12 °C Budapest
Businessman talking about investment stock market and graph from computer laptop with broker trader, giving money plan management and analysis

Egyre többen teszik a pénzüket ezekbe a befektetésekbe: mutatjuk, kinek éri meg igazán

2021. december 9. 11:30

Elképesztő mennyiségű tőke áramlott az utóbbi időben a fenntartható és ESG-befektetésekbe, Magyarországon is egyre több ilyen jelenik meg a piacon. A környezetvédelmi, társadalmi és etikus vállalatirányítási szempontokat figyelembe vevő befektetések állománya több mint háromszorosára nőtt az elmúlt tíz évben, megközelíti a 40 ezer milliárd dolláros értéket, ami a világon befektetett összvagyon egyharmada.

Egy kutatás szerint az ESG-befektetések értéke 2025 végére elérheti 53 billió dolláros értéket, amely duplája a 2018-as 23 billió dollárnak. A környezeti, társadalmi és felelős vállalatirányítási szempontokat szem előtt tartó befektetések jelentősége egyre nő: habár egy évtizede is jelen voltak a pénzpiacokon az elmúlt pár évben váltak igazán népszerűvé.

Változó befektetői elvárások hajtják az ESG-t

A világgazdaság számos kihívással néz szembe, mint a klímaváltozás, a lineáris gazdaságról a körkörös gazdaságra való átállás, a növekvő egyenlőtlenség és sok más, amelyek közvetve befolyásolják a gazdasági szereplők teljesítményét. Ezért a befektetők, szabályozók, fogyasztók egyre inkább elvárják a vállalatoktól, hogy ne csak a pénzügyi eredményeiket tegyék közzé, de a hosszútávú környezeti és társadalmi hatásokat is felmérjék, és ennek megfelelően biztosítsák a megfelelő vállalatirányítási feltételeket.

A változó befektetői elvárásokból adódóan egyre több tőke áramlik olyan vállalatokba, amelyek a fenntarthatósági szempontok és a hármas ESG – Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (vállalatirányítási) – megközelítés alapján jól teljesítenek. Bár az ESG 10 éve még a befektetések becslésének keretrendszereként szolgált, a nagyobb tőzsdei vállalatoktól átvették a kisebb társaságok is, és előbb-utóbb minden szereplő beépíti majd a működésébe.

Mi ez pontosan, és hogy működik?

Az ESG befektetés olyan vállalatokba vagy ezen vállalatokból épített indexeket követő alapokba történő befektetést jelent, amelyek szem előtt tartják a fenntartható működést, illetve valamilyen társadalmi érték megóvására vállalkoznak, és mindezt a befektetők számára transzparens módon teszik. Az ESG célja a vállalatok mindennapi tevékenységében rejlő, nem pénzügyi kockázatok és lehetőségek nyomon követése három alapterületen.

A környezeti mutatók a klímaváltozásra, természeti erőforrások felhasználásra vonatkozóan nyújtanak információt, a társadalmi pillér többek között a munkaügyi normákat, termékbiztonságot foglalja magában, a vállalatirányítás kérdésköre pedig olyan szempontokat tartalmaz, mint az adóügyek átláthatósága, vagy a vezetőségi fizetések mértéke.

Természetesen nem minden tényező esetében egyformán érintettek a vállalatok, például a bankok esetében az üvegházhatású gázok kibocsátása nem annyira lényegesek, mint egy energiaipari cég esetében.

Az ESG termékeket természetesen nem csak a társadalmi felelősségvállalás szellemében választják a befektetők. A tudatos befektetések hozam és kockázat szempontjából is képesek felvenni a versenyt a hagyományos eszközcsoportokkal, sőt, esetenként még jobban is teljesítenek.

A legtöbb részvényalap a koronavírus miatti eladási hullámban jelentős esést könyvelhetett el az első negyedévben, de a fenntartható befektetéseket tartó ESG-alapok ezt az időszakot kisebb bukókkal is át tudták vészelni: a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontokat ötvöző amerikai ESG-alapok és ESG ETF-ek közel 60 százaléka kevesebbet vesztett piaci értékéből az első negyedévben, mint az S&P 500.

A Diófa Alapkezelő Zrt. arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy a konstrukció legfőképpen azoknak éri meg legjobban, akik a magyar, európai, vagy észak-amerikai részvénypiacokon közép-, illetve hosszú távon szeretnének befektetni a magasabb hozamlehetőség reményében, szem előtt tartva az ESG-kritériumoknak való megfelelésre törekvést. Az optimális befektetési időtáv minimum 3-5 év, így a rövidebb távon gondolkodóknak nem ideális.

Minősített alapok

Igazodva többek között az uniós szabályozási környezethez és reagálva a megnövekedett befektetői igényekre a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) módosította a befektetési alapok kategorizálási szabályzatát, kiegészítve azt a fenntarthatósággal kapcsolatos információkkal.

Az alapok ESG minősítésének bevezetésével a befektetők információt kaphatnak arról, hogy az adott alap a befektetései tekintetében milyen mértékben követi a felelős környezeti, társadalmi és vállalatirányítási („environmental, social, governance”) szempontokat.

A minősítés során az alábbi megjelöléseket lehet alkalmazni:

  • "ESG-minősített" – az alapkezelő rendelkezik olyan megfelelő és transzparens belső eljárásokkal, amelyekkel a portfólió elemeit ESG szempontok alapján szűrni, besorolni tudja, valamint az ESG szempontból nem elfogadható eszközökbe való befektetéseket kizárja.
  • "ESG-Plusz" – az előbbi feltételeken túlmenően felülsúlyozásra kerülnek a pozitív ESG minősítéssel rendelkező eszközök
  • "ESG-Impact" – olyan tematikus, fenntartható gazdaságra, környezetvédelemre stb. fókuszáló, az "ESG-minősített" vagy az "ESG-Plusz" kategóriák feltételeit is teljesítő befektetési alap, amely olyan szektorokba fektet, amelyek elsődlegesen a fenntarthatósággal kapcsolatosan tevékenykednek.

Az adott alap vonatkozásában valamely ESG megjelölés használatának feltétele, hogy

  • 2020 végéig a portfólió legalább 70 százaléka,
  • 2021 végéig a portfólió legalább 80 százaléka,
  • 2022 végéig a portfólió legalább 90 százaléka ESG szempontból minősített legyen.

A BAMOSZ nyilvántartást vezet az ESG minősítést végző, a piac által elfogadott értékelő cégekről, továbbá a honlapján közzéteszi a tagjai által kezelt befektetési alapok fontosabb adatait, amelyek között 2021. január 1. napjától kezdődően szerepelni fog az alap ESG szempontok szerinti kategóriája is, így az ilyen termékek iránt érdeklődők a BAMOSZ honlapján könnyen megtalálják majd ezeket az alapokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 09:03
Nem finanszírozza tovább a Ludas Mátyás című lap veszteségeit a Kocsis Kiadó. A havilap most jelenik...
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem