16 °C Budapest
Hungarian coat of arms in the new 10000 forint banknote

Gigabírságot szabott ki az MNB két magánszemélyre: ezzel mutyiztak, nem kellett volna

2022. július 14. 11:29

Az MNB 30-30 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki két magánszemélyre a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. Az érintettek előre egyeztettek a Kulcs-Soft részvényre vonatkozó kereskedésük fontosabb paramétereiről. Az egyik magánszemély emellett több egyéb módon is manipulálta a tőkepiacot, így adva félrevezető, hamis jelzést a befektetőknek a Kulcs-Soft részvény valós piaci megítéléséről és keresletéről-kínálatáról.

Az MNB tiltott piacbefolyásolás bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést is tett, és további magánszemélyekkel szemben is piacfelügyeleti eljárást folytat az ügyben. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – bejelentés nélküli helyszíni ellenőrzéseket is magába foglaló – piacfelügyeleti eljárást folytatott le egy magánszeméllyel szemben annak megállapítására, hogy megsértette-e a piaci visszaélésekről szóló rendeletet (MAR). A gyanú szerint az érintett befolyásolhatta a BÉT-en jegyzett Kulcs-Soft részvények árfolyamát.

A jegybank megállapította, hogy ezen magánszemély egyes ügyletkötéseivel több hónapon át tiltott piaci manipulációt követett el. Kereskedése ugyanis „árfolyam-karbantartási céllal” több alkalommal arra irányult, hogy mesterségesen megemelje vagy egy bizonyos árfolyamon rögzítse az adott részvény árfolyamát. Mindezzel hamis benyomást kelthetett az értékpapír valós piaci megítéléséről, keresletéről és kínálatáról.

Az MNB vizsgálata során e magánszemély kereskedési ügyleteiből kiszűrte azokat az ügyleteket, amelyek (pl. volumenük, időpontjuk, koncentrációjuk alapján) kétséget kizáró módon hamis, félrevezető jelzéseket adhattak az észszerűen eljáró befektetők számára. Az ennek nyomán feltárt, több hónapon át kezdeményezett nagyszámú ügylet során a magánszemély – közel egyidejűleg, nagyon hasonló mennyiségre és hasonló árra vonatkozóan adott vételi és eladási megbízások eredményeként – „rosszhiszeműen párosított megbízásokkal”, „megbízáshalmozással”, illetve „vetítéssel”, „padló vagy plafon képzése az árfolyamalakzatban” (azaz akár kis összegű ellenoldali megbízásokkal az árfolyamot befolyásolva), továbbá „záróár beállítása” módszerrel valósított meg tiltott piaci manipulációt.

Az eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján az MNB a piacfelügyeleti eljárást kiterjesztette egy másik magánszemélyre, a Kulcs-Soft Nyrt. alapítójára, az igazgatóság jelenlegi elnökére is.

A megjelölteken túl a jegybank megállapította, hogy a Kulcs-Soft Nyrt. igazgatóságának elnöke – a fenti magánszeméllyel, illetve további három, egy internetes tőzsdei fórumról megismert magánszeméllyel – előre egyeztetett a Kulcs-Soft részvényre vonatkozó kereskedéséről, így összejátszva félrevezető jelzéseket adhattak a befektetők számára a pénzügyi eszköz valós keresleti-kínálati viszonyairól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megállapított jogsértések miatt az MNB mindkét magánszemély számára megtiltotta a piaci manipulációra vonatkozó jogszabályi rendelkezések ismételt megsértését, és 30-30 millió forint összegű piacfelügyeleti bírságot szabott ki rájuk. A Kulcs-Soft Nyrt. igazgatóságának elnökére vonatkozóan a jegybank 1 évig elérhető nyilvános figyelmeztetést is közzétesz honlapján.

A bírságok összegének meghatározása során az MNB súlyosító körülményként értékelte, hogy a magánszemélyek – általuk is kifejezetten elismerten – tudatosan, szándékosan valósították meg a jogsértést eredményező cselekményüket, miközben az átlagos befektetőnél bővebb ismeretekkel rendelkeztek az adott kibocsátóval kapcsolatos információkról, illetve a MAR előírásairól. Enyhítő körülménynek számított, hogy a magánszemélyek elismerték a jogsértés elkövetését.

Tiltott piacbefolyásolás bűncselekmény gyanúja miatt az MNB feljelentést is tett a Fővárosi Főügyészségen. A jegybank a fenti „összejátszással” érintett tranzakcióban részt vevő további három magánszeméllyel szemben jelenleg is vizsgálatot folytat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 12:13
A TV2 Csoport, az MTVA, a HírTV, az ATV, a Network4 és több más televíziós csatorna reklámidejét is...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm