An upset senior woman reading through a letter

Figyelem! 280 ezer forintnyi adóvisszatérítés jár ezeknek a magyaroknak: így kell igényelni

2022. december 19. 19:33

Az ajándékvásárlások mellett még néhány napig lehetőségünk van arra is, hogy maximálisan kihasználjuk az elérhető adókedvezményeket akár a nyugdíj-előtakarékossági formák, akár az egészség- és önsegélyező pénztárakba befizetett összegek után. Jó tudni azt is, hogy a rendszeres havi megtakarításainkon felül egy egyszeri nagyobb összeg befizetésével akár több százezer forint pénzügyi előnyre is szert tehetünk.

Már csak néhány nap, és itt a 2023-as év. Az ajándékvásárlások mellett ilyenkor a pénzügyek optimalizálására is érdemes odafigyelni, sokan ilyenkor gondolják át a megtakarításaikat, és igyekeznek maximalizálni a különböző adóvisszatérítési lehetőségeket. Fontos tudni, hogy ezek kihasználásához pozitív szja-egyenlegre van szükség, azaz csak a fizetendő adónk erejéig jár a visszatérítés – hívja fel a figyelmet az OVB Magyarország. A pénzügyi közvetítő cég véleménye szerint még bőven vannak olyanok, akik nem élnek ezzel, mert elsőre talán bonyolultnak tűnhet.

A demográfiai kihívások kapcsán érdemes elgondolkodni a várható nyugdíjunk mértékén is. Az aktív, munkával töltött időszakban spórolhatunk a jövőre, ilyenkor célszerű tartalékokat képezni – például nyugdíjbiztosítás segítségével.

Érdemes tudni, hogy amennyiben valaki kifejezetten a nyugdíjas éveiről szeretne előre gondoskodni, úgy

ezzel 20%-os adóvisszatérítést érhet el.

Aki például idén havonta félretett 30 ezer forintot (ez év végéig összesen 360 ezer forint) egy nyugdíjbiztosításon keresztül, az jövőre az adóbevallást követően 72 ezer forintot kap majd még az államtól is a korábban befizetett adójából a nyugdíjbiztosítási számlájára. A támogatás maximuma évi 130 ezer forint lehet, ehhez évi 650 ezer forintnyi megtakarítás szükséges.

Tudatos megtakarítás pénztári lehetőségekkel

Léteznek még egyéb pénztári megoldások és előtakarékossági formák is, amelyekkel szintén kedvezményekhez lehet jutni – ilyen például az egészség- és önsegélyező pénztári tagság, amellyel olcsóbban juthatunk bizonyos termékekhez, szolgáltatásokhoz.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A tagságért és az egyéni befizetésekért cserébe akár 150 ezer forintot is vissza lehet kapni a befizetett adóból. Mivel a támogatás mértéke 20%, ezért a maximális visszatérítést 750 ezer forintnyi éves befizetéssel lehet elérni. Az adójóváírást az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után is igénybe vehetjük, amelyek esetében szintén 20% jóváírásra van lehetőség, maximum 150 ezer forintig.

Nem érdemes várni az életbiztosítással sem

Egy korábbi felmérés szerint csupán minden tizedik magyar gondol arra, hogy halála esetén anyagi biztonságban tudja családját, pedig a statisztikák azt mutatják, hogy a halálesetek több mint harmada 70 éves kor alatt következik be. Évente nagyjából tízezer embert még azelőtt veszítenek el szerettei, hogy betöltené az 55. életévét. Egy ilyen tragédia sok esetben súlyos anyagi megterhelést is jelent a hozzátartozóknak, ezért érdemes róluk már idejében gondoskodni. Egy 35 év körüli családfenntartó akár már napi 50-60 forintért is meg tudná tenni mindezt.

Amennyiben kockázati életbiztosítást szeretnénk kötni, figyelni kell arra is, hogy a díjak januártól drágulhatnak. Az ilyen jellegű biztosításoknál ugyanis az életkorral együtt nő az ár, és a legtöbb díjszabásnál nem a születésnapot, hanem a naptári évfordulót veszik alapul a biztosítók. Ráadásul a januártól fizetendő magasabb díj nem csupán azt jelenti, hogy az első biztosítási évben kell többet fizetni, hanem sok esetben a szerződés teljes fennállása alatt magasabb lesz a díj. Egy 40 éves családfenntartó változatlan egészségügyi állapot mellett akár 10%-kal magasabb díjra számíthat, ha januárig vár a biztosítás megkötésével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 8. 20:00
Megjelent a magyar Forbes toplistája arról a húsz digitális tartalomgyártóról, akik énmárkájukat üzl...
Bankmonitor  |  2023. február 8. 15:20
Lakáshitelt, Babaváró hitelt, esetleg fedezet nélkül igényelhető személyi kölcsönt vennél fel a köve...
Holdblog  |  2023. február 8. 15:00
A legutóbbi írásomban az amerikai infláció és foglalkoztatottság összefüggéseivel foglalkoztam, és a...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 8. 13:07
Tegnap volt egy hirtelen emelkedés, miután Powell megszólalt, és teljesült az Nvidia eladási megbízá...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53