11 °C Budapest
Plumber fixing white sink pipe with adjustable wrench.

Hihetetlen, mekkora károkat okoznak az ilyen kontár szakik: aztán futhat az ember a pénze után

2021. október 14. 13:31

Ha valaki építkezik, tökéletes munkát vár el a kivitelezőktől a pénzéért. Nem akar vitákat, csúszásokat, félreértéseket, pótlólag megrendelt javításokat, újabb és újabb számlákat. 

A Mapei Kft. országos, reprezentatív kutatásának eredménye azt mutatja, hogy a hazai építőipar jónéhány szereplője ma még nem teljesíti ezeket az elvárásokat. A megkérdezett építkezők valamivel több mint egyharmada, egészen pontosan 34 százaléka válaszolta azt, hogy anyagi kár érte a nem hozzáértően elvégzett munkák miatt az elmúlt egy évben. A kontárokat nem könnyű kiszűrni, de a megrendelőknek ma már van egy hatékony eszközük a folyamatok kézben tartására, ellenőrzésére: a digitalizáció.

A kutatásban a 2250 válaszadó ötpontos skálán (0-5 csillaggal) értékelhette a kivitelezők munkájának szakmai színvonalát, az adatokat összesítve állt össze az Építőipari Bizalmi Index (ÉBI), amelynek értéke országosan 3,53 volt. Az ÉBI megyénként és szakmánként is eltérő, vagyis az átlag hullámzó teljesítményt takar. A legjobb, 3,98 csillagos eredményt Tolna megyében, a legrosszabbat (3,32 csillag) Budapesten és Pest megyében jegyezték fel. A területi sajátosságok mellett utóbbira magyarázat lehet, hogy ott zajlik a legtöbb építkezés, ott a legfeszítőbb a szakemberhiány. A szakmák rangsorát a villanyszerelők vezetik, munkájukat 3,95 csillaggal értékelték az építkezők. A leggyengébben a generálkivitelezők szerepeltek, 2,89 csillaggal. Az utóbbi nem csoda, ha figyelembe vesszük, hogy minden hibáért, mulasztásért őket veszik elő a megrendelők.

Sok a kontár, de van segítség

A kontármunka-károsultak aránya 34 százalék volt, azaz az elmúlt egy évben építkezők és felújítók egyharmada szenvedett el valamilyen kárt silány minőségű építőipari munka miatt Magyarországon. A legmagasabb arányt Budapesten (41 százalék) és Közép-Magyarországon (40 százalék), a legalacsonyabbat a Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Dunántúlon (28-28 százalék) mérték. Megdöbbentően magas, 753 ezer forint az egy kontármunkára jutó átlagos kárösszeg. Itt is nagy a szórás: Közép-Magyarországon 988, a Dél-Dunántúlon 369 ezer forint közeli összeget mértek.

Ezeket a magánépítkezésekre, felújításokra vonatkozó számokat elnézve nem nehéz elképzelni, hogy mekkora károkat okozhat a szakszerűtlenül elvégzett munka a nagyobb beruházásoknál. Minden gyatrán teljesítő alvállalkozót nem lehet kiszűrni, de a digitális megoldások alkalmazása komoly segítséget jelent a projektek szereplői között zajló kommunikáció javításában, a hibajavítás hatékonyságának növelésében, szükség esetén a felelősség megállapításában, a károkozók azonosításában. A fényképes dokumentációval vagy statisztikákkal vissza lehet nézni a munkák eredményességét és a későbbi projekteken mérlegelni, hogy kivel szeretnének együtt dolgozni, illetve kivel nem

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari, épületüzemeltetési szoftvert fejlesztő és forgalmazó bécsi központú cég magyarországi részlegének vezetője.

A kutatásban a válaszadók ötöde „díjazta” egy- vagy két csillaggal, azaz értékelte gyengének vagy kontármunkának a nála dolgozó szakemberek teljesítményét. Az viszont reménykeltő, hogy ennél jóval nagyobb az elégedettek tábora. A megkérdezettek 35 százaléka jó osztályzatot, 24 százaléka pedig mestermunka minősítést adott a nála dolgozóknak. Az utóbbi arányon kell javítani, mert ha valaki építkezik, tökéletes munkát vár el a kivitelezőktől a pénzéért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm