A composition of Hungarian forint. HUF banknotes and coins providing great options to be used for illustrating subjects as business, banking, media, presentations etc.

Hatalmasat kaszál, aki ide rakta a spórolt pénzét: busás összeg ütheti a markát 2024-ben

2024. május 25. 06:57

Mostanra az összes nagy hazai részvénytársaságról tudható, hogy részvényenként mekkora osztalékot fizetnek ki részvényeseik számára a 2023-as üzleti év után. Ilyen szempontból elég nagy különbségek fedezhetők fel az egyes vállalatok között, hiszen míg egyes cégek részvényenként több száz, addig mások csak néhány tucat forintot fizetnek a részvényeseik számára, és természetesen idén is vannak olyan cégek, melyek egyáltalán nem fizetnek osztalékot. De vajon azon cégek részvényesei járnak a legjobban, akik általánosságban a legnagyobb kifizetésekre számíthatnak? Az alábbiakban azt vizsgáltuk meg, hogy mi történt volna akkor, ha 5 évvel ezelőtt 1 millió forintért vásároltunk volna részvényt azokból a cégekből, melyek 2024-ben a legnagyobb mértékű osztalékokat fizették ki. Azt találtuk, hogy ezúttal az árfolyamemelkedésre játszók jártak volna a legjobban, ugyanis van olyan cég, amely bár az elmúlt 5 év alatt csak háromszor fizetett osztalékot, részvényárfolyama mégis több mint az ötszörösére emelkedett az évek során, így a szóban forgó 1 millió forintunk mostanra akár 6 milliót is érhetne.

Az elmúlt hetekben sorra jöttek ki az adatok arra vonatkozólag, hogy mekkora osztalék kifizetésére számíthatnak a nagy hazai vállalatok részvényesei. Ha csak 2024-et nézzük, akkor az OTP Bank, a Richter, az Alteo, az ANY és a Mol részvényesei jártak a legjobban, legalábbis abban az értelemben, hogy ezek a cégek fizették ki a legmagasabb összegeket részvényenként. Csakhogy egy részvénybefektetés jövedelmezőségét nem csak az határozza meg, hogy mekkora osztalékot kapunk a megvásárolt papírok után, hanem az is, hogy a megvásárlását követően milyen mértékben képes annak árfolyama emelkedni.

A fentiek fényében tehát nem csak a részvényenként kifizetett osztalékok alapján hasonlíthatjuk össze a hazai részvénytársaságokat, hanem érdemes azt is megnézni, hogy az utóbbi időszakban hogyan erősödtek ezek árfolyamai. Sőt, hosszabb időtávon nézve az sem mindegy, hogy a korábbi években mekkora osztalék kifizetése mellett döntött a vállalat. Éppen ezért mi most azt fogjuk megnézni, hogy milyen mértékben erősödtek a legnagyobb hazai vállalatok papírjai az lmúlt öt évben, illetve azt is megnézzük, hogy összesen mekkora osztalékot kaptunk volna akkor, ha fél évtizeddel ezelőtt 1 millió forintért vásároltunk volna be ezekből a papírokból.

Itt vannak a legnagyobb osztalékok

Mint írtuk, 2024-ben az OTP fizeti részvényenként a legmagasabb osztalékot, 535,71 forintot. Ezt követi a Richter (részvényenként 423 forint), az Alteo (400 forint), az ANY (253 forint) és a Mol (250 forint), továbbá az előzőeknél már kisebb, 200 forint alatti osztalékra számíthatnak részvényenként a Duna House (125 forint), a Waberer’s (120 forint) és a Magyar Telekom (44,7 forint) részvényesei. Ezek a vállalatok tehát – legalábbis idén – csinos összegeket fizettek ki osztalékként, de vajon hogyan teljesítettek a papírjaik az elmúlt években?

A Pénzcentrum árfolyamoldalának segítségével ezt könnyedén és gyorsan ellenőrizhetjük – az OTP esetében például az 5 évvel ezelőtt befektetett 1 millió forint mostanra 1 452 419 forintot érne. A többi, fent már említett cégeknél így állna a befektetésünk mostanra:

  • Alteo – 5 305 851 forint,
  • Waberer’s – 3 518 181 forint,
  • ANY – 3 216 326 forint,
  • Magyar Telekom – 2 253 456 forint,
  • Richter – 1 827 246 forint,
  • Duna House – 1 815 000 forint,
  • OTP - 1 452 419 forint,
  • Mol – 1 028 378 forint.

Az árfolyam tehát az Alteo esetében erősödött a legtöbbet – az energetikai szolgáltató cégnek ma több mint ötször annyit érnek a papírjai, mint 5 évvel ezelőtt, de a Waberer’s részvényei is igen impozáns, 3,5-szeres erősödést produkáltak az elmúlt években.

Ha visszatérünk az osztalékokra, akkor azt láthatjuk, hogy a vizsgált cégek közül egyedül a Richter és a Magyar Telekom fizettek mindegyik évben osztalékot, míg a többi cégnél legalább egy, de sokszor több olyan év is volt, amikor az osztalékfizetés elmaradt. Minderről természetesen elsősorban a koronavírus tehetett.

Ha az elmúlt évek során az egy-egy részvény után kifizetett osztalékok összegeit összeadjuk, akkor osztalékfizetés szempontjából a Richter részvényesei jártak a legjobban, akik összesen 1 327,9 forintot kaptak egy-egy papír után. Őket az OTP részvényesei követik a sorban 1 266,3 forinttal, majd a Mol részvényesei következnek 1 001,9 forinttal. Legrosszabbul a Magyar Telekom tulajdonosai jártak, akik mindössze 125,6 forintnyi osztalékot kaptak összesen az 5 év alatt egy-egy részvényük után.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

De mekkora plusz összegeket is jelentettek volna számunkra ezek az osztalékkifizetések? Nos, ez attól függ, hogy 5 évvel ezelőtt hány darab részvényt tudtunk volna megvásárolni a példában felvetett 1 millió forintunkból. Ez a mennyiség a Duna House-nál a legnagyobb – az akkori 400 forintos árfolyam mellett 2 500 papírt tudtunk volna megvásárolni, tehát ennyiszer járt volna nekünk az azóta összesen kifizetésre került 289,5 forint/részvény osztalék, ami 723 750 forintot jelent. Hasonlóan magas mennyiségű, 2 304,1 részvényt vásárolhattunk volna a Magyar Telekomnál is (az egyszerűség kedvéért mi most „tört” részvényekkel is számolunk), ami az 5 év alatt összesen 289 395 forint osztalékot jelentett volna (125,6 forint * 2 304,1 db részvény).

A legkisebb összegű osztalékot az OTP-nél kaptuk volna, ahol 5 évvel ezelőtt mindössze 80,6 részvényre futotta volna az 1 millió forintunkból, így az azóta kifizetett 1 266,31 forint/részvény mindössze 102 064,6 forint pluszt jelentett volna.

A kifizetett osztalék és az árfolyamerősödésből jelenleg realizálható hozam összesítése esetén azt mondhatjuk, hogy jelen állás szerint az Alteóba fektetett 1 millió forint termelte volna nekünk a legtöbbet, hiszen az mostanra több mint 6 millió forintot érne. Az ANY és a Waberer’s esetében 3,7 millió forint körüli összeget érne az 5 évvel ezelőtti 1 milliónk, illetve a Duna House és a Magyar Telekom esetében 2,5 millió forint környékén járnánk. Közel 2,1 millió forintot érne a befektetésünk a Richternél, bő 1,5 milliót az OTP-nél és közel 1,4 millió forintot a Molnál.

Ugyanakkor az ilyen jellegű összehasonlításoknál mindig fontos hangsúlyozni, hogy a cégek múltbeli teljesítményei nem jelentenek garanciát a jövőre nézve – azért mert egy vállalat utólag visszanézve jó befektetés lett volna korábban, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy a cég a jövőben is ugyanolyan szép teljesítményre lesz képes. Ezt érdemes észben tartani akkor, amikor egy részvény megvásárlása mellett döntünk.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 16. 21:58
Még idén streamingplatformot indít a Sport1 és a Sport2 csatornákat is működtető AMC Networks hazánk...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm