12 °C Budapest
Van 1-2 millió forintod? A szakértő elárulta, mibe érdemes most igazán befektetni a pénzt

Van 1-2 millió forintod? A szakértő elárulta, mibe érdemes most igazán befektetni a pénzt

2021. szeptember 20. 15:07

A jegybank kamatemelési ciklust hirdetett, a szakértők 2 százalék körüli alapkamat mértéket jósolnak az év végére. Ez elhozza magával, hogy újra érdemes befektetni a rendelkezésre forrásokat. A kérdés, hogy mibe tegye a pénzét, akinek van.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A cél, minél kisebb kockázattal minél nagyobb hasznot elérni – ehhez vérmérséklettől függően részvények, árupiaci termékek és lakossági állampapírok szerepelnek a befektetői palettán.

„Inflációkövető megoldást válasszon, aki reálértéken is nyerni akar a befektetésén – javasolja a témában megkérdezett Horváth István, a Sberbank Magyarország Zrt. treasury vezetője - , mert a meglóduló áremelkedés elviheti a hozamnyereséget.”

Ez történhet a korábban szuperpapírnak kikiáltott államkötvénnyel is, ami sávos kamatozása révén csak öt év alatt éri el a maximális nyereséget, így a mostani pénzromlás sokat levesz az értékéből. Sajnos az inflációkövető kamatozású állampapírok kínálata hazai viszonylatban elég szűkös, de

a változó kamatozású állampapír és az ingatlan, a termőföld, a víz relatíve alacsony kockázatú befektetés lehet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A befektetők egy része a nagyobb kockázatú termékek között böngészik a banki szakértő szerint. A válság kapcsán felfutó és az évtized trendjébe illeszkedő iparágakban működő vállalatok papírjai népszerűek körükben, például a logisztikai, energiatermelő, IT-felhőszolgáltató, chipgyártó cégek részvényei. Emellett a fémek, nemesfémek piaca is izgalmas lehetőségeket kínálhat, ami persze kockázatosabb, de jövedelmező befektetés lehet.

Aki szembe menne a trendekkel és inkább hitelfelvételben gondolkodik, annak jó hír, hogy ilyen inflációs környezetben eladósodni is érdemes, hiszen megvan az esélye, hogy a hitelfelvevő „kinövi az adósságot”- mondja Horváth István. Ehhez azonban a tervezhető bevétel feltétlenül szükséges és az is fontos, hogy fix legyen a hitelkamat és elegendően hosszú a futamidő, hogy kijöjjön a matematika.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 22. péntek
Előd
42. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 22. 16:03