14 °C Budapest
money

Fontos határidő közeleg rengeteg nyugdíjra takarékoskodó számára: sok múlhat ezen

2022. február 22. 11:31

Tagdíjbefizetést ösztönző kampányt indított idén februárban az egyik hazai magánnyugdíjpénztár. Az ok, a a törvényi szabályozás szerint el kell érni a 70 százalékos tagdíjfizetési arányt.

Idén is elindította éves befizetésre ösztönző kampányát a Horizont Magánnyugdíjpénztár, amelynek célja, hogy a tagok a tagdíjat és a támogatást egy évre előre fizessék be. A befizetésekre azért van szükség, mert a magánnyugdíjpénztár fennmaradásához el kell érni a 70 százalékos tagdíjfizetési arányt a jogszabály szerint. A pénztár ugyanis jogutód nélkül végelszámolással megszűnhet, ha a tagdíjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább kettő hónapon keresztül a taglétszám 70 százaléka alá csökken.

Szükség van a befizetésekre a fennmaradáshoz

A kötelező tagdíj évente 2400 forint, míg a működési támogatás a pénztár javaslata szerint évente 9600 forintot jelent. A díjfizetés 2022 márciusától 2023. februárjáig tartó egyéves időszakra szól, a befizetés határideje pedig 2022. március 31.

„A befizetett tagdíj a pénztártagok saját nyugdíjcélú megtakarítását gyarapítja, amelyből a pénztár mindössze 2,5 százalékot vonhat el. Ez a 2400 forintos éves tagdíj esetén 60 forintot jelent, a fennmaradó összeg pedig a pénztártag egyéni nyugdíjszámlájára kerül. A működési támogatást pedig teljes mértékben a pénztár működtetésére használjuk fel” - mondta Pataki Tímea, a Horizont Magánnyugdíjpénztár Igazgatótanácsának elnöke.

Mivel a jogszabály rendkívül alacsony mértéket szabott meg a tagdíjakból történő működési elvonásra, a pénztár a pénztártagoktól kért működési támogatást többek között informatikai és adminisztrációs költségekre, a felügyeleti díjra, a kötelező tisztségviselők és alkalmazottak, munkavállalók bér jellegű kiadásaira, az elektronikus ügyfélportál és az ügyfélszolgálat üzemeltetésére használja fel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Előre gondoskodnál a nyugdíjas éveidről, de nem tudod, mit válassz? Használd a Pénzcentrum Nyugdíj megtakarítás kalkulátorát!

34 ezer tag, 177 milliárd forint

A hivatalos adatok szerint a magánnyugdíjpénztáraknak 2021 szeptember végén 53 ezer tagja volt. A legnagyobb megmaradt szereplőként a Horizont Magánnyugdíjpénztárnak 2021 második negyedévében 34 ezer tagja volt, és a tagok 177 milliárd forint vagyont halmoztak fel. Az elmúlt négy évben 80 százalék körül alakult a tagdíjfizetői arány, míg a támogatást teljesítőké meghaladta a 62 százalékot - írják közleményükben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem