Plumber fixing white sink pipe with adjustable wrench.

Hihetetlen, mekkora károkat okoznak az ilyen kontár szakik: aztán futhat az ember a pénze után

2021. október 14. 13:31

Ha valaki építkezik, tökéletes munkát vár el a kivitelezőktől a pénzéért. Nem akar vitákat, csúszásokat, félreértéseket, pótlólag megrendelt javításokat, újabb és újabb számlákat. 

A Mapei Kft. országos, reprezentatív kutatásának eredménye azt mutatja, hogy a hazai építőipar jónéhány szereplője ma még nem teljesíti ezeket az elvárásokat. A megkérdezett építkezők valamivel több mint egyharmada, egészen pontosan 34 százaléka válaszolta azt, hogy anyagi kár érte a nem hozzáértően elvégzett munkák miatt az elmúlt egy évben. A kontárokat nem könnyű kiszűrni, de a megrendelőknek ma már van egy hatékony eszközük a folyamatok kézben tartására, ellenőrzésére: a digitalizáció.

A kutatásban a 2250 válaszadó ötpontos skálán (0-5 csillaggal) értékelhette a kivitelezők munkájának szakmai színvonalát, az adatokat összesítve állt össze az Építőipari Bizalmi Index (ÉBI), amelynek értéke országosan 3,53 volt. Az ÉBI megyénként és szakmánként is eltérő, vagyis az átlag hullámzó teljesítményt takar. A legjobb, 3,98 csillagos eredményt Tolna megyében, a legrosszabbat (3,32 csillag) Budapesten és Pest megyében jegyezték fel. A területi sajátosságok mellett utóbbira magyarázat lehet, hogy ott zajlik a legtöbb építkezés, ott a legfeszítőbb a szakemberhiány. A szakmák rangsorát a villanyszerelők vezetik, munkájukat 3,95 csillaggal értékelték az építkezők. A leggyengébben a generálkivitelezők szerepeltek, 2,89 csillaggal. Az utóbbi nem csoda, ha figyelembe vesszük, hogy minden hibáért, mulasztásért őket veszik elő a megrendelők.

Sok a kontár, de van segítség

A kontármunka-károsultak aránya 34 százalék volt, azaz az elmúlt egy évben építkezők és felújítók egyharmada szenvedett el valamilyen kárt silány minőségű építőipari munka miatt Magyarországon. A legmagasabb arányt Budapesten (41 százalék) és Közép-Magyarországon (40 százalék), a legalacsonyabbat a Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Dunántúlon (28-28 százalék) mérték. Megdöbbentően magas, 753 ezer forint az egy kontármunkára jutó átlagos kárösszeg. Itt is nagy a szórás: Közép-Magyarországon 988, a Dél-Dunántúlon 369 ezer forint közeli összeget mértek.

Ezeket a magánépítkezésekre, felújításokra vonatkozó számokat elnézve nem nehéz elképzelni, hogy mekkora károkat okozhat a szakszerűtlenül elvégzett munka a nagyobb beruházásoknál. Minden gyatrán teljesítő alvállalkozót nem lehet kiszűrni, de a digitális megoldások alkalmazása komoly segítséget jelent a projektek szereplői között zajló kommunikáció javításában, a hibajavítás hatékonyságának növelésében, szükség esetén a felelősség megállapításában, a károkozók azonosításában. A fényképes dokumentációval vagy statisztikákkal vissza lehet nézni a munkák eredményességét és a későbbi projekteken mérlegelni, hogy kivel szeretnének együtt dolgozni, illetve kivel nem

– mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari, épületüzemeltetési szoftvert fejlesztő és forgalmazó bécsi központú cég magyarországi részlegének vezetője.

A kutatásban a válaszadók ötöde „díjazta” egy- vagy két csillaggal, azaz értékelte gyengének vagy kontármunkának a nála dolgozó szakemberek teljesítményét. Az viszont reménykeltő, hogy ennél jóval nagyobb az elégedettek tábora. A megkérdezettek 35 százaléka jó osztályzatot, 24 százaléka pedig mestermunka minősítést adott a nála dolgozóknak. Az utóbbi arányon kell javítani, mert ha valaki építkezik, tökéletes munkát vár el a kivitelezőktől a pénzéért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 26. 15:43
Sztárokkal telik meg a ring az RTL Sztárbox című, idén ősszel képernyőre kerülő műsorában. A műsor s...
Holdblog  |  2023. január 26. 12:24
Jól kezdték az évet a kriptodevizák, a sebek nyalogatása mellett a befektetők ismét vevők a pozitív...
MNB Intézet  |  2023. január 26. 11:22
Egyre nő a valószínűsége annak, hogy a várva várt gazdasági fordulat, miszerint Kína gazdasága méret...
Bankmonitor  |  2023. január 26. 10:10
Az otthonfelújítási program 2021-es kezdete óta összesen 250 ezer család élt a lehetőséggel, számukr...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?