Figyelmeztet az MNB: így lehet elkerülni a súlyos bankszámla-lenyúlásokat

Figyelmeztet az MNB: így lehet elkerülni a súlyos bankszámla-lenyúlásokat

2021. április 1. 14:28

Az MNB folyamatosan egyeztet a bankpiaci szereplőkkel és a kiberbiztonsági intézményekkel a legújabb adathalász támadássorozat miatt. A "csomagküldésről" értesítő sms kémprogramjának óvatlan letöltése esetén az ügyfelek bankjuk azonnali értesítésével, mobil/internetbanki belépési kódjaik megváltoztatásával, s számlatörténetük áttekintésével védekezhetnek. Tényleges támadásnál szükség lehet a bankszámla zárolására, a mobiltelefon gyári állapotának visszaállítására és rendőrségi feljelentésre is.

Az NBSZ Nemzeti Kibervédelmi Intézet riasztása szerint elsősorban az ügyfelek pénzügyi, banki adatainak megszerzésére törekszik az az adathalász informatikai vírus, amely az elmúlt hetekben csomagküldő szolgáltatók mobiltelefonos sms-üzeneteinek álcázva kezdett terjedni Magyarországon (is).

A folyamatosan változó címekről érkező - immár megfertőzött mobiltelefonokról is terjedő - kéretlen rövid szöveges üzenetek szerint az ügyfélnek csomagja érkezett, aminek szállítási állapotát egy linket megnyitva, majd arról egy programot telepítve tudja nyomon követni. Más sms-ek be nem fizetett költségek rendezésére ajánlják fel ugyanezt a lehetőséget, s nem zárható ki az sem, hogy az üzenetek témáinak száma a közeljövőben bővülni fog.

A telepítéssel valójában az ügyfelek a csalók kémprogramját (trójai alkalmazását) töltik le okoseszközeikre, amelyek utána számos szolgáltatáshoz (sms/mms küldés, Internet, Bluetooth, telefonkönyv, beérkező egyszer használatos jelszavak elérése stb.) hozzá tudnak férni. A gyanús adathalász üzenetet az ügyfélnek célszerű törölni, nem szabad megnyitni az üzenetben szereplő linket, s a támadásról tájékoztatni kell bankját.

Szintén azonnal a hitelintézethez kell fordulni egyeztetés érdekében, ha valaki véletlenül mégis megnyitotta a linket és letöltötte az ártó alkalmazást. Emellett szükség van az internet/mobilbanki belépési jelszavak megváltoztatására, illetve az elmúlt időszak számlaterheléseinek áttekintésére is, az esetleg nem az ügyfél által indított műveletek felderítésére. A banki számlatörténetet e helyzetben nem mobilbankon, hanem internetbank vagy telefonbanki ügyintéző segítségével ajánlott áttekinteni.

Ha úgy tűnik, hogy a kémprogram beépülhetett az ügyfél mobiltelefonjára, végső esetben szükség lehet a bankszámla átmeneti zároltatására, illetve a mobiltelefon gyári állapotának visszaállítására (ami minden, a készülékre telepített program törlésével jár). Meg kell tenni ilyenkor a rendőrségi feljelentést is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MNB - a vonatkozó jogszabályok számonkérésével - szigorúan felügyeli a pénzügyi intézmények informatikai rendszereinek biztonságát. Az adathalász támadások olyan bűncselekmények, amelyek nem a pénzügyi intézmények, illetve a banki IT rendszerek és azok biztonsági védelméhez kötődnek. Az adathalászok ugyanis nem a bankok IT-rendszereit támadják, hanem magukat az ügyfeleket veszik rá arra, hogy hozzájáruljanak az - elektronikus felületeken használható - banki azonosító adatainak kikémleléséhez.

A jegybank az adathalász támadásoknál elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy az incidensekről - az MNB mellett - a potenciálisan érintett ügyfeleket (pl. saját internetes felületeiken vagy közleményben), illetve szükség esetén a rendőrséget is tájékoztassák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24