26 °C Budapest
Concept for Consumerism, Food and Drink, Trading, Convenience and Shopping issues.

Őrült felhalmozásba kezdhetnek a magyarok: ezek a termékek aranyat érhetnek hamarosan

2022. május 27. 14:59

Az elmúlt fél év az inflációról szólt a világban, szinte mindenhol évtizedes csúcsokat döntött az áremelkedés üteme. Erre pedig a jegybankoknak is reagálniuk kellett, így ma már mindenki a közelgő stagflációról és esetleges recesszióról beszél. Az, hogy a vásárlókat ez hogan érinti, egyértelmű Más kérdés azonban, mit is jelent az infláció a befektetőknek?

Minek nevezzelek: stagfláció; recesszió? Nos, Bakos Ádám, az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint a tartósan magas inflációval és lassuló növekedéssel a világ egyre inkább a stagflációs szakaszban jár. Mint mondja, a következő fontos kérdés, meddig tarthat ez az időszak, illetve elvezethet-e egy recesszióhoz, vagyis gazdasági visszaeséshez.

"Vannak arra utaló jelek, melyek már ezt a rémképet vetítik előre, ilyen például az, hogy a fejlett kötvénypiacokon a hozamgörbék több helyen invertálódtak. Az Egyesült Államokban ugyan még nehéz olyan elemzőt vagy jegybankárt keresni, aki rövidtávon recessziót várna, több konjunktúramutató azonban elkezdett a gazdasági lassulás irányába mutatni. A feltörekvő piacokon ennél még inkább aggasztóbb a helyzet, már ami a növekedési kilátásokat illeti, elég csak ha Kínára gondolunk" - vélekedik Bakos Ádám.

Most az inflációs eszközöknek az lenne a jó, ha minél tovább stagflációban maradna a világgazdaság, vagyis minél később érnénk el a recesszióhoz

-mondja Bakos, és azt is hozzáteszi, hogy jelenleg a nagy nemzetközi jegybankok “pánik üzemmódban” vannak az emelkedő inflációs kilátások miatt, a fejlett országok kötvénypiacai is már nagyon erőteljes kamatemeléseket áraz 2022/2023-ra.

Az portfóliómenedzser szerint a sok rossz hír ellenére vannak biztató jelek, melyek arra utalnak, hogy elkerülhető a gazdaság visszaesése. Ilyen például az, hogy

  1. Európában egyre erőteljesebben törlik el a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedéseket,
  2. a munkaerőpiac továbbra is kifejezetten erős,
  3. a lakosságnak jelentős megtakarításai vannak, illetve
  4. a fiskális politika eszközei még rendelkezésre állnak.

Befektetési lehetőségek ilyen környezetben

Bakos Ádám kiemelte, hogy jelenleg a részvénypiacon kevesebb pozíciót tartanak, ugyanakkor az energiaszektort továbbra is vonzónak látják, hiszen az iparágban az értékeltség és az eredményvárakozások is pozitívak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az árupiacon jelentős áremelkedés ment végbe az utóbbi hónapokban. Itt jelentős a geopolitika szerepe, hiszen a jelenlegi multipoláris világban megváltoztak a korábbi hagyományos szövetségi rendszerek. Emellett egyre drágább lett a szállítás, ami szintén beépült a nyersanyagok árába

- mondja Bakos, aki szerint a következő időszak világszerte a nyersanyagfelhalmozásról szólhat, jelentősen növekedhet az energiahordozók és az élelmiszerek súlya a kormányzati tartalékokban. Könnyen lehet, hogy a következő időszakban ezek az arányok növekedni fognak, nyersanyagkészleteket is nagyobb mértékben tartanak majd a világ országai, hogy a deglobalizálódó világban az ellátást az ipar és a háztartások számára biztosítani tudják.

A devizapiacon Bakos Ádám arra számít, hogy a sáv feljebb fog tolódni az euró-forint esetében, így most ők short pozíciókat tartanak. A következő időszakban az Aegon Alapkezelő szakemberei 370-390 -es EUR/HUF árfolyamsávot várnak, amiből inkább felfelé kacsingathat ki az árfolyam.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Holdblog  |  2022. július 1. 18:02
Nagy hibák. A könyv szerzője, Michael Batnick temérdek hibát követett el a befektetéseiben és az éle...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?