8 °C Budapest
Forint

Szja-visszatérítés: ketyeg az óra, ez vár azokra, akik lekésik a határidőt

MTI
2021. december 19. 10:32

560 ezer adóvisszatérítési nyilatkozat érkezett az adóhivatalhoz. A nyilatkozathoz az online kitöltést érdemes választani, a VISSZADO-nyilatkozatok több mint 75 százaléka így érkezik.

Péntek reggelig már 560 ezer adóvisszatérítési nyilatkozat érkezett az adóhivatalhoz, még két hét és lejár az adóvisszatérítés februári kiutalásához szükséges nyilatkozat benyújtásának a határideje - mondta Tállai András.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a nyilatkozathoz az online kitöltést érdemes választani, a VISSZADO-nyilatkozatok több mint 75 százaléka így érkezik az adóhivatalhoz. A VISSZADO-nyilatkozatot azoknak kell kitölteni, akiknek a kiutalási adatairól a NAV-nak nincs információja - húzta alá Tállai András, vagyis az év végéig attól várja a nyilatkozatot az adóhivatal, aki

  • családi pótlékra jogosult, de a családi pótlékot nem ő kapja,
  • a várandós nőtől és a vele közös háztartásban élő házastársától,
  • attól is, aki máshová kéri az adóvisszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja, illetve
  • nyilatkoznia kell a katás kisadózónak is, ha nem ő kapja a családi pótlékot, és
  • a rokkantsági járadékban részesülő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója közül annak, aki év közben a családi kedvezményt igénybe vette.

Az ebbe a körbe tartozó szülőnek a nyilatkozatot azért fontos december 31-ig benyújtani, mert csak így tudja a családi adóvisszatérítés összegét kiutalni a NAV 2022. február 15-ig. Az államtitkár leszögezte, hogy az adóvisszatérítéshez való jog a gyermeket nevelő szülőket mindenképp megilleti.

Így nem veszik el akkor sem, ha valaki elmulasztja az év végi határidőt. Ilyenkor a szülő a NAV által elkészített bevallási tervezetében, vagy az szja-bevallásában veheti igénybe az adóvisszatérítést, de ebben az esetben a szülők csak február 15-e után juthatnak az őket megillető összeghez, a NAV ugyanis a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül, de legkorábban március 1-jén utalja ki a pénzt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tállai András megjegyezte, hogy a februári kiutalás teljesítéséhez mintegy 190 ezer nyilatkozatot vár még az adóhivatal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem