8 °C Budapest
Súlyos jelentés a magyar nyugdíjasokról: maguk alatt vágják a fát, a pénztárcájuk bánja

Súlyos jelentés a magyar nyugdíjasokról: maguk alatt vágják a fát, a pénztárcájuk bánja

2022. december 16. 13:04

Ma a magyar háztartások internethozzáférése kifejezetten jó: az öt évvel ezelőtt 82 százalékos szintről 91 százalékra ugrott fel idén. Legtöbben azonnali üzenetküldésre, e-mailezésre, gyors információszerzésre használjuk, holott ennél sokkal több lehetőség rejlik akár egy mobiltelefonban is. A magyar lakosság e-banking és e-kereskedelem mutatója bőven a kontinensátlag alatt van, holott pénzügyeink online intézése egyre fontosabb lenne az idősebb korosztály számára is.

Mára az internet mindennapi életünk kulcsfontosságú elemévé vált: olyan könnyen elérhető akár a telefonunkról, hogy egyesek számára szinte lehetetlen élni nélküle. 2022-ben az EU-ban a 16-74 évesek 90%-a számolt be arról, hogy az elmúlt 3 hónapban használt internetet, ez az arány a bulgáriai 79%-tól a luxemburgi 98%-ig terjedt.

Elsősorban e-mailek küldésére, fogadására (77%), azonnali üzenetküldésre (72%), illetve információ keresésére árukról és szolgáltatásokról (70%) használtuk idén - derül ki az Eurostat friss adataiból. Hazánkban az internethozzáféréssel rendelkező háztartások arány nem rossz az EU-s átlaghoz képest, 91 százalék. 5 évvel ezelőtt még csak 82 százalék volt. Legtöbben itthon is üzenetküldésre, e-mailezésre használjuk, ám az átlaghoz képest viszonylag alacsony azok aránya, akik banki ügyeiket is így intézik.

De miért lenne ez fontos?

A legtöbb bank már évek óta próbálja az alacsonyabb üzemeltetési költségű digitális csatornák irányába terelni az ügyfeleket, sokáig váratott magára az áttörés. Ám a korábbi vírushelyzet miatt még a legmakacsabb ügyfeleknek is be kellett jelentkezniük netbank fiókjukba. Azok a bankok, melyek informatikai infrastruktúrája nem volt erre felkészülve, komoly versenyhátrányba kerültek, a digitálisan fejlettebb bankok pedig elkezdték keresni azokat a termékeket és szolgáltatásokat, amelyek segítségével ismét előnyre tehetnek szert - számolt be korábban a Pénzcentrum.

Online bankolni nem csak azért érdemes, mert rengeteg időt, energiát spórolunk meg vele, de bizonyos esetekben személyre szabottabb, kedvezőbb ajánlatokat is kaphatunk, arról nem is beszélve, hogy a környezetünkért is rengeteget teszünk a megspórolt kilométerekkel, valamint azzal, ha papír helyett .pdf-ben tároljuk szerződéseinket, ajánlatainkat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ennek ellenére a magyar lakosság e-banking és e-kereskedelem mutatója bőven a kontinensátlag alatt van. A teljes lakosság tekintetében 46,7 százalék használja az internetet bankolás, e-kereskedelem céljából, ez a 24. helyre elég, lényegesen rosszabb azonban az idős polgárok körében az arány: közülük csak 16,24 százalék bankol, vásárol online.

Jönnek a bennszülöttek!

A fiatal generáció, a digitális bennszülött szegmens elsődleges motorja a növekedésnek és változásoknak is, a legtöbb banknak azonban az összes fogyasztói szegmenst sikeresen ki kell szolgálnia, nem csupán demográfiai jellemzőik, de lokáció alapján is. Olyan megoldásokat kell kínálniuk, melyek globálisan is megállják a helyüket, de regionális igények szerint testreszabhatók, például olyan piacokon, ahol még mindig szignifikáns a készpénzhasználat, vagy kevés embernek van hagyományos bankszámlája.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 12:20
Az 1% Club című nemzetközi formátum egy estés logikai vetélkedő lesz, amelyben a stúdióban és a képe...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem