Shot of young wife expressing empathy and compassion to her sad frustrated husband.

Súlyos dolog derült ki a magyarok pénzügyeiről: ezért jutnak olyan nehezen egyről a kettőre

2024. április 16. 20:31

Új lakás, új kapcsolat, új munkahely. Élethelyzetek, amelyekkel szinte mindenki biztosan találkozik a felnőtt élete során. A legtöbben mégsem ezektől a döntésektől tartanak a legjobban. Egy friss felmérés szerint a legtöbb válaszadó számára valamilyen pénzügyi döntés volt a legnehezebb, amit életében meg kellett hoznia. 

Rendszeresek a nagyobb változások a megkérdezettek többségének életében, ráadásul a legtöbb embert ezek rosszul érintik – derül ki az OTP Bank új felméréséből. A válaszadók közül a legtöbben rugalmasan próbálnak reagálni a váratlan helyzetekre. Az impulzív döntések jellemzőek: a megkérdezettek majdnem háromnegyede (74%) rendszeresen hoz spontán döntéseket a mindennapokban. Minden ötödik megkérdezett (23%) számára a pénzügyekkel volt kapcsolatos élete legnehezebb döntése. Többen jelölték ezt meg, mint ahányan a párkapcsolati (19%), lakhatási (11%), vagy éppen családdal, karrierrel (10-10%) kapcsolatos döntéseket.  

Érdekesség, hogy a megkérdezettek több mint fele (53%) egyedül hozza meg a mindennapokhoz kapcsolódó döntéseit, ahogy a nagyobb pénzügyi döntésekben is a válaszadók 43 százaléka mások megkérdezése nélkül dönt. És bár a legtöbb ember nem érzi teljesen magabiztosnak magát a pénzügyi döntéseiben, mégis mindössze 4 százalékuk szokott szakértőhöz fordulni segítségért. Ez alig több azoknál, (2%) mint akik online fórumokon és a közösségi médiában keresik a segítséget egy-egy döntéshez. 

Miért egyedül hozzuk meg a nagy pénzügyi döntéseket, mi áll ennek hátterében? Miért nem kérünk szakértői segítséget?

Ennek egyik oka az, hogy az emberek jelentős része alig látott mintát arra a környezetében, hogy egy pénzügyi döntést mi alapján érdemes meghozni. A másik: sokan tartanak a segítségkéréstől. Egyrészt úgy vélik, hogy ha tanácsot kérnek, akkor azt gondolják majd róluk, hogy nem értenek a pénzhez. Végül tarthatnak attól is, hogy kiderül, mennyi pénzről van szó. Van, aki attól fél, hogy ez túl soknak, más pedig amiatt, hogy túl kevésnek látszik majd, és ez gyakran független a valós összeg nagyságától

– vélekedik Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus.  

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A gyorsuló világ egyre több és egyre komolyabb döntéseket követel mindannyiunktól. A pénzügyi választásoknál pedig manapság már számtalan segítséget találhat bárki magának az olyan kézenfekvő területekről is, mint mondjuk a bankszámla.  

„Az OTP Banknál folyamatosan olyan megoldásokon dolgozunk, amelyek megkönnyítik ügyfeleink számára mindennapi pénzügyeik kezelését. Az élethelyzetek és döntési folyamatok változatosságát felismerve fejlesztettük ki a rugalmasan alakítható számlacsomagokat. Ezek a leggyakoribb igényeket egyesítik, és kedvezményes elemeik akár havonta változtathatóak a díjmentes átutalásoktól vagy készpénzfelvételtől a megtakarítási kedvezményekig attól függően, hogy ügyfeleinknek az adott élethelyzetben mire van szükségük”

– mondta Kökény Dávid, az OTP Bank senior termékfejlesztési menedzsere. Az ügyfelek összesen hét elem közül választhatnak kedvezményeket, így bármit is hozzon a jövő: a kisebb vagy nagyobb pénzügyi, párkapcsolati, munkahelyi vagy családi változásokhoz könnyen igazíthatják a bankszámlájukat.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 15:38
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója nyilatkozott a Media1-nek a két élő választási tévévita ré...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem