2021. január 26. kedd Vanda, Paula

A pánik a legrosszabb tanácsadó: a pénzügyi tűzoltásba bukik bele a legtöbb magyar


Váratlan helyzetekben felértékelődik a pénzügyi tartalékok szerepe. Az OTP Bank Öngondoskodási Index kutatása* szerint a fizetési számlával rendelkező ügyfelek több mint harmada kimondottan a nem várt eseményekre takarékoskodik. Az ilyen jellegű kiadások kezelésére számos megoldás létezik, de a legfontosabb az, hogy mindenki körültekintően válassza ki a számára megfelelőt. Az OTP Bank megtakarítási szakértői összeállították a legfontosabb tanácsokat a rendkívüli helyzetre.

A kutatásban, az OTP Bank által megkérdezett banki ügyfelek több mint fele (56 százaléka) egyáltalán nem tartalékol váratlan helyzetekre. A felmérés eredménye ezzel szemben azt is megmutatta, hogy a kimondottan nem várt eseményekre takarékoskodó válaszadók több mint harmada felkészült a nehéz helyzetekre és akár félmillió forintos kiadást is tudna finanszírozni, míg a nem takarékoskodóknál ez az arány nem éri el a 20 százalékot.

Stratégiák váratlan helyzetre

Azok többségének is van terve, akik nem a tartalékiakhoz nyúlnának, vagy nincs is tartalékuk szükség esetére (döntően betegség, baleset, haláleset, munkahely elvesztése) - világít rá az OTP Bank Öngondoskodási Index kutatása. Kicsivel több mint harmaduk inkább több munkát, túlórázást, másodállást vállalna, minden ötödik válaszadó hitelt venne fel, míg néhányan a családtól vagy ismerősöktől kérnének segítséget. Vagyis a többségnek van valamilyen konkrét elképzelése arról, hogy min változtatna, kihez fordulna, ha váratlan kiadással kellene szembenéznie.

Pénzügyi tűzoltás

Az OTP Bank szakértői azt javasolják, hogy mindenki alaposan vizsgálja meg, mekkora a baj, és mire van szükség a hatékony megoldáshoz.

A pánik a legrosszabb pénzügyi tanácsadó. Első körben ezért mindenképpen el kell kerülni az elhamarkodott pénzügyi döntéseket, és a rövid távú előnyökért nem érdemes hosszabb távon komolyabb, a korábbi szokásainktól eltérő kockázatot vállalni. Ehelyett érdemes tájékozódni a pénzügyi lehetőségekről, mert lehet, hogy jobban járunk, ha például átmenetileg szüneteltetjük a befizetéseket, mintha felbontanánk a hosszú távú megtakarításunkat, ezzel elesve a hozamoktól

- javasolja Nyitrai Győző, az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások igazgatója.

Az OTP Bank tanácsai a megtakarításokkal rendelkezők részére

  • Ha a likvid megtakarításaink nem elegendők a jelenlegi helyzetben, mérlegeljük, hogy a megtakarított, lekötött pénzünkhöz hogyan tudunk nyúlni a legkisebb veszteséggel.
  • Próbáljuk elkerülni a 4-5 évre szóló, hosszú távú befektetéseink feltörését, mert így elesünk a hozamoktól és akár egyéb pénzügyileg kedvezőtlen hatás is érhet.
  • A nyugdíjas évekre befektetett vagy félretett pénzhez csak végső esetben nyúljunk, hiszen például a NYESZ feltörésekor elesünk az adókedvezménytől és még vissza is kell fizetnünk az állami támogatásból.
  • Megfontolandó az is, hogy a most rosszabbul teljesítő befektetéseket érdemes-e eladni, azaz realizálni a veszteséget vagy kivárni, amikor újra jól teljesítenek majd.
  • Kövessük figyelemmel a befektetéseink alakulását online, így mindig elegendő információnk lesz dönteni.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked