31 °C Budapest
Businessman talking about investment stock market and graph from computer laptop with broker trader, giving money plan management and analysis

Egyre többen teszik a pénzüket ezekbe a befektetésekbe: mutatjuk, kinek éri meg igazán

2021. december 9. 11:30

Elképesztő mennyiségű tőke áramlott az utóbbi időben a fenntartható és ESG-befektetésekbe, Magyarországon is egyre több ilyen jelenik meg a piacon. A környezetvédelmi, társadalmi és etikus vállalatirányítási szempontokat figyelembe vevő befektetések állománya több mint háromszorosára nőtt az elmúlt tíz évben, megközelíti a 40 ezer milliárd dolláros értéket, ami a világon befektetett összvagyon egyharmada.

Egy kutatás szerint az ESG-befektetések értéke 2025 végére elérheti 53 billió dolláros értéket, amely duplája a 2018-as 23 billió dollárnak. A környezeti, társadalmi és felelős vállalatirányítási szempontokat szem előtt tartó befektetések jelentősége egyre nő: habár egy évtizede is jelen voltak a pénzpiacokon az elmúlt pár évben váltak igazán népszerűvé.

Változó befektetői elvárások hajtják az ESG-t

A világgazdaság számos kihívással néz szembe, mint a klímaváltozás, a lineáris gazdaságról a körkörös gazdaságra való átállás, a növekvő egyenlőtlenség és sok más, amelyek közvetve befolyásolják a gazdasági szereplők teljesítményét. Ezért a befektetők, szabályozók, fogyasztók egyre inkább elvárják a vállalatoktól, hogy ne csak a pénzügyi eredményeiket tegyék közzé, de a hosszútávú környezeti és társadalmi hatásokat is felmérjék, és ennek megfelelően biztosítsák a megfelelő vállalatirányítási feltételeket.

A változó befektetői elvárásokból adódóan egyre több tőke áramlik olyan vállalatokba, amelyek a fenntarthatósági szempontok és a hármas ESG – Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (vállalatirányítási) – megközelítés alapján jól teljesítenek. Bár az ESG 10 éve még a befektetések becslésének keretrendszereként szolgált, a nagyobb tőzsdei vállalatoktól átvették a kisebb társaságok is, és előbb-utóbb minden szereplő beépíti majd a működésébe.

Mi ez pontosan, és hogy működik?

Az ESG befektetés olyan vállalatokba vagy ezen vállalatokból épített indexeket követő alapokba történő befektetést jelent, amelyek szem előtt tartják a fenntartható működést, illetve valamilyen társadalmi érték megóvására vállalkoznak, és mindezt a befektetők számára transzparens módon teszik. Az ESG célja a vállalatok mindennapi tevékenységében rejlő, nem pénzügyi kockázatok és lehetőségek nyomon követése három alapterületen.

A környezeti mutatók a klímaváltozásra, természeti erőforrások felhasználásra vonatkozóan nyújtanak információt, a társadalmi pillér többek között a munkaügyi normákat, termékbiztonságot foglalja magában, a vállalatirányítás kérdésköre pedig olyan szempontokat tartalmaz, mint az adóügyek átláthatósága, vagy a vezetőségi fizetések mértéke.

Természetesen nem minden tényező esetében egyformán érintettek a vállalatok, például a bankok esetében az üvegházhatású gázok kibocsátása nem annyira lényegesek, mint egy energiaipari cég esetében.

Az ESG termékeket természetesen nem csak a társadalmi felelősségvállalás szellemében választják a befektetők. A tudatos befektetések hozam és kockázat szempontjából is képesek felvenni a versenyt a hagyományos eszközcsoportokkal, sőt, esetenként még jobban is teljesítenek.

A legtöbb részvényalap a koronavírus miatti eladási hullámban jelentős esést könyvelhetett el az első negyedévben, de a fenntartható befektetéseket tartó ESG-alapok ezt az időszakot kisebb bukókkal is át tudták vészelni: a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontokat ötvöző amerikai ESG-alapok és ESG ETF-ek közel 60 százaléka kevesebbet vesztett piaci értékéből az első negyedévben, mint az S&P 500.

A Diófa Alapkezelő Zrt. arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy a konstrukció legfőképpen azoknak éri meg legjobban, akik a magyar, európai, vagy észak-amerikai részvénypiacokon közép-, illetve hosszú távon szeretnének befektetni a magasabb hozamlehetőség reményében, szem előtt tartva az ESG-kritériumoknak való megfelelésre törekvést. Az optimális befektetési időtáv minimum 3-5 év, így a rövidebb távon gondolkodóknak nem ideális.

Minősített alapok

Igazodva többek között az uniós szabályozási környezethez és reagálva a megnövekedett befektetői igényekre a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) módosította a befektetési alapok kategorizálási szabályzatát, kiegészítve azt a fenntarthatósággal kapcsolatos információkkal.

Az alapok ESG minősítésének bevezetésével a befektetők információt kaphatnak arról, hogy az adott alap a befektetései tekintetében milyen mértékben követi a felelős környezeti, társadalmi és vállalatirányítási („environmental, social, governance”) szempontokat.

A minősítés során az alábbi megjelöléseket lehet alkalmazni:

  • "ESG-minősített" – az alapkezelő rendelkezik olyan megfelelő és transzparens belső eljárásokkal, amelyekkel a portfólió elemeit ESG szempontok alapján szűrni, besorolni tudja, valamint az ESG szempontból nem elfogadható eszközökbe való befektetéseket kizárja.
  • "ESG-Plusz" – az előbbi feltételeken túlmenően felülsúlyozásra kerülnek a pozitív ESG minősítéssel rendelkező eszközök
  • "ESG-Impact" – olyan tematikus, fenntartható gazdaságra, környezetvédelemre stb. fókuszáló, az "ESG-minősített" vagy az "ESG-Plusz" kategóriák feltételeit is teljesítő befektetési alap, amely olyan szektorokba fektet, amelyek elsődlegesen a fenntarthatósággal kapcsolatosan tevékenykednek.

Az adott alap vonatkozásában valamely ESG megjelölés használatának feltétele, hogy

  • 2020 végéig a portfólió legalább 70 százaléka,
  • 2021 végéig a portfólió legalább 80 százaléka,
  • 2022 végéig a portfólió legalább 90 százaléka ESG szempontból minősített legyen.

A BAMOSZ nyilvántartást vezet az ESG minősítést végző, a piac által elfogadott értékelő cégekről, továbbá a honlapján közzéteszi a tagjai által kezelt befektetési alapok fontosabb adatait, amelyek között 2021. január 1. napjától kezdődően szerepelni fog az alap ESG szempontok szerinti kategóriája is, így az ilyen termékek iránt érdeklődők a BAMOSZ honlapján könnyen megtalálják majd ezeket az alapokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. július 16. 17:48
A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés fol...
MEDIA1  |  2024. július 16. 15:57
Mintha nem is annyira burkoltan az RTL-esek az RTL Híradó új kampányában a TV2 Tények című műsorának...
Bankmonitor  |  2024. július 16. 12:20
Július elsejétől lehet pályázni az új otthonfelújítási támogatásra, a kedvezményből a családi házak...
Holdblog  |  2024. július 16. 08:04
Új tulaj, új menedzsment, új játékosok alapjaiban változik meg a világ egyik legértékesebb sportmárk...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 16. kedd
Valter
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem