont a te zsebedben lapulnak milliók, úgy hogy nem is tudsz róla?


Nem csak nyáron, sokan télen is útra kelnek többek között olyan országokba, ahol az euró a hivatalos pénznem - a legtöbben pedig elkövetjük azt a hibát, hogy ahelyett, hogy az utolsó fillérig elköltenénk az itthon hasznavehetetlen és visszaválthatatlan aprópénzt, hazahozzuk és valamelyik polcon vagy fiók mélyén parkoltatjuk, míg nem teljesen el nem felejtődnek. Pedig ha igazán szerencsések vagyunk, akár több millió forintot is érhez egy kallódó egycentes.Kevés utazó tudja, hogy az Euro pénzérme akár egy kisebb vagyont is érhet: elképzelhető ugyanis, hogy a birtokunkban van egy ritka és kifejezetten értékes euro cent, mint például a 2002-es olasz egycentes, amin torinói látkép látható - számol be a Daily Mail friss cikke. Ezek a különleges érmék kontinensszerte felbukkanhatnak: Finnországtól egészen Görögországig.

Még 2002-ben összesen 7 ezer egycentesre vertek olyan képet, melyeket eredetileg az kétcentesekre akartak: tehát hibásan kerültek forgalomba. Castel del Monte vára helyett Mole Antonelliana épülete van az érmék hátulján.

Egy ilyen hibásan nyomott érmét 2013. májusában 6600 euróért (2 118 600 forintért) adtak el egy aukción, miután a kikiáltási ára 2500 euró volt.

A mai napig mindössze néhány tucat példány került elő ezekből az egycentesekből, legalábbis a NumisMag szerint, éppen ezért elképzelhető, hogy a te elfelejtett aprópénzeid között is lapul egy ilyen értékes példány. Főleg akkor, ha az elmúlt 17 évben jártál valamikor Észak-Olaszországban.

Görög kincsek

2002-ben 75 millió görög kéteuróst vertek, melynek hátulján egy i.e. 3. századi mozaikrészlet található, egy mitológiai jelenet. Az érme hátulján található csillagok egyikében egy S betűt fedezhetnek fel az élesszeműek: jelentése Suomi, azaz finn, mivel az érméket ott verték, nem pedig Görögországban. Ez ugyan nem hiba, mégis különleges példánynak számítanak, az Ebay-en akár 500 fontot is adnak érte a lelkes gyűjtők.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Forint kincsek

A magyar apróhirdetés oldalakon számos ajánlatba futhatunk bele, ezek azonban gyakran átverések, és még a gyűjtői értéküknél is jóval drágább termékeket találhatunk. Magyarországon ilyen például a régi kétszáz forintos - esetében akár húszezer forintos árdifferenciát is tapasztalhatunk. Egyrész amiatt, mert ezek a régi kétszázasok eltérő értékűek, másrészt pedig azért, mert gyakran egy-egy vakmerő hirdető a valós ár sokszorosáért kínálja kétszázasát - számolt be korábban a Pénzcentrum.

Szinte már-már legendás az egykori ezüst kétszáz forintos. 1992-ben bocsátották ki és 1998-ban már be is vonták az érmét, hiszen értéke meghaladta a címlet értékét. A pletyka szerint az 1992-es kibocsátású érme még magasabb ezüsttartalommal rendelkezett, mint a későbbiek, de ezt a Magyar Pénzverő Zrt. információi cáfolni igyekeznek. Az ezüsttartalmi különbséget sokan a színbeli eltérésekkel magyarázták, holott az nem annak, hanem az anyaglágyítási folyamat során alkalmazott eljárásbeli különbségeknek volt köszönhető. Minden évjáratú érme hat grammnyi színezüstöt tartalmaz, és míg az első példányokat a British Royal Mintben verték, addig a későbbiek hazai pénzverdékben készültek.

Még forgalomban lévő érmék esetében is találkozhatunk a névértéküknél sokkal többet érő darabokkal. Ezek bár nem annyira értékesek, mint az alacsony darabszámú érmék (általában egy-két milliós veretkészletről beszélünk), ha eladnánk őket, eredeti értékük sokszorosát vághatnánk zsebre. Például egy öt darabos, különböző évfordulókra kiadott ötvenforintos válogatást vásárolhatunk az apróhirdetési oldalakon egy ezresért, vagy egy jubileumi ötszázas2500 forintot is érhet. A Kossuth százast háromszáz forint körül árulják.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem