18 °C Budapest
Ez lehet az utolsó szeg a készpénz koporsójába itthon? Egyre többen érzik, így nem mehet tovább

Ez lehet az utolsó szeg a készpénz koporsójába itthon? Egyre többen érzik, így nem mehet tovább

2023. október 24. 05:30

Noha csak idén márciusban kapta meg a Magyar Nemzeti Bank engedélyét a hazai piacon való működéséhez, az iBanFirst szinte azonnal ráérzett a magyar vállalkozások igényeire, hogy hatékony és átlátható nemzetközi pénzügyi megoldásokra van szükségük – mondta el a Pénzcentrumnak adott interjújában Johan Gabriels. A fintech cég regionális igazgatója hozzátette, a kkv-k támogatásával a növekedést és az innovációt kívánják elősegíteni a magyar gazdaságban és a régióban, ugyanakkor több kihívással is meg kell küzdeniük. Különösen a bizalomépítés és a helyi igényekhez való alkalmazkodás terén, ám a lehetőségek felülmúlják ezeket a problémákat. Más európai országokhoz képest ráadásul a magyar vállalkozások különösen nyitottak a fintech megoldásokra. Miközben tiszteletben tartjuk a készpénzpreferencia mögött meghúzódó kulturális és történelmi okokat, az ideális állapot a pénzügyek digitális kezelése lenne - fogalmazott a szakember, aki szerint ebben a tekintetben a vártnál pozitívabbak a tapasztalataik a hazai vállalkozásokkal. Interjú.

Idén márciusban kapták meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyét a magyarországi működésükhöz. Az azóta eltelt fél évben milyen tapasztalatokat gyűjtöttek a magyar piacon?

Az MNB engedélyének márciusi kézhezvétele óta a magyar piacon megtett utunk tanulságos és hálás volt. Azt tapasztaltuk, hogy a magyar kkv-k körében egyre nagyobb az igény a hatékony és átlátható nemzetközi pénzügyi megoldások iránt. Platformunkon az elmúlt egy évben több mint 30.000 nemzetközi átutalást bonyolítottak le a magyar ügyfelek, 70 különböző országba. A gyors bevezetés, fejlődés és a visszajelzések azt mutatják, hogy a magyar vállalkozásoknak nagy szükségük van ilyen jellegű szolgáltatásokra.

Miért pont a magyar gazdaság gerincét jelentő kkv-szektornak szeretnének segítséget nyújtani a pénzkezelés terén?

A kkv-k valóban a magyar gazdaság gerincét képezik, jelentősen hozzájárulnak a növekedéshez és a foglalkoztatáshoz. Problémaként azonosítottuk, hogy ezek a vállalkozások gyakran szembesülnek kihívásokkal a hagyományos banki tevékenység során, különösen, ha nemzetközi tranzakciókról van szó. A hagyományos bankok díjai gyakran magasabbak, és nem átláthatóak, ami terhet jelenthet számukra. Platformunk azonnali devizakonverziót, gyors átutalásokat, és ami a legfontosabb, ingyenes SEPA átutalást kínál, ami jelentősen csökkenti ezen vállalkozások költségeit. A kkv-k támogatásával a növekedést és az innovációt kívánjuk elősegíteni a magyar gazdaságban és a régióban egyaránt.

Mi a magyar vállalkozások legnagyobb pénzügyi problémája, és ez mennyire áll összhangban azzal, hogy kevésbé vagyunk tudatosak a pénzügyeinkterén? Utóbbit egyáltalán az iBanFirst mennyire tapasztalja a működése során?

A magyar vállalatok egyik elsődleges pénzügyi kihívása napjainkban a nemzetközi tranzakciókhoz és valutaváltásokhoz kapcsolódó magas költségek, valamint a gyorsan változó devizapiac miatti kockázatok. A hagyományos bankok gyakran felszámítanak olyan díjakat, amelyek plusz terhet jelentenek a magyar kkv-knak.

Bár feltételezhető lenne a pénzügyi tudatosság hiánya, a szektor szereplőivel folytatott beszélgetéseink azt igazolják, hogy nagyon is tisztában vannak a kihívásokkal, és aktívan keresik a jobb megoldásokat, csak sajnos nem találják őket.

Platformunk a transzparenica és azonnali átutalások mellett a hagyományos bankok átlagos 2%-ához képest 0,5% alatti árfolyamot kínál, ezen felül a devizakockázat-kezelésben is segítjük ügyfeleinket. A budapesti irodánkban dolgozó kollégáink pedig személyes tanácsadást nyújtanak.

Mi a vállalat globális értékajánlata, s az mennyire illeszkedik a hazai piacon felmerülő igényekhez? Egyáltalán mik a magyar vállalkozások elvárásai egy pénzforgalmi intézménnyel szemben?

Az iBanFirst globális értékajánlata a hatékonyság, az átláthatóság és a költséghatékonyság. Ez a magyar cégek számára valós idejű valutaárfolyamokat, gyors nemzetközi utalásokat és ingyenes SEPA átutalásokat jelent. A magyar kkv-knak is olyan szolgáltatóra van szükségük, amely gyors nemzetközi tranzakciókat, átlátható díjstruktúrákat és eszközöket kínál a devizakockázatok kezelésére. Platformunkat ezeket az igényeket szem előtt tartva alakítottuk ki, és a növekvő magyarországi ügyfélkörünk bizonyítja, hogy ezekhez az igényekhez jól igazodunk.

Honlapjuk szerint céljuk, hogy működésük során teljesen transzparensek legyenek. Ez egy fintech pénzintézet esetében mit jelent, miért fontos, és a magyar viszonyok között mennyire sikerül teljesíteni?

Számunkra az átláthatóság azt jelenti, hogy ügyfeleink teljesen tisztában vannak az általuk kapott árfolyamokkal, rejtett költségek nélkül, azonnali átváltásokkal. A pénzügyek világában a rejtett díjak jelentősen befolyásolhatják a vállalkozások, különösen a kkv-k eredményét. A magyar viszonylatban, ahol a hagyományos bankok gyakran kevésbé átláthatóak a díjstruktúrájukkal kapcsolatban, az átláthatóság iránti elkötelezettségünk egy friss és a kkv-k által nagyon várt megközelítést kínál. Ráadásul a nemzetközi forgalmat bonyolító cégeket a gyorsan változó árfolyamok is hátrányosan befolyásolják, de rendszerünkkel ez is kiküszöbölhető.

Más európai országokhoz, illetve a régiónkhoz viszonyítva mennyivel egyszerűbb/nehezebb a magyar pénzpiacon érvényesülni? A magyar pénzpiac mennyire szabályozott közeg?

A magyar pénzügyi piac, bár jól szabályozott, egyedülálló lehetőségeket kínál. Az MNB által felállított szabályozási keretek biztosítják, hogy az miénkhez hasonló fintech cégek a legmagasabb szintű normák szerint működjenek.

Bár vannak kihívásaink, különösen a bizalomépítés és a helyi igényekhez való alkalmazkodás terén, úgy látjuk, a lehetőségek mégis felülmúlják ezeket. Más európai országokhoz képest Magyarországon a kkv-k különösen nyitottak a fintech megoldásokra.

Az iBanFirst tevékenysége gyakorlatilag a készpénzhasználatnak üzen hadat, ugyanakkor a magyarok többsége ragaszkodik a hagyományos valutához. Ezt hogyan kezelik a mindennapokban, működése során mennyire tapasztalja ezt a tendenciát?

Bár továbbra is sokan a hagyományos valutát részesítik előnyben, a digitális pénzügyi menedzsment előnyei, mint például a gyorsaság, az átláthatóság és a költségmegtakarítás, megváltoztatják ezt a tendenciát a vállalkozások körében. A nemzetközi forgalmat bonyolító cégek esetében pedig egyértelmű, hogy digitális megoldásokat választanak. Éppen ezért az a tapasztaltunk, hogy a magyar kkv-k között egyre nagyobb a hajlandóság a digitális pénzügyi megoldások felé, platformunk pedig zökkenőmentes átmenetet kínál a pénzügyeiket digitálisan kezelni kívánó vállalkozások számára.

A túlzott készpénzhasználat egyébként hatékonyságcsökkenéshez és megnövekedett költségekhez vezethet a vállalkozások számára. Miközben tiszteletben tartjuk a készpénzpreferencia mögött meghúzódó kulturális és történelmi okokat, az ideális állapot szerintünk a pénzügyek digitális kezelése lenne. A nemzetközi kereskedelemben már elképzelhetetlen a készpénzforgalom, hiszen a digitális megoldások nemcsak gyorsabb tranzakciókat biztosítanak, hanem csökkentik a költségeket és növelik az átláthatóságot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hogyan lenne célszerű a magyar vállalkozásokat rávezetni, hogy pénzügyeiket érdemes digitálisan kezelniük?

Az oktatási és figyelemfelkeltő kampányok kulcsfontosságúak. A digitális pénzgazdálkodás előnyeinek – például a költségmegtakarítás, a hatékonyság és az átláthatóság – bemutatásával megváltoztathatjuk a felfogást. A valós sikertörténetek fontos szerepet játszhatnak a túlzott készpénzhasználattól való elszakadás előnyeinek bemutatásában.

Az átutalások tekintetében viszont idén figyelemre méltó tendenciát figyeltünk meg a magyar ügyfelek által kezdeményezett SEPA átutalások terén. Az idei év során összesen 12 000 SEPA utalást indítottak ügyfeleink a rendszerünkön keresztül. A magyar ügyfelek legnépszerűbb SEPA-célállomása Magyarország volt, ezt követte Németország és Lengyelország.

Ha összehasonlítjuk az iBanFirst SEPA átutalási adatait Magyarországon 2022 és 2023 között, az a tendencia rajzolódik ki, hogy idénre 50%-kal megemelkedett a belföldről belföldre irányuló SEPA utalások száma, ami szintén azt mutatja, hogy a vállalkozások egyre inkább Euróban kezelik pénzügyeiket.

Az utóbbi időben rendkívüli módon elszaporodtak a pénzügyi átverések, a csalók változatos módon csapnak le áldozataikra. Ügyfeleik is tapasztaltak már hasonlót, ezek az esetek milyen gyakoriak önöknél?

A pénzügyi csalások sajnos globális problémát jelentenek. Noha robusztus biztonsági intézkedéseket alkalmazunk, elengedhetetlen, hogy a vállalkozások is tudatosak legyenek. Folyamatosan oktatjuk ügyfeleinket a lehetséges veszélyekről és a legjobb gyakorlatokról, hogy biztosítsuk pénzügyi biztonságukat. Míg ügyfeleink körében az esetek száma minimális volt, mindig hangsúlyozzuk a proaktív biztonsági gyakorlatok fontosságát.

Az iBanFirst nem tapasztalt komolyabb eseteket az elmúlt években, az adatok azonban azt mutatják, hogy az európai kkv-k több mint 40%-a volt már pénzügyi átverés célpontja az elmúlt évben. Tavaly az Egyesült Királyságban és Spanyolországban volt a legmagasabb a kkv-k elleni pénzügyi csalások száma, azonban Nyugat-Európa országaiban általában alacsonyabb a sikeres esetek aránya.

Ezen statisztika alapján mi mondható el, az iBanFirst mennyire számít biztonságos platformnak?

Az iBanFirst elkötelezett amellett, hogy biztonságos platformot biztosítson ügyfeleinek. Szigorú biztonsági protokollokat követünk, és több nemzeti bank, köztük a Belga Nemzeti Bank és az MNB is szabályozza a működésünket. Platformunk biztonsági funkcióit folyamatosan frissítjük, hogy megelőzzük a felmerülő fenyegetéseket, így ügyfeleink számára a legnagyobb biztonságot nyújtjuk.

Több szintű biztonságot kínálunk, hogy megvédjük ügyfeleinket a lehetséges csalásoktól. Belső biztonsági intézkedéseinken túlmenően betartunk minden, a magyar szabályozás által előírt jogszabályi kötelezettséget. Folyamatosan dolgozunk a biztonsági funkcióink fejlesztésén és ügyfeleink tájékoztatásán a lehetséges fenyegetésekről. A biztonság iránti elkötelezettségünk rendíthetetlen.

Mik a vállalat jövőbeli tervei Magyarországon?

Magyarország az iBanFirst számára egy dinamikus és növekvő piac. Tervezzük, hogy tovább erősítjük a jelenlétünket, további szakembereket veszünk fel budapesti irodánkba és szolgáltatásainkat is folyamatosan fejlesztjük. Célunk, hogy a hatékony nemzetközi pénzügyi megoldásokat kereső magyar kkv-k vezető platformjává váljunk.

Címlapkép: iBanFirst 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem