2019. július 19. péntek Emília

Ennyit a magyar családi támogatásokról: százalékban sok, összegben kevés


EU-s szinten az összes szociális kiadáshoz képest Magyarország kifejezetten sokat költ családtámogatásra. Az unióban arányait tekintve a negyedik legtöbbet. Igen ám, de ha konkrét összegekkel számolunk, akkor kiderül, hogy egy főre a számítások már koránt sem ilyen rózsásak. Sőt, ez utóbbi adatot tekintve hátulról a 10. helyen végeztünk az Európai Unióban. Ahol egy főre átlagosan majd 224 ezer forintnyi családi támogatás jutott 2016-ban, míg Magyarországon kb. 85 ezer.

Az EU-tagállamok 2016-ban több mint 350 milliárd eurót (az EU GDP-jének 2,4 százaléka) költöttek családtámogatásra, ami az összes szociális támogatás 9 százalékát tette ki átlagosan - derült ki az Eurostat friss jelentéséből. Az egyes tagállamok közötti szórás azonban jóval nagyobb mértékű volt ennél. 

Míg például az éllovas Luxemburgban a teljes szociális juttatások 15 százalékát a családtámogatások tették ki, addig Görögországban ez a négy százalékot sem érte. Arányaiban egyébként Magyarország a lista élvonalába tartozik, ugyanis az összes hazai szociális támogatás majd 12 százalékát fordították valamilyen formában családi támogatásra 2016-ban. Ez arányait nézve egyébként a negyedik legmagasabb az egész EU-ban. 

Ahogy az a statisztikából is látszik, szinte az egész EU kevesebbet költött nálunk családtámogatásra (arányosítva) az összes szociális kiadását figyelembe véve. Igen ám, de mit tapasztalnak mindebből a lakosok?

Hát, ez nem a legjobb

Az Eurostat a teljes szociális kiadásokhoz mért családtámogatási arányszámokon túl kiadta azt is, hogy mindebből a pénzből mekkora összeg jut akkor, ha egy lakosra viszonyítunk. Ezen a listán pedig Magyarország már koránt sem szerepelt valami fényesen, hátulról a 10. lettünk. Ami jelen esetben azt jelenti, hogy míg

Magyarországon 2016-ban átlagosan 261 eurónyi (kb. 84 564 forint) családtámogatás jutott egy főre, addig az EU-28-ak átlaga 691 (kb. 223 884 forint) euró volt.

Ez a különbség pedig rendkívül magas, főleg annak fényében, hogy az EU-átlagnál 10 országban is több jutott. Igaz, az éremnek mindig két oldala van, euróban nézve ugyanis négy ország is van, ahol egy lakosra számolva a családi támogatások összege nem éri el a 200 eurót sem (Görögország, Litvánia, Bulgária, Románia.)

A környező országok közül ráadásul Szlovákia és Horvátország is mögöttünk végzett, de Szlovénia például már majd 80 euróval előzött minket, míg Ausztriában nem kevesebb mint 1 133 eurónyi családi támogatás jutott átlagosan egy lakosra, ami 4,3 szorosa a magyar juttatásnak.

Jól jönne 5 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 5 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 86 426 forintos törlesztővel a K&H Bank (THM 7,97 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank (87 194 Ft/hó; THM 7,90%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az CIB (87 368 Ft/hó; THM 8,17 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Erste és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS