27 °C Budapest
Frustrated parents having an argument in the kitchen.

Már ezt a döntést is kivették a nők a férfiak kezéből? Ebben az ő szavuk a döntő: egyre tudatosabbak

2024. március 6. 13:59

Öngondoskodás és pénzügyi tudatosság, szélesedő női jelenlét a vállalati szegmensben: csak néhány azon területek közül, ahol egyre inkább úgy tűnik, megerősödtek a nők. Az elmúlt években napvilágot látott felmérésekből látható például, hogy bár a nők számára továbbra is az egészséges és hosszú élet a prioritás, egyre fontosabbá válik a pénzügyi biztonság is. Ezzel együtt megdőlni látszik az a nézet, miszerint minden pénzügyi döntés a férfiak kezében van.

Vágyaink és céljaink megvalósításához elengedhetetlen az anyagi biztonság megteremtése. Mindegy, hogy családalapításról, egy világkörüli út megszervezéséről, lakásvásárlásról vagy a gondtalan nyugdíjasévekről álmodunk, az első lépés mindig a tudatos pénzügyi tervezés kell, hogy legyen. Ezeket a vágyakat és célokat, valamint a hozzájuk vezető utat fejtette fel az Allianz egy tavalyi felmérésben. A kutatásból egyértelmű különbségek rajzolódnak ki a férfiak és a nők hozzáállásáról: míg a nők számára az életben a pénzügyi biztonság a harmadik legfontosabb dolog az egészség és a hosszú élet után, a férfiaknál a pénz előbbre való, mint az egészség.

Az eredményekből ugyanakkor a megtakarítási célokra is fény derül: a nők számára az általános tartalék képzése (20,4%), az utazás (16,4%) és a lakásvásárlás/-felújítás (12,5%) a három legnagyobb prioritást élvező, legfontosabb cél, amelyre gyűjtenek. A válaszokból egyértelműen látszik, hogy míg az utazásra, pihenésre rövid ideig (1-2 év) tesznek félre a magyar válaszadók, a vésztartalék felhalmozására és lakásvásárlásra már hosszabb távú megtakarítási megoldásokban gondolkodnak (10-15 év), és leghosszabb ideig (15-20 év) a nyugdíjra gyűjtenek.

A hosszabb távú megtakarításokhoz nagy fokú tudatosság kell, amihez magabiztos pénzügyi ismeretekre is szükség van. Az Allianz egy másik vizsgálatából kiderült, hogy annak ellenére, hogy a legismertebb öngondoskodási konstrukciókat – az élet-, baleset- és egészségbiztosításokat – a nők 5-10 százalékkal nagyobb arányban jobban ismerik a férfiaknál, és több nőnek is van például lakásbiztosítása (73,6% vs. 62,5%), a válaszadók mégis kevésbé vallják magukat magabiztosnak a pénzügyi döntéseik terén (15,1% vs. 24,2%), mint férfitársaik. A felmérésből az is kiderült, hogy a nőkre sokkal inkább jellemző a kockázatkerülés, ami által átgondoltabb pénzügyi döntéseket hozhatnak és hosszabb távon is fegyelmezettebbek lehetnek.

Erősödő gazdasági jelenlét Magyarországon

A KSH adatai szerint Magyarországon a nők várható élettartama 6 és fél évvel több, mint a férfiaké, ha viszont a foglalkoztatási rátát nézzük, azt a férfiak vezetik 7,3 százalékponttal. A teljes munkaidőben alkalmazásban álló nők és férfiak bruttó átlagkeresete között 15,3 százalékos rés tátong, arról nem is beszélve, hogy a gyermekvállalás idején a nők karrierlehetőségei még ma is jelentősen korlátozódhatnak.

Ennek ellenére a nők gazdasági jelenléte egyre erősebb. Az Opten adatai szerint, bár a hazai vállalkozások többségében még a férfi tulajdonosok és ügyvezetők dominálnak, folyamatosan emelkedik a női vállalkozók aránya, és egyre több a női menedzsmenttel működő sikeres cég is. Az egy évvel ezelőtti adatok szerint mintegy 260 ezer női cégtulajdonos van Magyarországon, a cégjegyzésre jogosult női vezetők száma pedig 167 ezerre nőtt, továbbá 83 ezer társas vállalkozás áll tisztán női cégvezetőkből.

Nikovics Éva, az Allianz Hungária Zrt. HR igazgatója elmondta: „Aktívan teszünk azért, hogy a női szakemberek megvalósíthassák nálunk a szakmai elképzeléseiket, és egyforma esélyekkel tudjanak előrelépni. Utóbbit jól mutatja, hogy mára a vezetőségünk 40 százalékát is nők adják, ugyanakkor alapvető célunk olyan környezetet teremteni, amelyben nemtől függetlenül minden munkatársunk sikeres lehet.” Az cég egyenlő lehetőségeket biztosít mindenki számára, legyen szó részmunkaidőről, szülői szabadságról vagy juttatásokról. Törekvéseit tükrözi, hogy a társaság immár ötödik éve első helyen áll a Refinitiv Global D&I Indexén a biztosítótársaságok között, de listázza a Bloomberg Gender Equality Indexe is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Amerikában a nők már nem csak a háztartás pénzügyeiről döntenek

A felmérésekből és a tendenciákból érzékelhető egyfajta elmozdulás, amely a vágyott egyensúlyt hivatott megteremteni. És bár bőven van még mit tenni, a nemzetközi példák irányadók lehetnek.

Az Allianz 2023-ban az Egyesült Államokban végzett Women Money Power Study kutatásából az látszik, hogy a tengerentúli nők még nagyobb pénzügyi felelősséget vállalnak. A felmérésben résztvevők 43 százaléka vallotta azt, hogy ő a fő kenyérkereső a háztartásában. Munkahelyi pozíciójuk erősödésével párhuzamosan a nők a pénzügyeik kezelésében is egyre határozottabbak és sikeresebbek. Ezt alátámasztja, hogy a megkérdezett nők közel fele (49%) a fő döntéshozó a háztartása pénzügyeiben, ami 8 százalékos növekedés a 2021-es eredményhez képest.

Míg az itthoni példán láttuk, hogy a nők kevésbé érzik magabiztosnak magukat pénzügyi téren, mint a férfiak, az Egyesült Államokban évről évre többen állítják, hogy jobban értenek a pénzügyekhez, mint a párjuk (51%). Mintegy egyharmaduk (34%) pedig azt mondta, hogy anyagilag független házas- vagy élettársától, ami leginkább a fiatalabb nőkre jellemző. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a nők kevésbé érzik magukat biztonságban pénzügyileg, mint korábban: mindössze 64 százalékuk nyilatkozott pozitívan erről a korábbi 72 százalékhoz képest. Ráadásul a válaszadók mintegy fele (48%) amiatt is aggódik, hogy miből fogja fenntartani magát nyugdíjas korában. A kutatásban résztvevő nők pénzügyi tudatosságát azonban jól mutatja, hogy egyre többen (33%) fordulnak pénzügyi szakemberhez tanácsért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. május 20. 08:32
Még a héten megszületik a döntés a spot Ethereum ETF-ekről, a piac pesszimista. Nehéz nem politikai...
Bankmonitor  |  2024. május 20. 07:58
Megjelent az MNB Lakáspiaci jelentésének legfrissebb, 2024. májusi kiadványa. A dokumentumban a jegy...
Buxelliott  |  2024. május 19. 16:40
A múlt héten az előrejelzésnek megfelelően megérkezett a várt esés, mely nagyságrendben már elérte a...
MEDIA1  |  2024. május 19. 10:05
A nemrégiben leállt online cégbetekintő platform mostantól új helyen érhető el, de már e-szignó is k...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem