1 °C Budapest
Worried middle aged woman embracing upset old man from back, side view head shot close up portrait. Sensitive mature wife showing support, comforting depressed elder husband, experiencing grief.

Egy egész generáció került óriási nyomás alá: mi lesz velük, ha beüt a baj?

2021. június 22. 19:59

Csupán minden második 40-56 év közötti magyar rendelkezik megtakarítással, ugyanennyien egy vagy két eltartottról gondoskodnak és 12 százalékuk ápolja idős szüleit – derül egy X generációs magyarok körében végzett kutatásából. A “boomerek” és az Y generáció közé szorult X-esekre sok irányból nehezedik teher: támogatják gyermekeiket az önállósodásban, ellátják beteg szeretteiket, miközben most már saját időskorukra is gondolniuk kell. Hogyan takarékoskodik az aktív keresők nagy részét adó 40-50-es korosztály Magyarországon, és miért számít még mindig társadalmi tabunak az idősgondozással kapcsolatos párbeszéd?

„Meg akarunk felelni mindenféle elvárásnak: a gyerekeink, a szüleink, a munkahelyünk.” „Teher, teher, teher.” „Dolgozni és gondoskodni valakiről úgy, hogy effektíve én látom el, az lehetetlen.” Néhány erős mondat a Generali Biztosító reprezentatív kutatásából, mely egy átfogó, részletes képet alkot egy teljes generációról. A KSH adatai szerint a mai 40-56 éves korosztály adja az aktív társadalom gerincét: mintegy 2,5 millió magyar tartozik a szendvicsgenerációnak is hívott X-esek közé. Ez az a generáció, amely a rendszerváltás idején vált felnőtté, és szinte elszaladt mellette a digitalizált, modernizálódó világ, időközben pedig a „boomerek” és a 20-as, 30-as fiatalok közé szorultak anyagi, fizikai és mentális terhekkel megpakolva. A korosztály egyre több tagja kényszerül arra, hogy szülei és beteg családtagjai ápolását is magára vállalja, illetve támogassa az egyre később önállósodó gyermekeit, miközben saját jövőjének bizonytalansága is a vállára nehezedik.

Pillanatfelvétel az X generációról: függetlenség- és biztonságvágy feszül egymásnak

A felmérés során feltárultak a 40-50-es korosztály mélyen gyökerező félelmei, mítoszai, társadalmi berögződései és a felmérés pontosabb képet adott az X-esek megtakarításairól, pénzügyi tudatosságáról is. A kutatás tanulságai szerint az X generációs magyarok 45 százaléka él házas- vagy élettársi kapcsolatban, több mint háromnegyedüknek van gyermeke, de csak 9 százalékuk számít nagycsaládosnak. Miközben a válaszadók 40 százalékának egy eltartottról sem kell gondoskodnia, közel 16 százalékuk egy háztartásban lakik legalább egy idős rokonnal, 12 százalékuk pedig maga ápolja beteg szülőjét/szüleit.

A korosztály mintegy 70 százaléka teljes munkaidőben dolgozik, és a válaszokból kiderül, hogy bár a családos férfiak általában magasabb fizetéssel rendelkeznek, mint gyermektelen társaik, a nők esetében ez éppen fordítva van. Érdekesség, hogy a megkérdezett nők közel 90 százalékának van gyermeke, míg a férfiak esetében ez az arány mindössze kétharmad.

Az X-generáció tagjainak 47 százaléka rendelkezik megtakarítással, viszont csupán 12 százalékuk tesz félre két különböző opciót használva. A gyermeket nevelők több mint fele egyáltalán nem tud takarékoskodni, ötödük viszont már az utódok jövőbeli anyagi biztonságára is tud áldozni. Minél magasabb a háztartás összjövedelme, annál nagyobb a megtakarítók aránya, ugyanakkor a legjobban keresők között is akad 20-30 százalék, aki lehetőségei ellenére sem tesz félre jövedelméből.

A válaszadók nemre és anyagi helyzetre tekintet nélkül egyöntetűen a függetlenségüket jelölték meg elsődleges fontosságú értékükként, de az öngondoskodásra való törekvés is 5 körüli átlagos pontszámot kapott az 1-5-ig terjedő skálán. Mindez azonban szöges ellentétben áll azzal az elképzelésükkel, hogy a családjuk és az állam feladata a társadalom idős tagjairól való gondoskodás. Szemben áll egymással az önállóság vágya és az, hogy döntően külső segítségre számítanak saját jövőjüket illetően - az ebből adódó feszültség pedig nagyfokú bizonytalanságot eredményez az X-generáció tagjaiban.

Mélyen gyökerező társadalmi tabu övezi az idősgondozást

Az X generáció kifejezetten alkalmazkodóképes és nagy teherbírású csoportként tekint magára, talán ezért is jellemzi őket az az attitűd, hogy akármekkora terhet képesek a vállukon cipelni. Márpedig ez a korosztály a

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

gyermekeik önfeláldozó anyagi támogatása mellett az ápolásra szoruló szüleik ellátását is otthoni környezetben, saját erőből szeretné megoldani.

A beteg hozzátartozók idősek otthonában történő elhelyezését csak a válaszadók 22 százaléka támogatja, ennél a megoldásnál az otthoni szakápolás is népszerűbb, ezt az X-esek harmada venné igénybe szükség esetén. A válaszokból egyértelműen kiderül, hogy az idős szülők gondozása nagyfokú anyagi, fizikai és mentális terhet jelent a korosztály számára, ráadásul az ehhez társuló nehézségek és érzések továbbra is társadalmi tabunak számítanak.

Az öregedéshez és az elmúláshoz kapcsolódó társadalmi, illetve generációk közötti párbeszédet továbbra is tabu övezi hazánkban, és az X-esek láthatóan szeretnék megkímélni gyermekeiket a későbbi gondozásukkal járó terhektől. Ahogy a kutatás eredményeiből is kiderül, a mai 40-es, 50-es korosztály független és biztonságos öregkort képzel el magának, miközben a munkaképes lakosságon belül csak 21 százalék rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással - ezzel sereghajtók vagyunk az Európai Unióban. Még tovább kell tehát tudatosítani az emberekben az öngondoskodás jelentőségét, hiszen a most okosan félretett, havi rendszeres megtakarításokból komoly gondot vehetünk le saját és szeretteink válláról a jövőben. Emellett nagyon fontos lenne, hogy normalizáljuk az idősgondozással kapcsolatos párbeszédet társadalmi szinten, ezzel pedig feloldjuk a korosztályokon átívelő blokkokat, hogy szülők és gyermekek egyaránt úgy dönthessenek erről a kérdésről, ahogy az nekik személy szerint a legjobban megfelel

 – mondja Schaub Erika, a Generali személybiztosításokért felelős igazgatósági tagja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm