5 °C Budapest
A woman looks anxious as she sits at a kitchen table with her head in her hands. A man sits across from her and drinks a cup of tea. She looks over at him with a furrowed brow. Conceptual.

Több százezer magyart semmiz ki saját családtagja: sokan észre sem veszik, ha nagy a baj

2022. május 4. 17:03

Egyre több szó esik az utóbbi időben a családon belüli erőszakról, ám ennek az egyik válfajáról, egészen pontosan a pénzügyi bántalmazásról nagyon keveset beszélünk. Annak ellenére is, hogy százezreket – férfiakat és nőket egyaránt – érint a probléma. Az abúzus ezen fajtája hiába tűnhet első ránézésre ártalmatlannak, de egyáltalán nem játék. Akár az egész életed is tönkremehet benne.

A pénzügyi, másnéven gazdasági bántalmazás több százezer embert érint Magyarországon, mégse beszélünk róla eleget, holott komoly veszélyt jelent. Ebben az esetben ugyanis nem csak érzelmi, de anyagi függésről is beszélhetünk és ezáltal könnyedén kisemmizhet minket az, akiben alapvetően megbíztunk. Ezért is jóval nehezebb kilépni belőle, hiszen sokszor a semmiből, akár több milliós adósággal (amit a partnerünk halmozott fel a nevünkre) kell új életet kezdenünk.

Ezekre a jelekre érdemes figyelni

Ahogyan a családi erőszak többi esetében, úgy a pénzügyi erőszaknál is nehéz felismerni a kapcsolat elején, hogy bajban vagyunk. A bántalmazók mindig apró, és finom lépésekkel kezdik behálózni az áldozatukat, és fokozatosan építik fel a teljes függést. A DailyMail cikke arra is felhívja a figyelmet, hogy a pénzügyi bántalmazás sokszor az abúzus más formáival is együtt járhat, mint a fizikai vagy érzelmi bántalmazás.

Ha az alábbi lista bármelyik pontján magunkra ismerünk érdemes elgondolkozni, hogy a megfelelő kapcsolatban élünk-e, hiszen, ha nem vigyázunk egy életre adósságokba keveredhetünk.

  • Partnerünk megakadályozza, hogy továbbtanuljunk, vagy munkát vállaljunk.
  • Az előző ponttal ellentétben az is abúzusra utal, hogy ha arra kényszerít minket, hogy dolgozzunk, míg ő nem hajlandó erre.
  • Ragaszkodik párunk ahhoz, hogy átadjuk neki a fizetésünket és az esetleges juttatásokat is.
  • Átveszi a teljes irányítást a bankszámlánk felett.
  • Pénzt kell kérnünk tőle a háztartási kiadásokra is.
  • Ragaszkodik ahhoz, hogy a legapróbb költésről is beszámoljunk.
  • Nem engedi, hogy akár magunkra, akár a gyerekekre pénzt költsünk.
    Ha fizet is valamiért helyettünk ellenszolgáltatást vár érte.
  • Mindent ő fizet a háztartásban és nem engedi, hogy belelássunk a költségekbe.
  • Hitelt igényel a nevünkben.
  • Nem fizeti a tartásdíjat.

De sokszor észrevehetőek ezek intő jelek egy barátunk, vagy családtagunk esetében is. Ilyenkor könnyen feltűnhet például, ha hirtelen kevesebbet költenek, pedig nem változott semmi az életükben szemmel láthatóan, vagy pénzt kérnek kölcsön tőlünk, amit nem tudnak megindokolni rendesen, esetleg folyamatosan szoronganak, ha pénzköltésről van szó és nem hajlandóak beszélni róla. Emellett észrevehetjük esetleg azt is, hogy kiadásaik jelentősen többnek tűnnek, mint partnerüké, vagy komolyabb indok nélkül abbahagyják a tanulmányaikat, otthagyják a munkahelyüket.

Mi is az a pénzügyi abúzus pontosan?

A pénzügyi bántalmazás sokféleképpen ölthet formát: van, hogy az egyik fél lebeszéli, vagy eltiltja a másikat attól, hogy munkába menjen, saját keresete legyen. De súlyosabb esetekben akár az is előfordulhat, hogy az elnyomó fél kezeli a családi kasszát és partnerének zsebpénzt ad. Ha egyáltalán ad.

A helyzet akkor válik egyre rosszabbá, amikor az áldozatok már tejesen elveszítik a kontrollt a pénzügyeik felett, és akár komoly adósságba is kerülhetnek párjuk miatt. Szintén tipikus, hogy a bántalmazott fél keresete, öröksége, vagy egyéb anyagi forrásai a közösbe kerülnek, hogy abból fedezzék a gyerekek és a háztartás költségeit, míg a bántalmazó félnek a javainak egy jóval kevesebb százaléka kerül a közösbe, vagy még annyi se.

A pénzügyi, gazdasági bántalmazást, mint a bántalmazás legtöbb formáját, a hatalmi viszony jellemzi. Hasonlóan a bántalmazás többi formájához, a pénzügyi bántalmazás is összekapcsolódik több hatalomgyakorlási, elnyomási technikával, és sokszor általában normálisnak tartott viselkedésből fokozatosan erősödve válik súlyossá. A bántalmazott lassan függő anyagi helyzetbe kényszerül

- tudta meg a Pénzcentrum még korábban Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesülettől.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mit tehetünk, ha áldozattá váltunk?

A legtöbb esetben attól fél az áldozat, hogy nem tud segítséget kérni, nem bízhat senkiben, és nincs ereje változtatni a helyzeten. Erre csak rásegít, hogy sok esetben nem is beszél róla senkinek. Egy ilyen kapcsolatban egyik fél sem értékeli magát, az sem, aki megfélemlítéssel, agresszióval próbál meg maga mellett tartani valakit, és az sem, akit bántalmaznak

- mondta korábban a Pénzcentrumnak Orbán Nóra párkapcsolati szakértő.

Ezért is szükséges, hogy segítséget merjünk kérni olyanoktól, akikben megbízunk. Fontos, hogy tudjunk őszintén beszélni, valakivel, akinek bátran el tudjuk mondani a problémánkat. Emellett érdemes elkezdeni megtakarítani egy összeget – vagy ha mi magunk nem tudjuk ezt megtenni megkérni egy barátunkat, hogy segítsen kivitelezni ezt –, hiszen a bántalmazó sok esetben teljesen pénz nélkül hagyja áldozatát.

Tegyük tisztába, hogy milyen tartozások vannak pontosan a mi nevünkön, így tudni fogjuk, hogy mennyit kell félretennünk ahhoz, hogy egy új életet tudjunk kezdeni. Ha pedig van már 2-3 hónapnyi tartalékunk akkor következő lépésként érdemes befagyasztani a közös bankszámlát, mielőtt még nagyobb károk keletkeznek. Ne felejtsük el, hogy ha közös hitelkártyánk is van, akkor mindig az elsődleges számlatulajdonos felelős a tartozásért, így ha mi lettünk a szerencsések mindenképpen tiltsuk le az exünket, aki így nem tudja tovább halmozni a tartozásunkat. Ha kiköltözünk a közös házból mindenképpen jelentsük az energiaszolgáltatónál, hogy mi nem lakunk már ott, hiszen így nem nekünk kell fizetnünk a volt párunk rezsiét.

Előfordulhat, hogy nem tudunk kihez fordulni, olyan szinten tart már az elnyomás. Ebben az esetben felkereshetünk különböző szervezeteket, akik segítenek nekünk megoldani a fennálló problémákat és új életet kezdeni. Sajnos kizárólag gazdasági erőszakra koncentráló segítő fórumok jelenleg még nem léteznek hazánkban, de ha valaki ilyen témában szeretne segítséget kérni, akkor a következő helyeken tud érdeklődni:

  • NANE Egyesület ingyenes segélyvonala (06-80-505-101), amely hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken hívható 18:00 és 22:00 között,
  • és a PATENT Egyesület helyi tarifás jogi segélyvonala. A jogsegély elérhető szerdánként 16 és 18 óra között a 06-70-2525-254 mobilszámon, csütörtökön 10 és 12 óra között a 06-70-277-6522-es mobilszámon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem