2018. december 15. szombat Valér

Durván sok pénzhez juthatsz, ha erre odafigyelsz év végén


Az év vége természetesen nem csak az ajándékvásárlásról szól, a megtakarítani vágyóknak néhány fontos határidőt is be kell tartaniuk. December 31-én az adóév is véget ér, addig pedig még van idő maximalizálni az erre az évre vonatkozó személyi jövedelemadó-visszatérítéseinket is. Az alábbi összefoglalóból kiderül, milyen lehetőségeket érdemes kihasználni a pénzügyeink optimalizálása érdekében.

Már csak egy hónap, és bekopogtat az ajtónkon a 2019-es esztendő. Az ajándékvásárlások mellett az év végi időszakban a pénzügyek optimalizálására is oda kell figyelnünk, sokan ilyenkor gondolják át meglévő és leendő megtakarításaikat vagy igyekeznek kihasználni, maximalizálni a különböző adókedvezményeket - hívja fel a figyelmet közleményében az OVB Magyarország. Fontos tudni, hogy az adókedvezmények kihasználásához pozitív SZJA egyenlegre lesz szükségünk, azaz csak a fizetendő adónk erejéig jár a visszatérítés.

Sokat hozhatnak a pénztári befizetések

Az adójóváírást egyfelől a pénztári befizetések után vehetjük igénybe, amelyek esetében 20 százalék jóváírásra vagyunk jogosultak, maximum 150 ezer forintig az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, vagy az önsegélyező- és egészségpénztáraknál vezetett számlán. Ezen kívül 20 százalék adójóváírás illeti a nyugdíjbiztosítással és NYESZ-R számlával rendelkezőket is, ennek felső határa a nyugdíjbiztosítások esetén 130 ezer forint, a nyugdíj-előtakarékossági számláknál pedig a 2020 előtt nyugdíjba vonulóknak 130 ezer forint, a 2020. január elsejétől nyugdíjba vonulóknak pedig 100 ezer forint lehet. Ha valaki több megoldással is rendelkezik, jövőre akár 280 ezer forinttal is növelheti megtakarításait az év végi befizetésekkel.

Spórolhatunk a biztosítási díjakon

Amennyiben kockázati életbiztosítással szeretnénk családunk anyagi biztonságát megóvni arra az esetre, ha velünk történne valami, figyelnünk kell arra, hogy a díjak januártól jelentősen drágulhatnak. Az ilyen jellegű biztosításoknál ugyanis az életkorral együtt nő az ár, és a legtöbb díjszabásnál nem a születésnapunkat, hanem a naptári évfordulót veszik alapul a biztosítók. Ennek megfelelően az új év első napján egy évvel idősebbnek számítunk már, mint az óév utolsó napján.

Ráadásul a januártól fizetendő magasabb díj nem csupán azt jelenti, hogy az első biztosítási évben kell többet fizetnünk, hanem sok esetben a szerződés teljes fennállása alatt magasabb lesz a díjunk. Egy 40 éves családfenntartó változatlan egészségügyi állapot mellett akár 10 százalékkal magasabb díjra számíthat, ha januárig vár a biztosítás megkötésével.

Óvakodjunk a felelőtlen költekezéstől

A karácsonyi időszak sajnos sokak számára fokozott pénzügyi teherrel is jár. A háztartások év végi kiadásai meghaladhatják a 100 ezer forintot, amit sokszor valamilyen hitelkonstrukcióval fedeznek a családok. Az OVB Magyarország véleménye szerint, ha lehet, inkább év közben spóroljunk, nehogy súlyos eladósodással kezdődjön az új esztendő. Sokaknak éppen a karácsonyi ünnepek jelentik a pénzügyi gondok kezdetét: a felvett hitel rövid távon a gondtalanság érzetét adhatja, de sajnos az új év máris adóssággal kezdődik, aminek terheit hosszú hónapokig vagy akár évekig nyögheti a család.

A nulla százalékos THM-mel meghirdetett áruhiteleknél, amennyiben megfelelünk a szerződésben foglalt feltételeknek, nem kell egyéb költségekkel számolnunk. Azonban körültekintőnek kell lennünk, hiszen előfordulhat, hogy ez a díjmentesség csak bizonyos futamidő vállalása esetén érvényes. Ha ettől eltér a futamidő, akkor már a jogszabályi plafonhoz közelíthetnek a THM-értékek. Tartós fogyasztási cikkek vásárlása esetén ez például a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt mértéke is lehet.

A hitelkártya sem olcsó megoldás

A hitelkártyákkal ugyanúgy fizetünk a megvásárolni kívánt áruért, mint a "hagyományos bankkártyánkkal", viszont ebben az esetben nem a saját pénzünket költjük, és ezt a "kölcsönt" meghatározott időn belül vissza is kell fizetnünk. Figyeljünk rá, hogy a hitelbe felvett vagy levásárolt összeget még a szerződésben rögzített kamatmentes perióduson belül térítsük meg a hitelező intézménynek, ellenkező esetben már kamattal is kell számolnunk. Azt is fontos tudni, hogy "költési" és türelmi időszak nem az első kártyás vásárlással indul, hanem mindig kötött az adott hónapban. Így, ha valaki a "költési" időszak utolsó napjaiban vásárol kártyájával, csak egy-két hete marad a törlesztésre.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,6 százalékos THM-el, és havi 57 332 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 773 forintos törlesztőt ígér a 2,69 százalékos THM; míg az UniCredit Banknál némileg magasabb, 3,40 százalékos THM is alacsony, 55 028 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a Raiffeisen Bank, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ezt sok szülő elrontja: pedig ilyen egyszerű sikeres felnőttet nevelni
Ma már a kompetencia sokkal fontosabb, mint a végzettség.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk