35 °C Budapest
Series 2010 of the Forint bills, the security thread can be seen as well

Ezeket a megtakarításokat bizony felfalhatja az infláció: rengeteg magyar hány fittyet a veszélyre

2022. május 30. 22:02

A tavalyi évhez képest nőtt a lekötés nélkül, folyószámlán tartott megtakarítások száma – derült ki a Magyar Bankholding által elvégzett, befektetési kedvre fókuszáló kutatásból. A reprezentatív felmérésből kiderült, hogy továbbra is az egyik legnépszerűbb befektetési forma az állampapír, azonban duplájára nőtt azok száma, akik szívesen invesztálnának aranyba vagy műkincsbe. Emellett tovább növekedett a bankok iránti bizalom a lakosság körében.

A Magyar Bankholding reprezentatív trendkutatásának célja, hogy felmérje a hazai lakosság körében a megtakarítani tudók arányát, a különböző megtakarítási, befektetési eszközök népszerűségének megoszlását, valamint a megtakarítási és befektetési eszközökkel kapcsolatos pénzügyi ismereteket és az egyes eszközökhöz – ezen belül kiemelten a befektetési alapokhoz – való viszonyulását.

A megkérdezettek harmada (34%) rendelkezik megtakarítással, és a válaszadók 15 százalékának egyáltalán nincs megtakarítása. A kutatás szerint a válaszadók több mint fele tartja megtakarításait lekötés nélkül a folyószámlán (52%), harmaduk készpénzben (35%). A megkérdezettek 34 százaléka havi rendszerességgel, 41 százalékuk alkalmanként tesz félre, 20 százalékukra pedig mindkettő megtakarítási forma jellemző. A válaszadók 5 százaléka azt nyilatkozta, hogy jelenleg nem áll módjában félretenni. A válaszadók kétharmada (66%) egy szolgáltatónál tartja megtakarítását.

Örömmel tapasztaltuk, hogy a trendkutatás alapján a bankok és az alapkezelők iránt tovább növekedett a bizalom – a megkérdezettek 55 százaléka tartja megbízhatónak a bankokat a megtakarítások kezelése esetén, 27 százalékuk pedig alapkezelőre bízná a befektetéseit. Fontos visszajelzés ez nekünk, hiszen a Magyar Bankholding által irányított fúzió során három pénzintézet befektetési szolgáltatásait harmonizáljuk és egységes termékkínálatot alakítunk ki mintegy 255 ezer értékpapírral rendelkező ügyfelünk számára, akiknek közel 4000 milliárd forintos vagyonát kezeljük

– mondta Szabó Levente, a Magyar Bankholding Zrt. egyedi kiszolgálásért felelős vezérigazgató-helyettese. A megkérdezettek körében továbbra is az állampapír a legnépszerűbb befektetési forma (22%), azonban jelentősen növekedett azok aránya, akik megfontolnák, hogy aranyba vagy műkincsbe fektessenek (2021: 6%, 2022: 13%).  A befektetésekkel kapcsolatban a két legfontosabb szempont, hogy a képzett tőke biztonságban legyen (a kérdőívet kitöltők 85%-a nyilatkozott így), valamint, hogy biztosított legyen a likviditás is (52%). A válaszadók 28 százaléka számára pedig az is fontos, hogy kisebb összeget is be lehessen fektetni.

A befektetések kiválasztása során a válaszadók szinte minden esetben figyelembe veszik a várható kockázatot, és egyenlő arányban oszlik meg a kockázatvállalók és a kockázatokat kerülő befektetők száma. Érdekes összefüggés rajzolódik ki a fiatalabb és az idősebb befektetők között: míg a 18-39 éves, fiatalabb korosztály nagyobb eséllyel vállal kockázatot (53% az arány), addig az 50 év fölött korosztály már kerüli a kockázatos befektetéseket. A hozamra vonatkozó elvárásokat alapvetően a pénzromlás személyes percepciója (33%) és a hivatalosan közzétett inflációs adatok (28%), valamint a korábbi tapasztalatok (29%) alakítják. A megkérdezettek 37 százaléka banki tanácsadóktól, 30 százaléka pedig egyéb pénzügyi tanácsadóktól kér útmutatást befektetési kérdésekben, de jelentős azok száma is, akik nem kérnek tanácsot, inkább egyedül döntenek (30%).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Közel egyenlő mértékben oszlik meg azok aránya, akiknek volt már rossz tapasztalatuk (33%), és akiknek még nem volt rossz tapasztalatuk a befektetéseik során (34%), azoknak pedig jelentősen csökkent az aránya, akiknek eddig nem volt befektetésük (2021: 51%, 2022: 33%). Abban az esetben, ha befektetése rosszul teljesítene, a válaszadók több mint fele maximum néhány hetet várna, és utána áthelyezné az összeget egy másik eszközbe. Ez az arány még magasabb azok körében, akik maximum 1 millió forint megtakarítással rendelkeznek (66%).

Egyre tájékozottabbak a befektetők

Jelentősen csökkent azok száma, akik ritkábban, mint havonta, vagy soha nem tájékozódnak befektetésekkel kapcsolatban – a tavalyi 62 százalékhoz képest idén csak a válaszadók 41 százaléka válaszolta ezt arra a kérdésre, hogy milyen gyakran tájékozódik befektetésekről, pénzügyekről. Azok száma is nőtt, akik legalább hetente informálódnak ebben a témában, arányuk 16 százalékról 28 százalékra emelkedett.

Informálódási célra túlnyomó többségben az internetet használják (79%), a második legnépszerűbb forrás a banki tanácsadó, akiknek népszerűsége 9 százalékponttal emelkedett 2021-hez képest. Az emberek több mint egyharmada (35%) naprakésznek vallja magát a befektetésekkel kapcsolatban, és ez az arány növekedett az előző év 27 százalékához képest. Jelentősen csökkent azok száma, akiknek saját bevallásuk szerint hiányosak az ismereteik és nem is tesznek azért, hogy bővebben tájékozódjanak – a tavalyi 13 százalék helyett idén a megkérdezettek csak 7 százaléka válaszolta ezt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 18. 11:04
Ezúttal a NASCAR-ban méreti meg magát az F1-bl tavaly visszavonult legenda. Az ARENA4 és az ARENA4+...
Holdblog  |  2022. augusztus 18. 06:05
Korábban a HOLDBLOG-on már írtunk róla, hogy az orosz-ukrán konfliktus után Kína és Tajvan viszonyár...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?